Zeytinyağı tadım testi nasıl yapılır?

Zeytinyağı tadım testi nasıl yapılır?

İyi bir Sızma Zeytinyağı seçerken doğru karar verebilmenin en iyi yolu ona zeytinyağı tadım testi uygulamaktır. Zeytinyağı alırken sadece bilinen markalara ve kapalı ambalajlara güvenmek sizi yanıltabilir. İyi bir zeytinyağı alırken mutlaka tadına bakmalı ve buna göre karar vermelisiniz.

Aslında zeytinyağı tadım uzmanlığı, eğitim gerektirir ve uzun yıllar boyunca tecrübelerle pekiştirilir. Burada amacımız profesyonel zeytinyağı tadım uzmanı yetiştirmek değil, sizlere sadece iyi zeytinyağı ile  kötü zeytinyağı arasındaki farkı anlayabileceğiniz bir ön bilgi vermek. Belki Soğuk Sıkım ile Sıcak Sıkım zeytinyağı arasındaki farkı detaylı olarak henüz anlayamayabilirsiniz ama sorun değil önemli olan zeytinyağının kötü mü iyi mi olduğunu anlamak.

Şimdi profesyonel tadım uzmanlarının zeytinyağı tadım testini nasıl yaptığını öğrenelim…

ZEYTİNYAĞI TADIM EĞİTİMİ 

Zeytinyağı tadım testi uzmanlar tarafından aşağıda görülen mavi renkli yukarı doğru daralan ve üzeri cam kapaklı bardaklarla yapılmaktadır. Ancak siz bu bardaklar yerine çok derin olmayan küçük bir bardakla da bu testi yapabilirsiniz.

 zeytinyağı tadım bardağı

ŞİMDİ ZEYTİNYAĞI TADIMINA BAŞLAYALIM

  • Bir miktar zeytinyağını bardağa dökünüz. Ama çok fazla olmasın  Sadece iki-üç çorba kaşığı kadar.
  • Bir elinizle bardağı alt tarafından kavrayın biraz ısınmasını sağlayın. Diğer elinizle de bardağın ağzını kapatın. ( Bu işlem bardağı ve dolayısıyla zetinyağını ısıtmanızı sağlarken içerisindeki aromaların ve fenolik bileşenlerin harekete geçmesini sağlar ve duyularınızı harekete geçirir)
  • 1 dakika kadar bekledikten sonra burnunuzu bardağa iyice yaklaştırıp derin bir nefes alın.
  • Kokladığınızda size taze zeytin, çim, enginar, salatalık, badem vs. gibi kokular gelmelidir. Sonuçta ne kokusu aldığınızı tanımlamak zorunda değilsiniz. Ama önemli olan taze bir kokuyu mutlaka almalısınız.
  • Bu kokular arasında sirke, çamur, küf, boya vb. kötü kokular alıyorsanız. Tadına bile bakmanıza gerek yok. Bu zeytinyağı bozulmuş bir zeytinyağıdır.
  • Taze kokular aldığınız  zeytinyağından ağzınıza bir miktar alın. Yutmadan önce ağzınızın içerisinde çevirerek gezdirin, sonra dişlerinizin arasından havayı hızla çekerek zeytinyağının boğazınızdan içeri gitmesini sağlayın.
  •  Dilinizde bir acılık hissetmelisiniz, bu acılık iyi bir sızma zeytinyağında olması gereken olumlu bir özelliktir. Havayı içeri çektiğinizde ise genzinizde bir yakıcılık alırsanız bu da iyi bir özelliktir. Zeytinyağında olmasını istediğimiz bir başka özellikte yakıcılıktır. Ancak bu yakıcılık asla mideye doğru inen bir yakıcılık olmamalıdır.

Eğer Gerçek Soğuk Sıkım ve Uluslararası Ödüllü Coğrafi işaret sahibi mükemmel bir zeytinyağı arıyorsanız mutlaka Lovida Ayvalık Zeytinyağı online mağazasını ziyaret etmelisiniz.

Saygılarımızla

Lovida Aile Tarım İşletmesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.