Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Nasıl Alınır?

Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Nasıl Alınır?

Sağlık turizmi yetki belgesi nasıl alınır? Sağlık turizmi, kişilerin tedavi yöntemleri ve rehabilite yöntemlerini almak için yaşadığı ülke dışında hizmet almasına denilmektedir. Diğer bir adı ise medikal turizmdir. Bu hizmeti alan kişilere ise medikal turist adı verilmektedir. Genel olarak sağlık turizmi 4’e ayrılmaktadır. Bunlar; termal sağlık turizmi, medikal, yaşlı sağlık turizmi ve son olarak engelli turizmidir. Bu hizmetlerini vermek isteyen kuruluşların sağlık turizmi yetki belgesine sahip olmaları gerekmektedir. Bu belge 2021 yılından itibaren USHAŞ tarafından verilmektedir.

Sağlık turizmi yetki belgesi almak için ilk olarak Türkiye seyahat acenteler birliğinin resmi internet sitesinden online başvuru yapılması gerekmektedir. Online başvurunun ardından acentelerin kriterleri karşılayıp karşılamadığı tespit edilmelidir. Sonrasında gerekli evraklar hazırlanıp Türkiye seyahat acenteler birliğine teslim edilmesi gerekmektedir. Bu işlemler için gerekli evraklar şu şekildedir. A sınıfı seyahat işletme belgesinin aslı ve fotokopisi, en az 3 sağlık birimi ile imzalanan protokolün aslı.

Öte yandan ticaret sicil belgesinin aslıda gerekmektedir. Ayrıca tüzel kişiyi temsil eden imza sirküleri, adli sicil beyanı, vergi levhası, yetki belgesi başvuru formunun teslim edilmesi gerekmektedir. Yetki belgesi başvuru formu kurumda başvuru yapan kişiler özel olarak verilmektedir. Öncesinde hazırlanmasına gerek bulunmamaktadır. Bu evraklar dışında son yıllarda bir de yabancı dil yeterlilik belgesi istenmektedir. Sağlık turizmi yetki belgesi almayı istediğiniz zaman karşınıza farklı kriterler çıkacaktır.

Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Nedir?

2017 yılında resmi gazetede yayınlanan ilana göre sağlık turizmi hizmeti veren kurumların yetki belgesi alması zorunlu hale getirilmiştir. Bu belge Türkiye'ye sağlık amacı ile gelen yabancı kişilere sağlık hizmeti vermek isteyen sağlık kuruluşlarının belgeleridir. Belgeye sahip olmayan kuruluşlar sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına sağlık hizmeti verebilmektedir. Aksi halde kurum ve kuruluşlara para cezası verilmektedir.

2018 yılında belirlenen bir yönerge ise sağlık turizmi yetki belgesi hastane, poliklinikler ve özel muayenelere verilmektedir. Bu kurumlar dışında bir de A sınıfı belgeye sahip sağlık aracı kurumlarına verilmektedir. Genel olarak bu yetki belgesine başvuru süresi 15 gün olmaktadır. Öte yandan bağlı kurum ve kuruluşlar istenilen zaman başvuru yapabilmektedirler. Yetki belgelerinin hazırlanması ve kurumların kabulleri ise oldukça uzun sürmektedir. Bu süre tamamen yapılan başvuru sayısına bağlı olmaktadır. Bu belge alanında uzman olan ve tanınan hastane ve muayene ocaklarının yararlandığı bir belgedir.

Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Neden Önemlidir?

Sağlık turizmi yetki belgeleri sağlık bakanlığı tarafından yapılan denetimler sonucunda verilmektedir. Bu nedenle belge alacak olan kurumların ilk olarak denetimlerden geçmesi gerekmektedir. Bu sayede alanında en iyi sağlık hizmeti veren kurumlar belirlenmiş olunmaktadır. Bu durumda sağlık hizmetinin marka değerini arttırmaktadır. Dolayısıyla yetki belgesi ile hizmet veren kurumların tanınırlığı artmaktadır.

