Gaziantep'te Ekonomik Kriz Konut Satışlarını Vurdu! Gaziantep'te Konut Satışlarında BÜYÜK Düşüş

Gaziantep'te Ekonomik Kriz Konut Satışlarını Vurdu! Gaziantep'te Konut Satışlarında BÜYÜK Düşüş
Alternatif ve güvenli yatırım arayışının yanında, fiyatlar daha da artar endişesiyle konut satışında her ay ilerleme kaydedilmeye devam ederken Eylül ayında son bir yılın en sert düşüşü yaşandı. TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22,9 azalarak 113 bin 402 oldu. Gaziantep’te ise bu rakam 2 bin 957 olarak kaydedildi.

Emlak piyasasında yaşanan hareketliliği en çok hisseden iller arasında yer alan Gaziantep, konut kira fiyatlarının yüksek bedelleri ile şikayetlerle anılırken bir yandan da konut satışlarında yaşanan düşüşle TÜİK verilerinde yer aldı.

SON BİR SENENİN EN SERT DÜŞÜŞÜ YAŞANDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in yayımladığı verilere göre Gaziantep’te 2021 yılının Eylül ayında 3 bin 480 konut satılırken, 2022 yılının aynı ayında 2 bin 957 konut satışı gerçekleştirerek grafiklerde sert bir düşüş kaydetti.  Gaziantep’te 2022 yılı Eylül ayı itibariyle toplamda 26 bin 27 konut yeni sahiplerine ulaştı.


2 BİN 957 KONUT EL DEĞİŞTİRDİ

Gaziantep’te 2021 yılında TÜİK rakamlarına göre diğer satış türleri sonucunda ise 29 bin 226 konut el değiştirdi. 2021 yılının 12 aylık döneminde ise kentte satılan konut sayısı 35 bin 559 olmuştu. 2021 İllere göre cinsiyet ayrıntısında konut satış sayıları verilerine göre, bu satışlardan 21 bin 302’si erkeklere, 10 bin 450’si ise kadın ev sahipleri ile gerçekleştirildi. Ortak satın alma 269 rakamlarında iken diğer satış sayısı ise 3 bin 589 olarak belirlendi.

Gaziantep’te 2022’nin Ocak ayında bin 662, Şubat ayında 2 bin 92, Mart ayında 3 bin 205, Nisan ayında 3 bin 67, Mayıs ayında 3 bin 85, Haziran ayında 3 bin 648, Temmuz ayında 2 bin 726 konutun satışı gerçekleştirilirken Ağustos ayında bu rakam 3 bin 585 olarak, Eylül ayında ise 2 bin 957 olarak kaydedildi.


‘PİYASADAKİ KÖPÜK KALKACAK’

Konut piyasadaki en büyük sıkıntının, arz ve talep dengesinin bozuk olması olduğunu dile getiren Gayrimenkul uzmanları, yaşanan dengesizliği “Talep çok ama inşaat yok. Bu projeyle piyasadan talebin bir kısmının geri çekilmesi, arzın yükselmesi anlamına geliyor. Bu da tabii ki fiyatı etkileyecek. Mevcut fiyatların önümüzdeki yıllarda sosyal konut projesinin hayata geçtikten sonra oldukça gevşeyeceğini ve şu anda piyasada oluşmuş olan köpüğün de gideceğini tahmin ediyoruz” şeklinde açıklama yaptılar.

‘SOSYAL KONUT PROJELERİ ŞİMDİDEN ALGIYI KIRDI’

Fiyatlar özellikle ikinci ellerde sebepsiz yere yükseldiğini dile getiren Emlak Danışmanları ise, “Hiçbir maliyet artışı yok iken, 30 yıllık, 40 yıllık, 50 yıllık binaların fiyatlarının üçe, dörde katladığını gördük. Bunlar tamamen piyasa üstündeki psikolojik baskıdan oluşuyor çünkü toplumsal bir psikoloji var ve o psikolojiyi şu anda devletimiz kırmak üzere, mal sahiplerinin ‘başka ev yok, bana muhtaçsınız’, müteahhitlerin ‘ben yapmasam yer bulamazsınız’ gibi anlayışlarından psikolojik bir baskı oluştu. Sosyal konut projeleri bu düşünceleri şimdiden kırdı” diyerek konut satışlarının gerilemesinin nedenlerini aktardılar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.