Gaziantep’te Epilepsi (Sara) Hastalığı İçin Önemli Toplantı! Dirençli Epilepsi Tedavisinde Pil Ameliyatları!

Gaziantep’te Epilepsi (Sara) Hastalığı İçin Önemli Toplantı! Dirençli Epilepsi Tedavisinde Pil Ameliyatları!
İlimiz Gaziantep sağlık konusunda önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Beyin Cerrahisinde önemli başarılara imza atan ve Epilepsi Pili ameliyatları ile ülkemizde ilk defa uygulanan yöntemleri duyuran başarılı Cerrah Doç. Dr. Sait Öztürk ve başta Prof. Dr. Ayşe Serdaroğlu’nun konuşmacı olduğu ve bölgedeki birçok Nöroloji hekiminin yer aldığı toplantı Gaziantep Liv Hastanesinde gerçekleştirildi. İşte detaylar…

Son günlerde adını sıkça duyduğumuz Epilepsi ve Beyin pili ameliyatları ile ilgili bilgilendirme toplantısında buluşan çok değerli Nörologlar ülkemizde henüz çok yaygın yapılamayan bu ameliyatların yaygınlaştırması ve farkındalığının artmasını amaçlayarak bir araya geldi.

Özellikle ilaca dirençli epilepsi (sara hastalığı) ile hasta yaşam kalitesinin çok düştüğü ve tedavisinin ülkemizde henüz yaygın bir şekilde yapılamadığı pil ameliyatları hakkında bilgi paylaşımında bulunulurken, bu ameliyatların ülke çapında yaygınlaşması için ve ülkemizin her bölgesinde layıkıyla yapılabilmesi adına bu tedavi hakkında detaylı bilgiler verildi.

Prof. Dr. Ayşe Serdaroğlu ise dirençli epilepsi hakkında detaylı bilgilendirme yaparken, Doç. Dr. Sait Öztürk ise dirençli epilepsi (Sara hastalığı) tedavisinde uygulanan epilepsi pili ameliyatlarının nasıl yapılacağının detaylarını katılımcı doktorlar ile paylaştı.

EPİLEPSİ PİLİ İLE DİRENÇLİ EPİLEPSİ HASTALIĞI!

Ülkemizde yaklaşık 1 milyonun hastanın mustarip olduğu epilepsi (sara) hastalığının aslında etkin bir tedavisinin yapılabildiğini belirten hekimler, bu tedavinin farkındalığını arttırmak bu toplantı bir araya geldi.

Özellikle hasta beynine konumlandırılan elektrolar ve kalp hizasında deri altına yerleştirilen epilepsi pili ile birçok dirençli epilepsi hastası sağlığına kavuşmaya başladı. Başta ülkemiz ve Orta Asya ülkelerinde yoğun rağbet gören ayrıca birçok hastanın ülkemizde tedavi olmayı tercih ettiği bu hastalık, bu toplantı ile ülke çapında da yapılabilmesinin yaygınlaştırılması hedeflendi.

Epilepsi Pili Ameliyatı (VNS) Nedir?

Epilepsi pili veya diğer adı ile vagal sinir pili olarak tanımlanan bu tedavi yöntemi tıp tarihinde ilk kez 1988 yılında kullanılmış ve ilaca dirençli epilepsi hastalarında yapılan çalışmalar ile yıllar içinde etkin sonuçlar ortaya koymasıyla tüm dünyada yaygın olarak uygulanan cerrahi bir tedavi yöntemi olarak tıp dünyasında kendine yer bulmuştur.

Yapılan bu tedavide boyun bölgesinde bulunan, vagal sinir olarak bilenen bir sinire spiral şeklinde bir kablo yerleştirilmesi ve akabinde kablonun diğer ucunun ise göğüs bölgesinde uygun bir konuma yerleştirilen bir pile entegre edilmesi ile gerçekleştiriliyor.

Vagal sinir insan vücudunda beyin ile gövde arasında uzanan en uzun seyirli sinir olarak biliniyor. Vagal sinir vücudumuzda kalp atımlarımız, solunum düzeni ve bağırsak hareketlerini düzenleyen oldukça önemli bir yapı olarak karşımıza çıkıyor.

Ayrıca bu sinirin oldukça düşük bir akımlı elektrik enerjisi ile uyarılması; beyinde bozulmuş olan ve epileptik nöbetlere sebebiyet veren kontrolsüz elektriksel aktiviteyi düzene sokarak epilepsi hastalarında nöbetlerin kontrol altına alınmasını sağlamaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.