Yurt dışından telefon alanlar dikkat! IMEI kayıt numarasına gelen zamlar, neredeyse yeni telefon fiyatına yükseldi

Yurt dışından telefon alanlar dikkat! IMEI kayıt numarasına gelen zamlar, neredeyse yeni telefon fiyatına yükseldi
Akıllı telefonların fiyatları gün geçtikçe daha uç rakamlara ulaşıyor. Ülkemizdeki vergi oranlarından dolayı alım gücünün düştüğü bu günlerde bir akıllı telefon edinmek gittikçe zorlaşıyor. Bu durumda yurt dışından telefon getirtme daha mantıklı bir seçenek haline geliyor. Ancak 2023’te belirlenen oranlara göre bu durum ortadan kalacak. İşte yeni IMEI kayıt ücretleri…

Yurt dışından getirilen cihazların ülkemizde kullanıma açılması için IME kaydının yapılması gerekiyor. Bu ücretler 2022 yılında 2732₺ olarak belirlenmişti. Fakat bu miktarın yakın zamanda artması bekleniyor. Yeniden Değerleme Oranına göre 2023’te IMEI kayıt ücretlerine zam yapılacağı düşünülüyor.


2023 IMEI kayıt ücretlerinde nasıl değişiklikler olacak?
Türkiye İstatistik Kurumu 2023 yılında uygulanacak Yeniden Değerleme Oranları açıklandı. Bu oran geçtiğimiz senelerde %36,2 olsa da 2023 yılında bu oranın %122,9 olacağı belirlendi. Bu durumda IMEI kayıt ücreti ve pasaport harcı fiyatlarının artacağı düşünülüyor. Geçen seneye ait pasaport kayıt ücretleri göz önüne alındığında 2023 yılının Yeniden Değerlenme Oranı baz alınarak yapılan hesaplamalarda ücretler aşağı yukarı şu şekilde olacak:


2022 IMEI kayıt ücreti: 2732₺

2023 IMEI kayıt ücreti: 6090₺

Fiyat farkı: 3358₺
Bu fiyatlar TÜİK’in açıkladığı fiyatlar değildir. Açıklanan orana göre gerçekleştirilen hesaplamalardır. 2023 IMEI fiyatları bu fiyatlardan daha az veya daha yüksek olabilir.

Yurt dışından telefon almak daha da zorlaşacak!
Yurt dışından telefon getirme fikri oldukça cazip gelse de artık eskisi gibi kolay olmayacak. Ülkemizdeki vergi sistemi nedeniyle oldukça pahalı fiyatlara satışı sunulan telefonları artık yurt dışından edinmek de bir fayda sağlamayacak. Birkaç hafta önce TBMM’den geçen Sinyal Kanunu ile bir yıl boyunca kullanılmayan telefonların IMEI numarasının devre dışı bırakılmasına dair maddeler paylaşıldı.

Mağdur olmaları durumunda vatandaşlar telefonlarını ve faturalarını alarak IMEI açtırma işlemi için yetkili kuruluşlara başvurabilirler. Faturası bulunmayan veya IMEI numarasını farklı telefonda kullanan kişiler ile telefonlarını kullanamayacaklar.

Böylece TBMM, yurt dışından ülkeye kaçak yollarla sokulan telefonların önüne geçmiş olacak. Vergilendirmeden yurt dışından çıkan paranın azaltılması için önemli olan bu girişimlerle birlikte cari açığın azaltılması hedefleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.