TAHAP Şeker İthalatına Hazırlanıyor

TAHAP Şeker İthalatına Hazırlanıyor
Tarım bileşenleri olarak Türkiye’nin en güçlü STÖ’lerinden biri olan Türkiye, Tarım, Gıda, Hayvancılık ve Arıcılık Federasyonu (TAHAP), arıcı üyelerinin besleme şeker ihtiyacını karşılamak üzere şeker ithalatının yapılması için Ticaret Bakanlığına başvuru da bulunmaya hazırlanıyor.

Tarım bileşenleri olarak Türkiye’nin en güçlü STÖ’lerinden biri olan Türkiye, Tarım, Gıda, Hayvancılık ve Arıcılık Federasyonu (TAHAP), arıcı üyelerinin besleme şeker ihtiyacını karşılamak üzere şeker ithalatının yapılması için Ticaret Bakanlığına başvuru da bulunmaya hazırlanıyor. TAHAP Genel Başkanı Mustafa Sarıoğlu, arıların beslenmek için birşey bulamadığını dile getirerek, “İthalat izni için ilk olarak şubat ayında başvuru da bulunduk. Şimdi başvurumuzu tekrar yenileyerek, arı beslemesi için yeni bir krizi yaşamamak adına arıcı üyelerimize verilmek üzere şeker ithalat izni için Ticaret Bakanlığına başvuracağız” dedi.

Bu yıl stokçunun elinde tutulan şeker fiyatları arı üreticisini büyük sıkıntıya soktu. Bu hafta Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 400 bin ton şeker ithalat iznin verilmesi şimdilik piyasayı rahatlasa da, yeni br kriz kapıda. Karar kapsamında yapılacak ithalat Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenecek. Şubat ayında üyelerine dağıtılmak üzere 20 bin ton ithalat için izin başvurusunda bulunan Türkiye, Tarım, Gıda, Hayvancılık ve Arıcılık Federasyonu(TAHAP), talebini yineleyerek arı yetiştiricisi üyelerinin şeker ihtiyacını karşılamayı hedefliyor.

Türkiye, Tarım, Gıda, Hayvancılık ve Arıcılık Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Sarıoğlu, tarım bileşenlerinin tek buluştuğu en büyük Sivil Toplum Kuruluşu olduklarına dikkat çekerek, “Geçtiğimiz hasat döneminden bu yana şeker ihtiyacında kendi kendine yeten Türkiye’de fiyatlar stokçular yüzünden tavan yapmış ve bunu her platformda dile getirdik. Piyasaya şeker vermeyen toptancılar kaosa neden olmuş ve arı üreticisini zora sokarak, beslenmesini yapamayan binlerce arının ölümüne neden olmuşlardır. Şimdi bile arı birşey bulamadığı için beslenemiyor. Sektörün yaşadığı krizi hafifletmek adına şubat ayında 20 bin ton şeker ithalatı için izin başvurusunda bulunmuştuk. Gerekçemiz de bal arılarının kış aylarından erken ilkbahar ve sonbahar aylarında doğadaki bal nektarı eksikliğinden dolayı yaşamlarını sürdürebilmeleri için arıcılar tarafından beslenmek zorunda olduğunu, arıcılarımız piyasadaki şeker darlığı sebebi ile piyasadan şeker bulamadıklarını, ayrıca piyasadaki şekerlerin fahiş fiyatlı olması sebebiyle arılarını besleyemediklerini, tüm yetkili birimlere aktardık” dedi.

Sarıoğlu, arıların ölmemesi, arıcılık sektörünün sekteye uğramaması, arı keki, arı yemi imalathanelerinin istihdama ve üretime devam etmesi için daha önce yaptıkları ithalat izni için yaptıkları müracaatı yenileyerek, bu kez 50 bin ton başvuruda bulunacaklarını söyledi. Sarıoğlu, “20 bin ton pancar şekeri ithalat talebini ilk olarak şubat ayında biz istedik. Gerekçelerini de ortaya koyduğumuz bu izin için şimdi de öncelik sırasının bizlere verilmesini isteyeceğiz. Üyelerimizin ve çiftçimizin ihtiyacını gidermek için başvurumuzu 50 bin ton olarak revize edeceğiz” açıklamasında bulundu.

Arıların ekolojik ve ekonomik değeri göz önüne alındığında, arı stoklarının izlenmesi ve sürdürülmesine ihtiyaç olduğunu belirttiği açıklama da, artan maliyetler karşısında bugüne kadar TAHAP üyelerine destek olduklarını, sonucunda da arı üremelerinin olağanüstü artışına destek verdiklerini söyledi.

TAHAP Genel Başkanı Sarıoğlu, onbinlerce arı yetiştiricisi üyesi çiftçinin derdine derman olmaya çalıştıklarını belirttiği açıklama da,  “Tarım ve Orman Bakanlığına gerekli uyarıları zamanında yaptık. İlk müracaatımız dikkate alınsaydı, bugün ne bu kriz yaşanır, ne de şeker spekülasyonu olurdu. Ayrıca gübre ithal ve satış için gerekli olan lisans belgesini alarak, bununula ilgili planlama ve çalışmaya da başladık” ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.