Gaziantep, son yıllarda meydana gelen iş kazaları ile de gündemden düşmüyor.

Gaziantep, son yıllarda meydana gelen iş kazaları ile de gündemden düşmüyor.
Gaziantep'te 7 ayda 23 işçi hayatını kaybetti

Gaziantep, son yıllarda meydana gelen iş kazaları ile de gündemden düşmüyor. 2021 yılında meydana gelen iş kazalarında 56 işçi hayatını kaybederken, 2022 yılının 7 aylık döneminde 23 işçi meydana gelen iş kazalarında hayatını kaybetti. Gaziantep, en fazla iş kazasının meydana geldiği iller arasında 15.sırada yer aldı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), yılın ilk 6 ayına ilişkin iş kazaları rakamlarını açıkladı. Buna göre, ocakta 120, şubatta 109, martta 121, nisanda 129, mayısta 176, haziran ayına ise 187  işçinin iş kazalarında hayatını kaybettiğini açıklayan İSİG, Temmuz ayında ise 169 işçinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Bununla birlikte 2022 yılının 7 aylık döneminde 1014 işçi, iş kazalarında hayatını kaybetti.

EN FAZLA İŞ CİNAYETİ İSTANBUL'DA...
İSİG Meclisi  tarafından yayımlanan İş Kazaları raporunda, en fazla iş kazalarının İstanbul'da gerçekleştiği görüldü. İş kazalarında 136 işçi hayatını kaybederken İstanbul’u İzmir, Muğla, Antalya, Kocaeli, Denizli, Manisa, Mersin, Bursa, Kayseri, Aydın, , Samsun, Ankara ,Konya ve Gaziantep takip etti.

GAZİANTEP 15.SIRADA!
Türkiye'nin en büyük metropollerinden olan Gaziantep'te de 2022 yılının Ocak-Temmuz döneminde meydana gelen iş kazalarında 23 işçi hayatını kaybetti. Gaziantep yaşanan iş kazalarında hayatını kaybeden işçi sayısı bakımında 15.sırada yer aldı.

İŞ KAZALARININ SONU GELMİYOR!
İş kazalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Makine Mühendisleri Odası (MMO) Gaziantep Şube Başkanı Aykut Kocalar, 6331 sayılı İş Sayılı İş Sağlığı Güvenliği Kanunu’nun kabulünün üzerinden tam 10 yıl geçmesine karşın kazalar, ölümler azalmıyor. Kanunun kabulünden bu yana en az 13 bin emekçi iş kazalarında hayatını kaybetti, milyonlarca emekçi yaralandı.  Çalışma yaşamı ve İSİG konularında görev ve sorumluluğu bulunan ÇSGB ise görevlerini yerine getirmiyor, getiremiyor, sorumluluk üstlenmiyor.

 Aradan geçen yıllar bir kez daha gösterdi ki işverenlerin önlem alma, devletin mevzuat yapma ve işyerlerini denetleme yükümlülüklerinin etkin bir şekilde yerine getirilebilmesi, kamucu bir  anlayışın benimsenmesi, sendikalar ile meslek örgütlerini, mühendislik ve tıp bilimlerini yok saymaması ile mümkün olabilecektir. Bunun için yıllardır idari, mali yönden özerk ve demokratik işleyişe sahip bir kurum olarak ifade edip önerdiğimiz, içerisinde sendikaların, meslek örgütlerinin de yer aldığı İSİG Enstitüsü derhal oluşturulmalıdır. Bu kurum, ulusal politikaları belirleme ve yaşama geçirmede özgür bilimsel iradeye ve güce sahip olmalıdır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sorumluluklarını yerine getirmelidir. Milli Eğitim Bakanlığı, sanayide kalifiye elaman yetiştirilmesi ve belgelendirilmesi konusunda Makina Mühendisleri Odası’na karşı zorluk çıkarmaktan, yasal olmayan tavrından vazgeçmelidir. Meslek Odaları ve Sendikaların işçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanmasında karar alma, uygulama ve denetim mekanizmalarında etkin rol alacağı Enstitü derhal oluşturulmalıdır. Eğitim ve denetim kamusal bir görev ve sorumluluktur. Mevzuat (yasa, yönetmelik, Enstitü vb. tüm hususlar) kamucu bir anlayışla yeniden düzenlenmelidir'' ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.