Luna coin sıfırlandı, Gaziantep’te batan batana

Luna coin sıfırlandı, Gaziantep’te batan batana

Son zamanlarda kripto para borsasında büyük çöküşler yaşanırken Luna ve Terra Coinlerin biranda sıfırlanması hem Türkiye hemde Gaziantep’te bir çok iflasların yaşanmasına neden olurken intiharların da nedenlerinin başında karşılığı olmayan Coinlerden kaynaklandığı ileri sürüldü.

Blokzincir teknolojisi sayesinde ortaya çıkan kripto varlıklar, dünyadaki parasal genişleme sayesinde kaynakların aktığı bir alan olarak son yıllarda öne çıktı. Arkasında herhangi bir devlet güvencesi olmadığı halde “para” ve hatta “döviz” muamelesi yapılarak öne çıkarılan bu varlıklarda milyarlarca dolar birikti. Bitcoin öncülüğünde yükselen ve düşen kripto varlıkların herhangi bir üretim gücüne ve somut değere dayanmadığını uzmanlar öteden beri dile getirdiler. Değeri hızla artan ve sayıları binleri bulan coinlerin yanında tokenler de devreye alındı. “Merkeziyetsiz sistem”, “merkeziyetsiz para” gibi söylemlerle “geleceğin parası” denilerek pazarlanan kripto varlıkların esasında herhangi bir artı değer yaratmadıklarından sisteme yeni giriş olduğu sürece değer kazanan dev bir ponzi sisteminin unsuru olduğu açıktı. Fakat uyarılara rağmen küçük birikimleri olan kişiler dahi coinlere para yatırdılar. Daha önce yaşanan kripto borsa skandalları ile küçük bir ders alınmış olsa da, herhangi bir düzenlemeye tabi olmayan bu piyasalarda alım satım yapmanın yüksek risk içerdiği konusunda yapılan yayınlar çare olmadı. Bu alana kaynaklar akmaya devam etti.


LUNA YANGINI YAŞANDI
Dönem dönem yükselen dönem dönem sert düşüşler yaşayan coin piyasaları geçen hafta ise yeni bir krizle çalkalandı. “Luna yangını” olarak kayıtlara geçen olaya baktığımızda 5 Mayıs'ta 87 dolar olan fiyatın 13 Mayıs'ta 0.0005 dolara kadar düştüğü görüldü. Bu düşüşün tetiklemesiyle Bitcoin'in fiyatı da 30 doların üzerinden 26 dolara kadar çekildi. Esasen bu krizlerin yaşanmasının nedeni şu; FED öncülüğündeki merkez bankaları, yani dövizleri kontrol eden bankalar, genişlemeci para politikasını geride bırakıyorlar. Ekonomik aktörler, yükselen enflasyon karşısında riskli varlıklara daha fazla yatırım yapma eğilimini terk ediyor. Dev ponzi sistemine ilave girişler azalıp düşüş eğilimi başlayınca panik çıkışlar söz konusu oluyor. Geleneksel borsalarda bu yaşandığında düzenlemeye tabi olunduğundan kapatmalar ile işlemler durdurulabiliyor. Ancak coin aleminde bu yapıldığında herhangi bir güvence olmadığından paniğin daha da artması sonucunu getiriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.