Gaziantep'te Zeytinde Yok Yılı Oldu! Zeytinyağı Fiyatları Resmen Füze Gibi Uçacak! Gaziantep Zeytinyağı'nın Litresi 110 Liradan Başlıyacak

Gaziantep'te Zeytinde Yok Yılı Oldu! Zeytinyağı Fiyatları Resmen Füze Gibi Uçacak! Gaziantep Zeytinyağı'nın Litresi 110 Liradan Başlıyacak
Zeytinde hasat dönemi devam ederken, bu sene zeytinyağının fiyatının ne olacağı merak ediliyor. Ziraat Odaları, zeytinyağının litresinin bu sene 80-90 TL arasında değişeceğini belirtirken, “Zeytinyağının litre fiyatı en az 110-120 TL olmalı. Bu rakamdan aşağısı çiftçimizi kurtarmaz.” yorumunu yapıyor.

Zeytinde hasat dönemi başlarken, yağlık zeytinler yavaş yavaş yağ fabrikalarına getirilmeye başlandı. Şimdi vatandaş da, üretici de zeytinyağı fiyatlarının piyasada şekillenmesini bekliyor.

Hasat döneminin istedikleri gibi geçmediğini belirten Şahinbey Ziraat Odası başkanı Ali Çolak

“Bölgemizde hasatların yavaş yavaş sonuna geldik. Bu sene buruk bir hasat dönemi geçirdik. Nedeni ise birincisi kuraklık, ikincisi ise hava şartlarının değişikliğe uğraması. Bizler mart ayında bile 7-8 derecelere alışkın bölge değiliz. Bu yıl Mart ayında -8’leri gördük. Bunun zararını gördük.
Burada özellikle kolluk kuvvetlerine buradan uyarıda bulunmak istiyorum. Çünkü bir kaç çiftçimizin şikayeti üzerine çiftçilerimiz hırsızlar tarafından ürünlerinin çalındığı söylenmiştir. O kadar emeğin 3-5 kendini bilmez yüzünden ziyan olmasına izin vermeyelim. Kolluk kuvvetlerimiz tarafından bunların önlenmesini istiyoruz. Hububat ve fıstıkta olduğu gibi yine zeytinyağında da buruk bir hasat dönemi geçireceğimizi biliyorum. Çünkü her zaman sahadayız. Çiftçilerimizin ne kadar hangi kalitede ürünü çıkaracağını biliyoruz. Martta olan soğuklar, çiçeklenme döneminde olan aşırı sıcaklardan dolayı zeytin hasadında buruk bir sezon yaşanacağını söyleyebilirim”

şeklinde konuştu.

110-120 TL DEN AŞAĞISI ÇİFTÇİMİZİ KESİNLİKLE KURTARAMAZ

Zeytinyağının fiyatları konusunda açıklama yapan Çolak, “Zeytinyağının fiyatının ortalama litre fiyatının 80 ile 90 TL civarı gitmesi bekleniyor. Geçen yıla göre fiyat yüksek ama az bile diyebilirim. Nedeni ise girdi maliyetleri çok fazla. Gübre fiyatları geçen yıl 3-4 bin TL iken bu yıl 16 bin TL. Mazot 7,5 TL idi şuan 20 TL. Ege’nin güneydoğu zeytinyağı vardır. Ama Gaziantep ve Kilis’teki zeytinyağının aroması başkadır. En güzel, en lezzetli yağ bizim bölgemizde çıkar. Fiyat olarak zeytinyağının en az litresi 110-120 TL’den aşağısı çiftçimizi kesinlikle kurtaramaz.  Ama vatandaşlarımızı düşünmek zorunda olduğumuz için ortalama 80-90 TL civarında fiyat olacağını söyleyebilirim. Hiçbir markette Gaziantep zeytinyağını göremezsiniz. Bizim çiftçilerimiz komşusuna tanıdığına satıyor. Biz bundan dolayı bir türlü markalaştırmadık. Markalaştırmış olsak bizim zeytinyağımız 100 TL değil 200 TL de edecek kalitede.” dedi.

REKOLTE YARI YARIYA DÜŞTÜ

Ürün haşatına da değinen Çolak, “Gaziantep’te geçen yıl zeytin hasadında rekolte 17 bin tutarındayken bu sene ancak yarısını bulabileceğiz Şahinbey olarak her yıl 1500 civarında rekoltemiz oluyor ama bu yıl yarısını bulacağız. Çünkü ağaçlarımız gerçekten bomboş. Kendi bahçem de 50 dekar alandan yağlık zeytinimi çıkartamayacak durumdayım. Geçen yıl aldığım yağın bu yıl 5’de birini alacağım . O yüzden zeytinyağında bayağı bir yokluk yaşayacağız . Çiftçilerimiz tüccara güvenmesin ağaçlara iyi baksınlar. Ağaçlara zarar verilmesini önlesinler” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.