Gaziantep'te O Caddede Türkçe Tabela Görmek ZOR! Gaziantepin Tarihi İnönü Caddesi'nde 100 Dükkan 70'i Suriyeli!

Gaziantep'te O Caddede Türkçe  Tabela Görmek ZOR! Gaziantepin Tarihi İnönü Caddesi'nde 100 Dükkan 70'i Suriyeli!
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı, yabancılara ait olan 3 bin 643 iş yeri tabelasının standartlara uygun olmadığı gerekçesiyle kaldırıldığını açıkladı. Ancak şehrin bir çok noktasında hâlâ çok sayıda Arapça tabela görmek mümkün.

Ticaretin yoğun yaşandığı İnönü Caddesi gibi bazı bölgelerde 100 tane dükkân varsa 70 tanesi Suriyelilerin olduğunu söyleyen esnaflar, “ İnsanımızın da fırsatçılık yapması sonrası İnönü Caddesi gibi bazı bölgeler tamamen Suriyelilere teslim edildi. Bu caddeler artık Suriye sokaklarını andırıyor” şeklinde konuştular.
Mültecilerin yoğun göçüne maruz kalan Gaziantep eski günlerinden çok uzak. Gaziantep ticaretinin en çok işlek olduğu caddeler hala Suriyelilere teslim!

2011 yılında Suriye’de başlayan iç savaşın ardından milyonlarca sığınmacı, ülkemize gelmişti. Resmi rakamlara göre Gaziantep’te 463 bin mülteci yaşıyor. Gayri resmi rakamlara göre ise Gaziantep’te yaşayan mülteci sayısı ise 500 binin üzerinde. Vatandaş ticaretlerinin eski yoğunluğunun kalmamasından şikâyetçi iken üzerine bir de Suriyeli mültecilerin sokak ortasında gerçekleşen kavgalarından da oldukça rahatsız.

SURİYELİLER TSE KULLARINA UYMUYOR!

Göç İdaresi Başkanlığından yapılan açıklamada, Türkiye'de kullanılan tabelalar için kuralların TSE tarafından "TS 13813 standardı" ile belirlendiği hatırlatıldı ancak Gaziantep’in durumu açıklanan standartlara göre işlemiyor.

Geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi öncülüğünde hazırlanan rapor açıklanmıştı. Raporda şehirlere göre vatandaşların sorun sıralamasında Gaziantep başka olmak üzere 4 ilde de geçici sığınmacı konusu vatandaşlar tarafından çığırından çıkmış bir sorun olarak görülüyor.

100 DÜKKÂNDAN 70’İ SURİYELİLERİN

Ticaretin yoğun yaşandığı İnönü Caddesi gibi bazı bölgelerde 100 tane dükkân varsa 70 tanesi Suriyelilerin olduğunu söyleyen esnaflar, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu: “Biz bunlara belirli bir sınır koyamazsak bunlar zaten bizlerin içine giriyor. Elmacı Pazarından kaç tane Suriyeli dükkân var? Hiç, çünkü orada hiç kimse dükkânlarını Suriyelilere vermedi. Biz İnönü Caddesi’nde verdik. Burada hata Türklerde fırsatçılık yaptılar. Adam Türklere veremeyeceği kirayı Suriyelilere veriyor. Bir dükkâna ben 4 bin lira kira veriyorsam Suriyeli 8 bin lira teklif ediyor. Türk ekonomisini canlandırmak yerine batırdılar. Durum iyiye gitmiyor.  Kabul edilen göçmen dışında gün geçtikçe kaçak göçmen sayısı da artıyor. Devletin bu durumun bir an önce önüne geçilmesi gerekiyor” ifadelerinde bulundular.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.