Gaziantep'te esnafın, en büyük sorunu yüksek kiralar ve Gaziantep'te Esnaf, sattığımı alamam korkusuyla ürün satmaya korkuyor!

Gaziantep'te esnafın, en büyük sorunu yüksek kiralar ve Gaziantep'te Esnaf, sattığımı alamam korkusuyla ürün satmaya korkuyor!
Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı İsmet Özcan, “Esnaf, sattığımı alamam korkusuyla ürün satmaya korkuyor dedi

Piyasaların hareketli olduğunu ifade eden Özcan, esnafın en büyük sorununun yüksek kiralar olduğunu dile getirdi. “ Gaziantep, pahalı bir şehir ama esnafın en büyük gideri kira ve personel giderleridir. Kiralar, bölge bölge değişmekle birlikte kirası 5 bin lira olan dükkâna 15 bin lira, 15 bin lira olan dükkâna 30 bin lira, 30 bin lira olan dükkân 50 bin lira kira isteniyor. Esnafın bu parayı kazanması mümkün değil. Kiralık konutlara getirilen yüzde 25 zam kriterinin iş yerleri içinde getirilmesini talep ediyoruz” dedi.

Belediye, ihtiyaçları hediye çeki olarak dağıtsın

Özcan, “SGK ile BAĞKUR primleri çok yüksek olduğundan ödeyemiyoruz. Geçmiş dönem sigorta borçlarında indirim yapılmadığı ve ödemeler uzun vadeli olmadığı sürece ödeme şansımız yok. Esnaf, sattığımı alamam korkusuyla ürün satmaya korkuyor. Bir an evvel dolar ve Euro’nun sabitlenmeli ki ürün alıp satabilelim. Ayrıca kırtasiyecilerin problemleri bulunuyor. Devlet kitap, belediyeler ise çanta yardımı yapıyor. Bunlar verilsin, fakat esnafın da göz önünde bulundurulması gerekiyor. Hiç olmazsa belediye çanta ve kırtasiye yardımı yaptığında bir hediye çeki verip, ‘Sadece şu kırtasiyede kullanabilirsin’ demeli. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile bu konuda görüşme sağladık, dediğimiz gibi bir projesi olduğunu söyledi” ifadelerini kullandı.

Bir kişi kazanmamalı, ekmeği paylaşmalıyız

Süpermarket, zincir market ve 3 harfli marketlerin çalışma düzeninin değişmesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Özcan, “Günümüzde süpermarket, zincir market ve 3 harfli marketlerin satmadığı hiçbir ürün yok. Esnafın ayağa kalkması için bu tür marketlere saat sınırlaması getirilmeli, yeni açılacak marketlere ruhsat verilmemeli ve her ürünü satmaması gerekiyor. Gastronomi şehriyiz, lakin AVM’ye gittiğinizde iğne atsanız yere düşmüyor. Bir kişi kazanmamalı, ekmeği paylaşmalıyız. Bu tür sorunların çözümü için gerekli alt yapıyı hazırlıyoruz, belediyelerle ve ilgili kurumlarla görüşeceğiz” şeklinde konuştu.

Bakkal, vatandaşa istediği ürünü vermese sosyal patlamalar olabilir

Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı İsmet Özcan, esnafların bir şehrin itici gücü olduğunu sözlerine ekledi, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Esnaf, bir şehrin veya ülkenin sigortasıdır. Parası olmayan bir vatandaş, istediği ürünü veresiye alabilir, ama süpermarkette bir kuruş eksik olsa o ürünü alamazsınız. Yani esnaflığın böyle de bir sosyal tarafı bulunuyor. Bakkal, vatandaşa istediği ürünü vermese sosyal patlamalar olabilir. Biz bir nevi sosyal patlamaların önüne geçiyoruz.”

Kayıt dışı ile etkin mücadelemiz sürüyor

Kayıt dışı ile mücadele konusuna değinen Özcan, “Kayıt dışı ile etkin mücadelemiz sürüyor. Öncelikle şikayetleri değerlendiriyoruz, şu anda 4 memur, her gün mahalle mahalle tarama yapıyor. Diğer günlerde ise rast gele tarama yapıyoruz. Önceki gün 25 kayıt dışı çalışan kayıt altına alındı. Kayıt altında çalışanlar hem ekonomiye hem şehre hem de bizlere katkı sağlıyor hem de haksız rekabet önlenmiş oluyor. Maliye, İl Ticaret Müdürlüğü ile koordineli çalışıp, bu sorunu kökten çözmek istiyoruz” diye belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.