Öte yandan yetki belgesi olan sağlık birimlerinin müşteri potansiyelleri de artmaktadır. Böylece sadece ülke hizmetleri değil bireysel olarak sağlık birimlerinin nitelikli olması da sağlanmış olunuyor. Belgeye sahip olan kurumlara 6 ayda bir seminer ve özel eğitimler verilmektedir. Bu eğitimler sağlık bakanlığı bünyesine bağlı olarak gerçekleşmektedir. Bu eğitimler sonucunda sağlık turizminin yaygınlaştırılması hedeflenmektedir.

Sağlık turizmi yetki belgesi ile hizmet veren kurum sayısının artması Türk sağlık hizmetlerine büyük katkı sağlamaktadır. Öte yandan belgeli sağlık kurumları her hastayı il sağlık bakanlık sistemine kayıt altına almaktadır. Bu sayede yıllık olarak ülkemizde yabancı uyruklu kaç hastanın tedavi olduğu belirlenmektedir. Bu veriler dünya sağlık örgütü tarafından yıllık bazda değerlendirilmektedir.

Bu sayede ne kadar fazla yabancı hasta kabulü olursa bir sonra ki yıl sağlık turizmi daha etkin olmaktadır. Bu durumda sadece sağlık sektörünü değil aynı zamanda ekonomik olarak birçok konuda ülkemize yarar sağlamaktadır. Bu nedenle 2023 yılında yetki belgeli sağlık kurumlarının yüzde 20 oranında artması hedeflenmektedir. Tam da bu noktada sağlık turizmi yetki belgesi almayı istiyorsanız birtakım şartları da karşılıyor olmanız gerekmektedir. IntClinics sizlere bu konuda yardımcı olmak için sizleri site ziyaretine beklemekte ve profesyonel danışmanlık hizmetlerinde yardımcı olmaktan memnun olur.

Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Şartları Nelerdir?

Sağlık turizmi yetki belgesi almak için kurumların bazı şartları yerine getirmesi gerekmektedir. İlk ve en önemli şart sağlık biriminin kurulmasıdır. Ayrıca kurulan sağlık biriminde yabancı dil bilgisi çok iyi olan en az 2 personelin bulunması gerekmektedir. Öte yandan sağlık biriminde görev alan hekimlerin en az 5 yıllık mesleki deneyime sahip olması da gerekmektedir. Birim çalışanlarının bazı sınav şartları da bulunmaktadır.

Sağlık çalışanlarının TÖMER dil sınavından en az 65 puan alması gerekmektedir. Sonuç belgesinin ise sadece Ankara üniversitesinden alınması zorunlu hale getirilmiştir. Ayrıca sağlık kuruluşunda en 1 tercüman olması gerekmektedir. Bu personelin tercümanlık sertifikasının olması da zorunludur. Yetki belgesi almak için sağlık birimlerinden istenen internet sitesi şartları da bulunmaktadır.

Sağlık kuruluşlarının mutlaka bir internet adresi olması zorunludur. Bu internet adresinin mutlaka en az 2 adet yabancı dil ara yüzünün olması gerekmektedir. Bu diller ilk olarak İngilizcedir. Sonrasında ise Almanca ve Arapça olması gerekmektedir. Öte yandan internet adresinde mutlaka hekim bilgileri, verilen hizmetler ve adres bilgilerinin olması gerekmektedir.

Günümüzde yetki belgesi alamayan sağlık birimlerinin büyük bir kısmı internet sitesi şartlarından dolayı alamamaktadır. Yetki belgesi almak için istenilen son şart ise hasta kayıt sistemidir. Sağlık birimlerinin bakanlık ile bağlantılı bir hasta kabul otomasyon sistemini kurmaları gerekmektedir. Sağlık turizmi yetki belgesi almayı hak kazandıktan sonra sağlık turizminde kapsamlı bir şekilde hizmet sunmanız da mümkün olacaktır. Bütün bu bilgiler ışığında ülkemizde son zamanlarda sağlık turizminin etkili bir düzeyde gelişiyor olması, karşımıza son derece dinamik bir sektörü de çıkarmaktadır.

Daha fazlası için lütfen intclinics.com adresinden iletişime geçerek bilgi alınız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.