Gaziantep'te Hava Sıcaklığı 40 Derece! 'Eyyam-ı bahur', özellikle Gaziantep'te 40, Şanlıurfa'da 42 derece' olarak etkiliyor! İşte il il 31 Temmuz Pazar hava durumu

Gaziantep'te Hava Sıcaklığı 40 Derece!  'Eyyam-ı bahur', özellikle Gaziantep'te 40, Şanlıurfa'da 42 derece' olarak etkiliyor! İşte il il 31 Temmuz Pazar hava durumu
Türkiye, yazın en sıcak günleri yaşıyor. Sıcaklar, Diyarbakır 42, Gaziantep 40, Şanlıurfa 42 derecenin üzerine çıkarken İstanbul’da bugün sıcaklık 33 derece. Uzmanlar 10.00-16.00 saatleri arasında güneşe maruz kalmamaları konusunda vatandaşları uyarıyor. Eyyamı Bahur Ne Demek? İşte detaylar

Yerini “çöl sıcakları”, “cehennem sıcakları” ve “Afrika sıcakları” gibi terimlere de bırakan eyyam-ı bahurun, özellikle yurdun güney kesimlerinde etkisini gösteriyor.

Bölgelerde hava durumu NTV’de yer alan bilgiye göre şu şekilde olacak:

GÜNEYDOĞU ANADOLU

Az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.
Diyarbakır 42, Gaziantep 40, Şanlıurfa 42 derece.

MARMARA

Az bulutlu ve açık, yer yer parçalı bulutlu, yarın öğle saatlerinden sonra Edirne çevrelerinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.
Bursa 34, Edirne 36, Kocaeli 22 derece.

EGE

Az bulutlu ve açık, yer yer parçalı bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.
Denizli 39, İzmir 32 Muğla 38 derece.
‘Eyyam-ı Bahur’ sıcakları kavuruyor (31 Temmuz hava durumu) – 5


AKDENİZ

Az bulutlu ve açık, Batı Akdeniz’in iç kesimlerinin zamanla parçalı bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.
Adana 36, Isparta 37, Hatay 32 derece.

İÇ ANADOLU

Az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.
Ankara 35, Eskişehir 34 derece, Konya 36 derece.

BATI KARADENİZ

Az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.
Bolu 31, Düzce 34, Kastamonu 33 derece.

ORTA ve DOĞU KARADENİZ

Parçalı ve az bulutlu, doğusunun yer yer çok bulutlu, Trabzon, Rize ve Artvin’in iç kesimlerinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.
Trabzon 29, Samsun 30, Amasya 34 derece.
Trabzon’da öğle saatlerinden itibaren yerel sağanak yağış bekleniyor.

DOĞU ANADOLU

Az bulutlu ve açık, kuzey ve doğu kesimlerinin parçalı ve yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra Ardahan ve Kars çevreleri ile Erzurum’un kuzey ilçelerinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.
Erzurum 33, Kars 30, Malatya 38 derece.

EYYAMI BAHUR NE DEMEK?

Eyyamı bahur, yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerine verilen Arapça kökenli Türkçe sözcüktür. Kuzey yarımkürede, temmuz ve eylül tarihleri arasında yaşandığı kabul edilmektedir. Güney yarımkürede ise bu tarih ocak ve mart arasına düşer. Kesin tarih, içinde bulunulan bölgeye, boylama ve iklim koşullarına göre büyük değişiklikler gösterebilir.

Eyyam Osmanlıcada; günler, gündüzler anlamına gelir. 

Bahur ise sıcak demektir. Tütsü, buhur, sıcak bastırdığında topraktan çıkan buhar anlamlarına da gelir.


Eski bir inanışa göre, bu sıcak günlerin Büyük Köpek Takımyıldızı'nda bulunan Sirius çift yıldızıyla bir bağlantısı vardı. Antik Yunan ve Antik Roma kültürlerinde de yaygın olan bu inanış nedeniyle bu günler Latince diēs caniculārēs olarak anılmaktaydı. Çağdaş Avrupa dillerinde bu terimden türeyen adlar hâlen kullanılmaktadır. (İngilizce: Dogdays, Almanca: Hundstage gibi...) Türkçede kullanılan eyyamı bahur terimi kullanılırlığını büyük ölçüde yitirmiş olup, bunun yerine cehennem sıcakları, Afrika sıcakları gibi terimler kullanılmaktadır.

Yerini "çöl sıcakları", "cehennem sıcakları" ve "Afrika sıcakları" gibi terimlere bırakan eyyam-ı bahur, bu sene bayram döneminde etkisini hissettirecek.


Eyyamı bahur ne zaman 2020? Eyyamı bahur sıcakları ne zaman bitecek?

EYYAMI BAHUR'UN ETKİLERİ

Eyyamıbahur günleri kalp ve göğüs hastalıkları olanlar için riskli dönemlerdir. Kişilerde aşırı stres ve asabiyet görülebilir. Orman yangınları başlayabilir. Enerji hattı kablolarının esnemesi, yol malzemelerinin erimesi ya da demiryollarında rayların genleşmesi gibi nedenlerle can ve mal kaybına neden olan kazalar yaşanabilir. 2000'li yıllarda, Avrupa'daki sıcak hava dalgalarına bağlı sağlık sorunlarından her yıl on binlerce kişi yaşamını yitirmiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.