Gaziantep'in tarihi AVM'si: Zincirli Bedesten esnafı DERTLİ! Esnaf Satışların Düşük Olmasından Yakınıyor... Zincirli Bedesten Ne Zaman Kuruldu? Gaziantep'in En Eski Çarşısı Zincirli Bedesten'in Tarihçesi?

Gaziantep'in tarihi AVM'si: Zincirli Bedesten esnafı DERTLİ! Esnaf Satışların Düşük Olmasından Yakınıyor... Zincirli Bedesten Ne Zaman Kuruldu? Gaziantep'in En Eski Çarşısı Zincirli Bedesten'in Tarihçesi?
Gaziantep'in eski ticaret merkezlerinden, bugün turistlerin uğrak noktalarından olan Zincirli Bedesten esnafı, turiste hasret kaldı. Bedesten esnafı, “Pandemi döneminde bundan daha fazla tur arabası geliyordu” sözleri ile işlerin ne durumda olduğunu özetliyor.

Darendeli Hüseyin Paşa tarafından 1718'de L biçiminde yaptırılan Zincirli Bedesten, bir zamanların en önemli ticaret merkezlerinden. Bugün daha çok turistlerin ziyaret ettiği bedestende 76 dükkan yer alıyor.

Hediyelik eşyaların ve yöresel ürünlerin yer aldığı bedestene turistler yoğun ilgi gösteriyor. Piyasada yaşanan depremin kendilerini de vurduğunu belirten bedesten esnafı “Bundan 5 ay önce tatil olmadığı sürece kış aylarında günlük 10 tane tur arabası gelirdi. Şu anda yaz olmasına rağmen 3-5 tur aracı ancak geliyor.” ifadelerini kullandı.

“SATIŞLARIMIZ YÜZDE 70 DÜŞTÜ”

Bedesten’de pandemi döneminde bile satışların daha iyi olduğunu iddia eden esnaf Salih Çetinkaya “ Geçen seneye göre satışlarımız yüzde 70 düştü. Geçen sene pandemi olmasına rağmen turist sayısı çoktu. Avrupa’dan gelen turist sayısı da gayet iyiydi. Şu anda her şey ateş pahası çok yüksek. Benim genelde Avrupa’dan gelen müşterilerim var.  Her şeye zam geldiğinden dolayı yabancılar bile para harcamaya korkar oldular, onlar bile para harcayamıyor.

Turist sayımız geçen yıla göre bu yıl ciddi düşüşte. Hafta sonu İstanbul’dan Ankara’dan, İzmir’den turlar geliyordu. Son iki aydır onlar da çok nadir geliyor. Bundan 5 ay önce kış aylarında 10 tane dışardan tur arabası geliyordu. Şu anda yaz olmasına rağmen 3 veya 5 tane tur aracı geliyor. Bu da esnafı ister istemiz olumsuz etkiliyor.” Şeklinde konuştu.


Esnaf Ahmet Öznişastacı ise, bedestende Gaziantep'e özgü yöresel lezzetleri sattığını belirterek, tarihi mekanın restorasyondan sonra turistik bir mekana dönüştüğünü belirtti. Bu nedenle turist sayısındaki düşüşün doğrudan satışlarını etkilediğini dile getirdi.

Esnaf  Hasan Kanmaz, diğer çarşılara göre bir nebze daha fazla satış yaptıklarını belirterek “Sabah saatlerimiz o kadar yoğun olmuyor. Saat ikiden sonra hem yurt içinden hem yurt dışından müşterilerimiz geliyor. Dün biraz yoğunluğumuz vardı. Diğer yerlere göre burası serin olduğundan hem de yöresel ürünlerden tekstile ve hediyelik eşyalara kadar çeşitli ürünlerin bulunduğu bir yer olduğu için burayı daha çok tercih ediyorlar “ dedi.

ZİNCİRLİ BEDESTEN'İN TARİHÇESİ

Zincirli Bedesten: XVIII. yüzyılın ilk çeyreğinde Darendeli Hüseyin Paşa tarafından yaptırılan Zincirli Bedesten, halk arasında “Kara Basamak Bedesteni” olarak bilinir. Uzun yıllar kasaplara ev sahipliği yaptığı için Et Hali olarak da adlandırılan tarihi yapı, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün yaptırdığı restorasyon çalışmaları sonrasında, genişlikleri 10-25 metrekare arasında değişen 73 dükkan ile ticari faaliyette bulunmak isteyen özellikle baharatçı ve turistik eşya satıcılarına otantik bir ortam sunmaktadır. Bedestenin beş kapısı bulunmaktadır. Güney kapısındaki dört mısralık kitabenin yazarı Kusuri’dir. Biri kuzeyden güneye, diğeri doğudan batıya uzanan ve birbiri ile kesişen iki bölümden meydana gelmektedir. Üstü kapalı ve tek katlı bir yapıdır. Daha sonraları üzerine bir kat daha yapılarak Adliye Binası olarak kullanılmışsa da 1957 yılındaki yangında bu bölüm tamamen yok olmuştur.

Kemikli Bedesten: 19. yüzyılda (1865) Müftü Hacı Osman Efendi tarafından yaptırılan bedestende 72 dükkan bulunmaktadır. Kemikli Bedesten, her biri 15 x 60 ebadında olan iki bölümden oluşmuş dikdörtgen planlı ve kesme taştan yapılmış bir yapıdır. Temel kazıları sırasında kemik bulunduğu için adına halk tarafından Kemikli Bedesten denmiş ise de asıl adı Mecidiye Bedesteni'dir. Çatısı oval şekilde yapılmış olan bedestenin, doğu ve batı bölümlerinde ikişer girişi bulunmaktadır. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.