Davranış bozukluğu nasıl anlaşılır?

Davranış bozukluğu nasıl anlaşılır?

Çocuklar, davranışlarını sosyal çevreye ve içinde bulundukları normlara göre şekillendirmeyi erkenden öğrenmeye çalışırlar. Sosyal mesaj yoluyla, tutum ve davranışları başkalarını nasıl etkilediğini öğrenirler. Başkalarının ihtiyaçlarına ve ruh hallerine uyum sağlayamayan çocuklar, daha sonraki yaşamlarında sorunlu durumlarla karşı karşıya gelirler. Kurallara uymada, başkalarıyla empati kurmada, başkalarının duygularını anlamada ve bunlarla ilişki kurmada zorluk yaşarlar. Kolayca sinirlenebilir, kavga edebilir, kurallarla çatışabilir, başkalarını suçlayabilir veya yalan söyleme tutumunu sergileme durumuna geçebilirler. Kendini ve çevresindekilerini riske sokacak davranışlarda bulunurlar. Davranış bozukluğu denilen bu duruma, gelecekte neyin anti sosyal davranış bozukluğu olarak değerlendirileceğinin önemli bir göstergesidir. Örneğin ilkokulda arkadaşıyla oynayan bir çocuk, başkaları şaka yaparken kendini öfkeli hisseder ve alay edildiğini "düşünür", aktif olarak bu öfkesini yansıtır ya da arkadaşını kızdırır. Bazı insanlar bu davranıştan pişman olur, bazıları olmaz. Bu ve benzeri örnekler davranış bozukluklarında gözlenen durumlara örnek teşkil etmektedir.

Davranış Bozukluğu Ne Demektir?

Çocukluk çağında görülen davranış bozukluğu, olumsuz, isyankâr ya da düşmanca tekrarlayıcı davranışlar olarak tanımlanabilir. Bunun dışında, sosyal norm ve kuralları ve/veya başkalarının haklarını ihlal eden, tekrarlayan bir davranış örüntüsü olarak da tanımlanır. İnsanlara ve hayvanlara karşı saldırganlık, öfke tepkisi ile ifade edilir.

Davranış Bozukluğu Hangi Aralıkta Görülüyor?

Bilimsel çalışmalarda toplum içinde görülme yüzdesi 2,6 ile arasında değişmektedir. Fakat klinik çalışmalarda bu oran yüzde 20 üzerinde çıkıyor. Erkeklerde görülme sıklığı kızlara göre daha fazladır. Başlangıç yaşı 4-8 olmaktadır. Ancak buna Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, Anksiyete Bozukluğu Ve Depresyon eşlik edebilir. Davranış bozukluğu, karşıt olma karşı gelme bozukluğu ve davranım bozukluğu olmak üzere iki ayrı başlık altında ele alınmaktadır.

Karşıt Olma - Karşıt Gelme Bozukluğu

Çocuk hızla sinirlenir, otoriteyle yüzleşir, otoritenin kurallarına karşı çıkar. İnsanları kasten sinirlendirir, yaptıkları için başkalarını suçlar ve çoğu zaman hemcinslerine karşı düşmanca davranır. Sabırsız ve öfkeye meyilli olur. Bu durum hem aile hem de okul hayatının bozulmasına neden olmaktadır.

Davranım Bozukluğunun Belirtileri

İnsanlara ve hayvanlara karşı saldırganlık, genellikle öfke tepkisi olarak kendini gösterir.

  • Zorbalık,
  • Gözdağı verme,
  • Yıldırma,
  • Fiziksel kışkırtma,
  • Ciddi şekilde yaralanabilecek nesnelerin kullanımı,
  • Hayvanlara yıkıcı davranışların kullanılması,
  • Acımasız muamele,
  • Hırsızlık ve cinsel aktiviteye

zorlama gözlenir. İnsanlara ve hayvanlara ek olarak nesnelerin zarar görmesi de gözlemlenen durumlardan biridir. Kasıtlı olarak yangın çıkartma veya kasıtlı olarak birinin eşyasını yok etme durumudur. Yalan söyleme, sahtekârlık yapma, okulu reddetme, yaşına uygun olmayan yasa dışı davranışlar, madde kullanımı ve olumsuz davranışlardan pişmanlık duymama gibi durumlar vardır.

Davranım Bozukluğunun Sebepleri

Davranış bozukluğu birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Her çocuğun isteği ve ortamı farklıdır. Çevresel şartlar, cinsel istismar, aile içinde şiddet, yoksulluk, aşırı baskın aile, sevgi eksikliği ve özgüven eksikliği gibi birçok faktör davranış bozukluklarına neden olabilir. Hiperaktivite bozukluğu ve anksiyete bozuklukları gibi diğer psikolojik sorunlar da davranış bozukluklarına neden olabilir. Özellikle okul çağındaki çocuklar bu sorunlardan ciddi şekilde etkilenebilir. Arkadaş edinmek, kabul edilmek ve okulda başarılı olmak için mücadele eden çocuklar, kusurlu davranışlarının daha fazla farkına varabilir ve bu süreç bir kısır döngü haline girer.

Davranış Bozukluğu Tedavisi Nasıldır?

Davranış bozukluğu tedavisi için öncelikle sorunların kökeninin ayrıntılı olarak analiz edilmesi gerekir. Bu sebeple davranış bozukluklarının bir tek tedavisi bulunmuyor. Bu noktada anne babanın tutum ve davranışları önemli derecede etkiliyor. Çocuk anne babası tarafından sevilmediğini ve aile ortamının huzurlu olmadığı durumlarda davranış sorunları artar. Bu nedenle uygun tedaviyi belirlemenin en iyi yolu çocuğun yetiştirildiği çevre ile anne-baba arasındaki ilişkinin düzelmesi gerekir. Davranış bozukluğu tedavisi için https://madalyonklinik.com/bolumlerimiz/cocuk-ergen-ve-aile-bolumu/davranis-bozukluklari adresinden hizmet alabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.