Gaziantep'te araç satanlar dikkat! Araç satan vatandaşlar mercek altına alındı! Cezalar gönderilmeye başlandı!

Gaziantep'te araç satanlar dikkat! Araç satan vatandaşlar mercek altına alındı! Cezalar gönderilmeye başlandı!
İkinci el araç piyasası denetim altına girerken, yetki belgesi olmayan ve 1 takvim yılı içinde 3’ten fazla araç satan kişiler için cezalar gönderilmeye başlandı. Yapılan incelemeler sonucunda 100 bin kişinin kurallara uymadığı anlaşıldı.

İkinci el piyasası yakından takip edilmeye başlanırken, Ticaret Bakanlığı, bir yönetmelik yayımladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'da vergi incelemesine başladı. 1 takvim yılı içince, vekalet ile satış yapanlar da dahil olmak üzere, 3’ten fazla araç satan vatandaşlar incelemeye alındı. İşte haberin merak edilen tüm detayları…


Tebligatlar gitmeye başladı
Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu belirlenen kişilerin tespiti için trafik tescil bürolarından, noterlerden bilgi alındığını vurguladı ve şu ifadeleri kullandı: “Bunun bankacılık sisteminden temin ettiği bilgi ve belgelerle de destekledi. Ve bu 100 bin kişi haklarında gerekli işlemler yapılmak üzere Gelir İdaresi Başkanlığına oradan da Vergi Dairesi Başkanlığına gönderdi” dedi. 4’üncü araç satışı yaptıkları tarih itibarıyla vergi mükellefiyet kaydı açtırmayanlar listede bulunurken, 3’ten fazla 2. el araç satışı yapılması 2. el motorlu araç ticareti olarak bul edilmektedir. Bu şekilde satış yapan vatandaşlara tebligatlar gönderilmeye başlandı.

Yasak işlemler başlatılacak
Tolu, bu kişilerin her araçtan ne kadar ettiklerine dair bilgilerin elinde bulunduğunu ve mükelleflerin komisyonlar bu durumla ilgili bir açıklama yapacağını belirtti. İzahatı yeterli görülmeyen kişiler hakkında yasal işlem yapılacağına da işaret etti. Geçmişe dönük vergi mükellefiyetinin belirleneceğini de belirtti. Mali Müşavir Tolu;

“Elde ettikleri karların tutarına göre yüzde 15’ten yüzde 40’a kadar çıkan gelir vergisi tarifesi var. O oranda bir gelir vergisi tarhiyatı yapılacak. Gelir vergisi ve KDV tutarının toplamı üzerinden bir kat vergi ziyaı cezası kesilecek. Ayrıca bunlar mükellefiyet kaydı açtırmadıkları ve belge düzenlemedikleri için her bir belgeye yazmaları gereken tutarın yüzde 10’u tutarında özel hususluk cezası kesilecek” ifadelerini kullandı. Bu uygulamayla birlikte ikinci el otomobil satışlarında tüketici mağduriyetlerini azaltmak ve vergi kayıplarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.