Gaziantep kartına bedava para yükle. İşte Detaylar

Gaziantep’te uygulamaya konulan Atıkmatik Geri Dönüşüm Otomat uygulaması ile metal, plastik ve cam atıklar geri dönüşüme kazandırılıyor. Şuan Balıklı ve Gaziantep Üniversitesindeki iki noktada uygulamaya konulan Atıkmatik makinası ile vatandaş metal, plastik veya cam atık atarak Gaziantep kartına para yüklüyor.

Atıkmatik Geri Dönüşüm otomatı ile cam, pet şişeler ve metaller ekonomiye yeniden kazandırılırken aynı zamanda Gaziantep Kart’a para yükleniyor.

HER METAL KUTUYA 3 KURUŞ

Uygulamaya göre her dönüşüme kazandırılan cam şişe karşılığı 1 kuruş, pet şişe için 2 kuruş, metal kutu içinse 3 kuruş yükleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Eşi Emine Erdoğan tarafından ilk olarak kullanılıp halka açılan bu uygulama şimdilerde oldukça ilgi görüyor.

Atıkmatik projesi ile otobüs kartına para yüklemenin yanı sıra bisiklet kiralama, otopark girişi, müze ve hayvanat bahçesi gibi yerlerin girişinde kullanılabiliyor olması en çokta öğrenciler tarafından sevildi. Atıkmatik cihazına 25 pet şişe veya 17 metal şişe ile Botanik Bahçesi gezilirken, 50 pet şişe veya 34 metal şişe ile bir saat bisiklet kiralanabiliyor.


Geri Dönüşlerin güzel olduğu uygulamaya bir öğrenci ‘’Sosyal medyada yurtdışında yapıldığını görmüştüm. Türkiye’ye geldiğini de görünce çok beğendim. Artık aldığım şişeleri çöpe değil kartıma atıyorum’’ dedi.

ÖĞRENCİLER UYGULAMADAN MEMNUN

Bu uygulamaya en çok üniversite öğrencileri ilgi gösteriyor. Öğrenci Ayşe K,’’ Ben ilk duyduğumda çok şaşırdım, hatta inanamadım. Sonra biraz araştırınca çoğu ülkenin bunu yaptığını gördüm. Paramızın bir miktarını bu şekilde almak ve doğaya karşı bilinç oluşturmak çok güzel’’ dedi.

Öğrenci Zeliha İ. ise,’’ Geç kalınmış bir uygulama bence. Yurtdışında bununla geçinen insanlar bile var. En azından aldığımız şişelerin bir miktarını da olsa geri kazandırıyoruz. Bu da yolculuk masrafımıza güzel bir katkı sağlıyor’’ şeklinde konuştu.

Zahide Y. ’’ Bence güzel bir uygulama. Hem ekonomik açıdan destek olur öğrencilere hem de geri dönüşüme gider, çevre kirliliği azalır. İnsanlar bununla beraber bilinçlenir. Hem öğrenciye destek olur hem de çevreye. Ekosistemimizi az da olsa korumuş oluruz. Ekonomiye can ekosisteme hayat... ‘’dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.