Gaziantep'te Gençler Arasında Met amfetamin (Ateş- Buz ) Denilen Zehir'e Bağımlılık ARTTI! Anne-Babalar Çocuğunuzun Ateş-Buz maddesine bağımlı olduğunu NASIL ANLARSINIZ?

Gaziantep'te Gençler Arasında Met amfetamin (Ateş- Buz ) Denilen Zehir'e Bağımlılık ARTTI! Anne-Babalar Çocuğunuzun Ateş-Buz maddesine bağımlı olduğunu NASIL ANLARSINIZ?
Gaziantep'te anne ve babaların, kabusu haline gelen çocuklarının uyuşturucu bağımlılığı artık kontrol edilemez hale geliyor... Türkiye’de madde kullanma yaşı 14’e kadar düşerken uzmanlar met amfetamin kullananlarda belirtileri şöyle sıraladı: “Sürekli uyku hali, enerji artışı, iştahta azalma, öfke patlaması, tedirginlik, şüphecilik, hezeyan, halüsinasyonlar, diş gıcırdatma, göz bebeklerinde büyüme.”

İstanbul’daki tedavi gören 550 madde bağımlısıyla yapılan araştırmaların sonuçları yayımlandı. Araştırmaya dahil edilen katılımcıların ilk kez madde kullanmaya başlama yaş ortalaması 16 olarak belirlendi.


Bağımlıların yaklaşık üçte biri, ilk kez 14 yaş öncesinde madde kullanmaya başladığını ifade etti. Dörtte üçünün ise 18 yaş öncesinde madde kullanmaya başladığı ortaya çıktı. Araştırmaya yanıt verenlerin dörtte üçü 21 yaş öncesinde düzenli olarak madde kullanmaya başladığını söyledi. 

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Prof. Dr. Kültegin Ögel, “ Türkiye maalesef artık geçiş veya köprü değil kullanıcı ülke konumunda. Birçok kentimizde metamfetamin zehrinin tuzağına düşen gençleri görüyoruz. Bu nedenle 18 yaş öncesi büyük önem taşıyor. Son yıllarda özellikle metamfetamin bağımlılığı oldukça arttı” dedi.

BONZAİYİ GERİDE BIRAKTI
Ögel, Avrupa Uyuşturucu Raporu sonuçlarına göre Türkiye’nin gençler arasında madde bağımlılığına bağlı ölümlerde üçüncü sırada olduğunu söyledi. Ögel, “Avrupa genelinde metamfetamine bağlı ölümlerde ise Türkiye ikinci sırada yer alıyor. Bonzai yerini ‘met’ diye adlandırılan metamfetamine bırakmış durumda. Bursa, İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi genelinde maalesef ki metamfetamin patlaması yaşanıyor. Adana ve Ankara’da madde bağımlılığının yüksek olduğu kentler arasında” diye konuştu. 

BELİRTİLERİ NELER?
Ögel, metamfetamin bağımlısı bireylerde gözlemlenen belirtilere ilişkin de şunları söyledi: “Normalden uzun süren uyku halinin olması, enerji artışı, iştahta azalma, öfke patlamaları, tedirginlik, şüphecilik, hezeyan ve halüsinasyonlar, diş gıcırdatma, göz bebeklerinde büyüme terleme ve çarpıntı gözlemlenebilir. Ortalama bir yıl içerisinde dişlerde çürüme ortaya çıkar. Aynı zamanda metamfetamin kullanımı sırasında bireylerin yoğun bir şekilde kaşınması, kan dolaşımında azalma ve bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle kişilerin vücutlarının çeşitli yerlerinde yaralar gözlemlenebilir.” 

