Americanın En Büyük Mafyası AL CAPONE (ScarFace)

Americanın En Büyük Mafyası AL CAPONE (ScarFace)

Alphonse Capone, Amerikan tarihinin en ünlü ya da en kötü şöhretli gangsteri olabilir. Hikayesi düzinelerce kurgusal ve gerçeğe yakın filmde, televizyon programında, kitapta ve diğer medyada anlatıldı. Başarısı ve aslında hayatı nispeten kısa olan bir adam için etkileyici bir koleksiyon.

New York'ta büyüyen Capone, Manhattan'da çoğunlukla genç İtalyan-Amerikalılardan oluşan ve Charlie “Lucky” Luciano ve Johnny Torrio gibi tanınmış gangsterleri de mezun eden bir suç kuruluşu olan Five Points çetesinde aktifti. Capone, New York'ta bir genelevde çıkan kavgada yüzünden yaralandı ve ona "Yaralı Yüz" lakabını kazandırdı.

Torrio, 1909'da sendika patronu "Big Jim" Colosimo için çalışmak üzere Chicago'ya taşındı ve 1920'de Torrio, Capone'u Windy City'deki büyüyen girişimlerine katılmaya çağırdı. Colosimo, yüzlerce genelev ve kumar raketi işletiyordu, ancak 1920'de Yasak'ın yürürlüğe girmesiyle organize suç grupları için büyük bir büyüme fırsatı olan kaçakçılık işine girmeyi reddettiği bildirildi.
Colosimo, Capone'un Chicago'ya geldiği yıl vurularak öldürüldü. Colosimo'nun cinayeti için hiç kimse tutuklanmamasına rağmen, birçoğu Torrio'nun vurma emrini verdiğini ve Capone'un cinayette suç ortağı olduğuna inanıyor.

Torrio, Colosimo'nun organizasyonunu devraldı ve yasadışı alkol endüstrisinden hızla yararlandı. Liderliği nispeten kısaydı. 1925'te Torrio rakip bir çete tarafından vurularak yaralandı ve ardından yasadışı bir içki fabrikasını işletmekten dokuz ay hapis cezasına çarptırıldı.

Torrio, Kıyafet olarak bilinen suç örgütünün lideri olarak istifa etti ve üç yıllığına İtalya'ya geri döndü. (Daha sonra Amerika Birleşik Devletleri'ne döndü ve 1934'te Amerikan Mafyası Ulusal Komisyonu'nun kurulmasına yardımcı olarak gangsterler arasında eski bir ifade haline geldi.) Torrio'nun istifasıyla Capone, Kıyafetin kontrolünü ele geçirdi.

1925'ten 1929'a kadar Capone, Amerika'daki en görünür gangsterdi. Capone, Chicago'lu arkadaşlarının refahı ile ilgilenen bir işadamı imajını geliştirmek için yerel medya ve dost politikacılarla çalıştı. Ancak Capone'un görev süresi aynı zamanda diğer Chicago gangsterleri ile yükselen bir rekabet, sık sık şiddete dönüşen çatışmalar dönemiydi.

Chicago'da artan Mob şiddeti, St. 14 Şubat 1929'da Sevgililer Günü Katliamı. Capone'un rakipleri olan Bugs Moran çetesinin yedi üyesi veya ortakları, polis kılığında adamlar tarafından bir garajın duvarına karşı sıraya dizildi ve makineli tüfekle öldürüldü.

Cinayetlerin vahşeti ülke çapında manşetlere taşındı. Capone, katliam sırasında Miami yakınlarındaki tatil evindeydi ve suçtan asla tutuklanmadı, katliamın emrini verdiğinden yaygın olarak şüphelenildi. St. Sevgililer Günü Katliamı, Capone'un federal bir mahkeme celbine cevap vermediği için mahkemeye saygısızlıktan federal ajanlar tarafından tutuklanmasından sadece bir ay önce gerçekleşti ve sonunda bu suçlamayla altı aylığına karar verilecekti.

Ancak, aşağılama suçlamasıyla cezasını çekmeden önce, Capone ve koruması, Philadelphia'da gizli silah taşımaktan tutuklandı. Capone, Pennsylvania'nın Doğu Eyalet Hapishanesinde bir yıl kalacaktı. Dokuz ay görev yaptı, iyi hal için izin aldı ve Mart 1930'da serbest bırakıldı.

Capone'un sorunları daha yeni başlıyordu. Birleşik Devletler. Hazine'nin Özel İstihbarat Birimi, ona karşı bir vergi kaçakçılığı davası hazırlamaya başlamıştı. G-Men'in mafyayı alaşağı ettiği standart film planının aksine, muhasebeciler ve savcılar Capone gibi insanlara karşı en etkili davaları topladılar.
Capone'un kumar, koruma, fuhuş ve kaçakçılık raketlerini düzenlediğini, sadece bu raketlerden elde ettiği gelir üzerinden vergi ödemediğini kanıtlamak zorunda değillerdi. Capone'un böyle cömert bir yaşam tarzını desteklemek için önemli bir geliri olması gerektiği açıktı.

18 Ekim 1931'de Capone, vergi kaçakçılığı ve federal hapishanede 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Cook County Hapishanesinde ve Atlanta ve Alcatraz federal hapishanelerinde görev yaptı. Hapis süresi ağırdı - çoğu vergi kaçakçılığı davasının verdiğinden daha uzun bir dönemdi - ama bu Capone'un en büyük sorunu değildi.

Capone, cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan frengi ile enfekte oldu ve ileri vakalarda tedavi edilemezdi. 1939'da Alcatraz'dan ayrıldığında, hastalık onun zihinsel ve fiziksel sağlığını derinden etkilemişti. Doktorlar, Capone'un 1939'da 12 yaşındaki bir çocuğun bilişsel süreçlerine sahip olduğunu bildirdi. Esasen ailesiyle birlikte Florida'daki malikanesine emekli oldu ve 1947'de 48 yaşında öldü.
Capone, 1931'de hapsedilmesinden sonra esasen Mob'dan emekli oldu, ancak kaçakçılık ve diğer raketlerle oluşturduğu Kıyafet, Frank Nitti, Paul Ricca, Tony Accardo ve Sam Giancana gibi Capone müritlerinin önderliğinde onsuz devam etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.