Gaziantep'te Esnafa Bi Dokun Bin Ah İşit! Siftah Bile Yapmadan Dükkanlarını Kapatıyorlar! Esnaf, dibi gördü, yukarı çıkmak için çırpınıyor, ama çırpındıkça batıyor

Gaziantep'te Esnafa Bi Dokun Bin Ah İşit!  Siftah Bile Yapmadan Dükkanlarını Kapatıyorlar! Esnaf, dibi gördü, yukarı çıkmak için çırpınıyor, ama çırpındıkça batıyor
Gaziantep'te esnaf ve vatandaşlar hayat pahalılığından yakınıyor! Gaziantep’in en eski ve önemli pasajlarından Büyük Pasaj esnafı ekonomik kriz ve doların yükselmesinden nasibini aldı. İşlerin geçen yıllara oranla çok düşük olduğunu ifade eden esnaf, dibi gördü, yukarı çıkmak için çırpınıyor, ama çırpındıkça da batıyor

Kentin en işlek ve eski pasajlarından biri olan Büyük Pasaj’da in-cin top oynuyor. İnsanların alım gücünün düşmesiyle pasaja giren vatandaş sayısı da önemli oranda düştü. Dolayısıyla bu düşüşten esnaf da üzerine düşeni aldı. Haftanın birkaç günü siftahsız kapattıklarını, artık ayakta durmakta ve çarkı döndürmekte zorlandıklarını altını çizen pasaj esnafı, acilen can suyu kredisi verilmesini talep etti, vatandaşı pasaja alışverişe davet etti.
Her şeyin 3 katına çıktığı bir dönemde yaşıyoruz

‘Doların yükseldiği, akaryakıtın tavan yaptığı, her şeyin 3 katına çıktığı bir dönemde yaşıyoruz’ diyen Gaziantep Turistik Eşya Satıcıları Odası Başkanı ve GESOB Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Yaz, insanların alım gücünün çok düştüğüne dikkat çekti. “Piyasada çok büyük bir sakinlik yaşanıyor. Bu yaşanan sakinlik esnafın işlerini olumsuz etkiledi. Dolar arttıkça ürünlerin fiyatları da aynı oranda artar, ancak satışlar düşer. Üretimin ham maddesi petroldür. Petrole zam geldiğinden A’dan Z’ye tüm ürünlerde bundan nasibini alıyor” şeklinde konuştu.

Gaziantep borç batağında birinci

Pasajlarda bayram hareketliliğinin olmadığını söyleyen Yaz, “Bayramlar esnaf için bir umuttu, ama şimdi bu umutlarda sona erdi. Bu şekilde nereye kadar gidecek bilemiyoruz. Okuduğumuz kadarıyla Gaziantep borç batağında birinci, icralık dosyaları dolu, raflarda yer kalmadı. O yüzden insanlar alışverişini bilinçli bir şekilde yapması lazım. Yanlış bir alışveriş hem maddi hem de manevi bir çöküşe neden olabilir. Çünkü artık herkes ayağını yorganına göre uzatmalı” açıklamasını yaptı.

Faizsiz uzun vadeli ödemeli 50-100 bin lira arasında can suyu kredisi verilmeli

Küçük esnafı destekleyecek paketlerin hayata geçirilmesi gerektiğini kaydeden Gaziantep Turistik Eşya Satıcıları Odası Başkanı ve GESOB Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Yaz, vatandaşı Büyük Pasaj’a alışverişe davet etti, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Faizsiz uzun vadeli ödemeli 50-100 bin lira arasında can suyu kredisi verilirse sektörler kendilerini biraz da olsa toparlar. Ayrıca vatandaşımızı pasajımıza davet ediyoruz. Burada elektrik üründen çeyize kadar aranılan her ürün bulunabilir. Fiyatlarda piyasaya göre çok uygun.”

Geleceğimizi göremiyoruz

İşlerin kötü olduğunu vurgulayan İrfan Karcı, “Satışlarımız geçen yıllara oranla düştü. Sadece ayakta kalmak için çabalıyoruz, mücadele ediyoruz. Fiyatlarda da artışlar yaşandı. Çünkü sattığımız tüm ürünler dolar ile geliyor. Örneğin; 100-150 lira arasında sattığımız fincan takımlarının fiyatı 400-500 lira arasında değişiyor. Geleceğimizi göremiyoruz, çocuklarımın ve torunlarımın geleceğini hayal bile edemiyorum” diye konuştu.

Sattığımız ürünün yerine yenisini alamıyoruz

Enes İsabeşe, işlerin son bir yıldan beri durgun olduğunu vurguladı, siftah etmeden kepenk kapattıklarını sözlerine ekledi. “İşlerin sakin olmasının nedeni dolar. Aldığımız ürünler dolara endeksli olduğundan arttığında fiyatlarda ister istemez yükseliyor. Örneğin; 30 dolarlık bir saati 500 liraya alıyoruz, o nedenle insanlar bu fiyata alamıyor. Dibi gördük, sattığımız ürünün yerine yenisini alamıyoruz” dedi.

Tek isteğimiz doların düşmesi

Saatlerin son bir yıl içerisinde yüzde 90 zamlandığını belirten İsabeşe, “70 liraya aldığımız bir duvar saatini şimdi 210 liraya alıyoruz. Doların artması fiyatların yükselmesine satışlarına düşmesine neden oluyor. Artık müşteriye fiyat verirken utanıyoruz. Tek isteğimiz doların düşmesi” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.