Gaziantep’ten ilk etapta 100 bin Suriyeli dönüş yapacak

Gaziantep’ten ilk etapta 100 bin Suriyeli dönüş yapacak
Son günlerde Türkiye’nin gündeminden bir türlü düşmeyen “Suriyeliler gitsin mi? kalsın mı” tartışması üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk etapta 1 milyon Suriyeli’nin geri dönüşü için çalışmalara başladıklarını ve bunların başında Gaziantep, İstanbul, Konya, Hatay, Adana, Şanlıurfa ve Mardin illerinden olacağını açıkladı.

GAZİANTEP’TEN İLK ETAPTA 100 BİN SURİYELİ GERİ DÖNECEK

Gaziantep’in sınır ili olması nedeniyle büyük ihtimalle 100 bin Suriyeli’nin Azez, Cerablus, El-Bab, Tel Abyad, Resulayn dahil 13 ayrı bölgeye gönderilecekleri öğrenildi.

8 AŞAMADA BÜYÜK DÖNÜŞ PROJESİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriyeli mülteciler için açıkladığı gönüllü dönüş projesi için 8 aşamalı plan devreye girecek. Öncelik, istikrarın sağlandığı 5 bölgede 13 mahalli meclisin hakim güç olduğu noktalarda siyasi ve askeri istikrarın güvencede tutulduğu alanlara verilecek.
Dünyanın neresinde olursa olsun mazlum ve mağdur insanlara kucağını açan Türkiye, Suriyeli göçmenlerin daha iyi şartlarda ülkeleri geri dönüp hayatlarını devam ettirebilmeleri için önemli bir adıma daha imza atıyor. Başkan Erdoğan'ın önceki gün İdlib'te inşa edilen briket evlerin anahtar teslim töreninde yaptığı konuşma çerçevesinde 1 milyon göçmenin ülkelerine gönüllü dönüşü için ilgili kurum ve kuruluşlarla proje üzerinde detaylı çalışmalar yapılıyor. İstikrarlı ve güvenli bölgelerde kurulacak kentler için nüfusun yoğun olduğu illerde yaşayan Suriyelilere öncelik verilecek.
Mazlumların umudu Türkiye, dünyanın dört bir yanında ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzatıyor. Bu kapsamda 11 yılı aşkın süredir devam eden Suriye iç savaşında evlerinden edilen savaş mağdurlarına kapılarını açan Türkiye, Suriyelilerin ülkelerine gönüllü olarak dönmeleri için yeni proje devreye sokuluyor.

67 BİN EVE YERLEŞTİRİLDİLER

Daha önce güvenli bölgelerde savaş mağdurlarının başlarını sokacak evleri olması için briket ev projesi başlatılmıştı. 50 bin olarak belirlenen hedef genişletilerek 100 bin briket ev yapımı planladı. Bugüne kadar da 67 bin civarında briket eve Suriyeliler yerleştirildi.

1 MİLYON SURİYELİ DÖNÜŞ YAPACAK

Bir yandan briket evler inşaa edilirken bir yandan da devreye sokulacak yeni proje ile 1 milyon Suriyeli sığınmacının daha ülkelerine dönmesi sağlanacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.