2022 YILINDA 20 KAT ARTIŞ YAŞANDI
İstanbul Valiliği, kentte bu yıl ekim ayı sonu itibarıyla yürütülen 42 bin 442 operasyonda 61 bin 612 şüphelinin yakalandığını, 6 bin 103 kişinin de tutuklandığını bildirdi. Açıklamada, operasyonlarda, 841.6 kilogram eroin, 6 bin 821 kilogram esrar, 739 kilogram kokain, 545,7 kilogram bonzai, 17,1 kilogram bonzai hammaddesi, 4 bin 639 kilogram metamfetamin, 279.9 kilogram diğer uyuşturucu maddeler, 10 bin 700 litre asetik anhidrit ve 22 milyon 375 bin 82 ekstazi ve captagon hapın ele geçirildiği kaydedildi. Valilik verilerine göre metamfetaminde büyük artış gözlendi. 2019’da 224.7 kilogram metamfematin yakalanırken, bu miktar 2022’de 20 kat artarak 4.6 tona yükseldi.

Metamfetamin Nedir?


Metamfetamin (kristal meth), yapısal olarak amfetamine benzeyen, halüsinasyona neden olan uyarıcı nitelikli sentetik bir maddedir.

Diğer bir çok uyarıcı gibi bağımlılık yapan metamfetamin, yapısal olarak amfetamine yakın psikoaktif bir madde olarak değerlendirilmektedir.

İstismara açık olması nedeniyle reçeteyle satılmaktadır. Bir örnek verecek olursak;

ABD pazarında “Desoxyn” adında 5 ila 10 mg tabletler halinde yer aldığını bildiğimiz madde maalesef esas ününü kaçak üretime borçludur.

Metamfetamin, yani sık kullanılan adıyla “meth” efedrin molekülü hidrojenize edilerek kolay (basit) bir şekilde elde edildiğinden hemen hemen her yerde üretilebilmektedir.

Metamfetaminin Özellilkleri


Metamfetamin, halüsinasyona sebep olan, uyarıcı, sentetik nitelikli bir kristaldir ve tüketildiği andan itibaren psikolojik duruma bağlı olarak 6 ila 24 saat arasında etkili olmaktadır.

  • Bağımlılık yapan madde, devamlı kullanılmaması durumunda mutsuzluk, hayattan zevk alamama gibi etkiler yaratmaktadır.
    İlk kullanımdan itibaren bağımlılık yapan meth, kullanıcılarının çoğunu ölüme götüren uyuşturucu maddedir.
  • İlk kullanıldığı anda yüksek enerji, güç ve iyi bir his veren ölümcül madde devamında yoksunluk ve ölümle sonuçlanır.
  • Diğer uyuşturuculardan kokain ve amfetaminle kıyaslayacak olursak bu maddelere göre üç kat daha etkili bir maddedir.
  • Kullanımdan bir kaç gün içinde gözle görülür bir şekilde fizyolojik değişim, bir diğer deyişle fizyolojik çöküş kendini göstermektedir.
  • Bir kaç denemeden sonra güçlü bağımlılık etkisi nedeniyle vazgeçip bırakmak ne yazık ki mümkün olamamaktadır.

Metamfetaminin Etkileri


İlk kullanımda beyin fonksiyonunu artıran madde, motivasyon ve konsantrasyonu artırır. Maddenin, vücut ısısını artırması, tansiyon ve nabı yükseltmesi, ishal, bulantı ve kusma gibi belirtilerle kendini gösterdiği gözlemlenmektir.

Mental anlamda kısa süreli mutluluk veren madde uzun vadede zevk yoksunluğu durumunu oluşturmaktadır.

Fizyolojik etkilerine geri dönecek olursak, diş çürümesi, bağışıklık sistemini baskılaması, kilo kaybı, kısa süreli libido artışı ve erektil disfonksiyon medyana getirir.

Kısaca ilk kullanımdaki etkileri geçtikten sonra, anhedoni (zevk yoksunluğu) meydana gelmektedir. Kullanımın devam etmesi halinde beynin hücresel değişimi sonucu küçüldüğü gözlemlenmiştir. Buda metamfetamin zararları denilince ilk sırada gelir. Beynin sözel öğrenme kısmında ciddi bir anlamda gerilik yaşandığı da bir diğer bulgular arasındadır. Metamfetamin kullanan birinin bırakması dahilinde beynin nispeten kendini yenilediği fakat hiçbir zaman eski halini almadığı görülmüştür.

Kaynak: Cumhuriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.