Özel Haber: Gaziantep'te barak ovasını kuraklık yaktı! Çiftçiler Resmen Ağlıyacak Duruma geldi

Özel Haber: Gaziantep'te barak ovasını kuraklık yaktı! Çiftçiler Resmen Ağlıyacak Duruma geldi

Gaziantep’in en önemli tarım bölgesi olan Oğuzeli ve Nizip bölgelerinde Barak ovası olarak anılan bölgede adeta yıllık metre kareye düşen yağış 350 ile 500 arasında olması gerekirken meterolojinin raporuna göre 150 ile 200 arasında düşmesi nedeniyle barak ovası kuraklığa kurban gitti.

Gaziantep’in en önemli tarım bölgesi olan Oğuzeli ve Nizip bölgelerinde Barak ovası olarak anılan bölgede adeta yıllık metre kareye düşen yağış 350 ile 500 arasında olması gerekirken meterolojinin raporuna göre 150 ile 200 arasında düşmesi nedeniyle barak ovası kuraklığa kurban gitti. Bu durumda barak ovasındaki çiftçiler her gün yağmur duasına çıkmasına rağmen yağmur yağmaması nedeniyle büyük bir perişanlık yaşanıyor.

DÖNÜME NE KADAR HARCANIYOR?
Gaziantep’in barak ovasındaki çiftçiler bir dönem araziye arpa, buğday, mercimek ve nohut ekmeleri için toplam giderlerinin yaklaşık 1250 TL ile 1500 TL arasında olduğu bildirildi. Bir dönüm araziye 10 litre mazot harcanırken 45 kilo gübre ile 30 kiloğramda tohumun maliyetinin 1500 TL’ye ulaştığı tespit edilirken elde edilen toplam ürünün 400 kilo civarında olması beklenirken şok bir şekilde ürünün şu anda 80 kiloyu geçmemesi nedeniyle en fazla ürünün bedelinin 750 TL’yi geçmediği iddia edildi.

YAĞMUR YAĞMADI
Gaziantep’te 50 yıl aradan sonra yoğun kar yağışı olduğunu söyleyen çiftçiler bu karın su yerine yakıcı bir madde haline dönüştüğünü ve o nedenle kuraklığın en büyük nedenlerinden birinin olduğunu vurguladılar. Yağmur’un de metre kare başına düşük olması nedeniyle ekilen ürünlerde sıkıntı yaşandığı ifade edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.