Sürekli Balgam Çıkarmak Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Sürekli Balgam Çıkarmak Hangi Hastalığın Belirtisidir?
Bir çok insanın belli dönemlerde yaşamış olduğu Balgam çıkarmak neyin habercisi sıkça sorulardan birisi oluyor. Sizde sürekli balgam çıkarmak hangi hastalığın belirtisidir? diye merak ediyorsanız işte detaylar...

Sürekli balgam çıkarmak genellikle kronik, uzun süreli hastalıkların belirtileri olabilir. Sık ve yoğun kısacası sürekli balgam çıkaran hastalarda KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı), Kistik Fibrozis, uzun süreli astım görülebilir. Ama her balgam çıkaran hastada bu hastalıkları aramak yanlıştır. Örneğin uzamış pnömoni(zatürre), soğuk algınlığı, tüberküloz ve benzeri akciğer hastalıklarında da görülebilir. Bu noktada önemli olan balgamın rengi, kıvamı, süresi ve birlikte gelen öksürüğün nasıl olduğudur.     

Sürekli Balgam Çıkarmak İyi Midir?

Sürekli balgam çıkarmak kişinin yaşam kalitesini azalttığı için çok iyi olarak görünmese de tedaviye yanıt veren öksürükle birlikte gelen balgam, akciğerlerin rahatlaması açısından iyidir. Tabi ki burada önemli olan nokta; ne olursa olsun hastanın doktorunu ziyaret etmesidir.

Balgam Çıkarmanın Tedavisi Nedir?

Balgam çıkarmanın tedavisi öncelikle doktor kontrolüne gitmekle başlar. Balgam başlı başına bir hastalık olmamakla birlikte; bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkar. Buradan çıkarımla önce altta yatan sebebi bulup onu tedavi ettirmek lazım. Daha sonra da balgam söktürücü ilaçlar veya bitkisel yöntemler kullanılabilir. Örneğin balgam atmada sorun yaşayan biri vücuduna bol bol su takviye etmelidir, tuzlu suyla gargara yapılabilir, bulunan odanın kuru kalmaması sağlanabilir.

Balgam Nedir, Neden Artar?

Balgam üst ve alt solunum yollarının nemli kalmasına yardımcı olan, kendine özgü çeşitli mineraller barındıran solunum yollarının korunma mekanizmasına denir. Balgam normalde açık, şeffaf bir görünüme sahiptir. Kişinin bakteriyel veya viral bir enfeksiyon sebebiyle akciğerleri hasar görürse balgam oluşumu artar. Örnek verirsek:

  • Soğuk algınlığı,
  • KOAH
  • Astım
  • Tüberküloz
  • Bronşektazi
  • Zatürre...

Balgam ve Öksürüğün Birlikte Görülmesi Neyi Gösterir?

Balgam ve öksürüğün birlikte görülmesi pek çok sebeple ilişkilendirilebilir. En sık karşılaşılan neden soğuk algınlığıdır. Diğer sebeplerine gelecek olursak:

  • Sinüzit
  • Yabancı Madde Aspirasyonu(kaçışı)
  • Sigara
  • Bronşit
  • Alerji
  • Tüberküloz…

Sürekli balgam çıkarmak da yukarıda bahsettiğim hastalıkların uzun sürmesi sebebiyle olabilir. Buna kronikleşmiş tablolar denir.

Balgamın Rengi ve Yapısı Hastaya Ne Anlatır?

Özellikle yetişkin hastalarda belirgin olmak üzere her balgam rengi ve yapısının farklı sebeplere çıktığını görüyoruz. Balgamın rengi ve yapısı hastaya balgam nedenini gösterdiği gibi, doktora da farklı tedavi seçenekleri sunuyor. Örneğin sarı ve yeşil renklerde olması enfeksiyona, pembe köpüklü olması akciğer ödemlerine (buna istinaden kalp yetmezliklerine), şeffaf renkli olması genellikle astım hastalığına, kötü kokulu ise akciğer abselerine bağlı olduğunu anlatıyor olabilir, bu nedenle doktor kontrolünden sonra ilaç alımı gereklidir.

Balgam Söktürücü Gıdalar ve Bitkiler Nelerdir?

Özellikle kış aylarında sıkça karşılaştığımız balgam sorunu için çeşitli bitkilerle önlem alınabilir. Tabi ki burada öncelikle ilaç tedavisinin tam olarak alınması gerekiyor. İlaç tedavisiyle destekleyici şekilde balgam söktürücü gıdalar ve bitkiler alınabilir. Örnek olarak:

  • Nane, kekik, okaliptus, rezene, meyan kökü, papatya çayı,
  • C vitamini içeren meyveler,
  • Bal, pekmez, zeytinyağı,
  • Zencefil, zerdeçal,
  • Patates, muz, karnabahar, kereviz verilebilir.

Sık Sık Balgam Çıkaran Biri Hangi Doktora Görünmelidir?

Sık sık balgam çıkaran biri mutlaka bir doktora görünmeli. Hasta bulunduğu sağlık ocağındaki doktorlara veya bir göğüs hastalıkları uzmanına görünmelidir. Sürekli balgam çıkaran hastanın hangi hastalık belirtisi gösterdiğini balgam kültüründen veya hastalık olay örgüsünden anlayan doktor altta yatan sebebi iyileştirmek için çalışır. Duruma göre kendisi tedavi edeceği gibi başka branşlarla yardımlaşarak veya hastayı başka birimlere göndererek iyileşme sürecini hızlandırır. Yaptığı ayırıcı tanılar sayesinde hastalığın sebebini ve tedavi seçeneklerini hastaya sunar. Bundan sonra hasta tedavi almayı kabul ederse ona uygun bir süreç işler ve sonuç olarak yaşam kalitesi yükselir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.