Kamu Müteahhitleri İflas bayrağını Çektiler! Gaziantepteki Kamu Kurumları Müdürleri: Müteahhitler Artık İhalelerimize Girmiyor! İş Yaptıracak Müteahhit Bulamıyoruz...

Kamu Müteahhitleri İflas bayrağını Çektiler! Gaziantepteki Kamu Kurumları Müdürleri: Müteahhitler Artık İhalelerimize Girmiyor! İş Yaptıracak Müteahhit Bulamıyoruz...
Vali Yardımcısı Nihat Karabiber’in ihale süreçlerinin hızlandırılması ile ilgili yaptığı çağrıya kurum müdürlerinden gelen yanıt şaşırttı. Kamu ihaleleri konusunda devlet tarafından belirlenen rakamlar ile piyasa koşulları arasında uçurum olduğunu kaydeden kurum müdürleri, “İhaleye katılım yok ki!” yanıtını verdiler.

Kriz, kamu yatırımlarını da vurdu
İnşaat sektöründe yaşanan maliyet krizi, kamu yatırımlarını da tehdit ediyor.  Geçtiğimiz hafta düzenlenen 2022 Yılı İl Planlama Koordinasyon Toplantısı’nda kamu ihalelerinin yıl sonuna kadar tamamlanması ve çalışmaların hızlandırılması gündeme geldi. Vali Yardımcısı Nihat Karabiber’in ihale süreçlerinin hızlandırılması ile ilgili yaptığı çağrıya kurum müdürlerinden gelen yanıt şaşırttı. Kamu ihaleleri konusunda devlet tarafından belirlenen rakamlar ile piyasa koşulları arasında uçurum olduğunu kaydeden kurum müdürleri, “İhaleye katılım yok ki!” yanıtını verdiler.

2022 Yılı İl Planlama Koordinasyon Toplantısı Gaziantep Vali Yardımcısı Nihat Karabiber başkanlığında geçtiğimiz hafta yapılmıştı. Söz konusu toplantıda Gaziantep’te devam eden yatırımlar ve bütçeleri ele alınırken, toplantıda kamu ihaleleri de gündeme geldi. 

Vali Yardımcısı Karabiber, Kurum Temsilcilerine 2022 yılı içerisinde yapılması gereken ihalelerin yıl sonuna varılmadan yapılması gerektiğini söyledi. Karabiber, “Önümüzde ihale süreçlerinin sonuçlandırılması ve yıl bitmeden çalışmalarına başlanılması beklenen ihaleler var. İhale süreçlerine başlanması bekleniyor” ifadelerini kullandı. 

KAMU İHALELERİNE KATILAN YOK Kİ!

Vali Yardımcısı Karabiber’in ihale süreçleri ile ilgili sözlerine, kurum temsilcilerinden gelen yanıt ise, “Katılım yok ki!” oldu.
Ekonomide gelinen noktayı gözler önüne serdi. Kurum temsilcileri, kamu ihalelerine katılım olmadığını, ihaleler için belirlenen rakamların piyasa şartlarının çok çok altında olması nedeniyle müteahhitlerin teklif dahi vermediğini kaydettiler.

“PİYASA İLE DEVLETİN VERDİĞİ RAKAMLAR ARASINDA UÇURUM VAR”

Toplantıda söz alan Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç, belediye olarak ihale süreçleri ile ilgili hazırlık yaptıklarını söyledi. Kılıç, “Devletin açıkladığı ihale bedelleri ile piyasa şartları arasında uçurum var. Bizim de ihaleye çıkmak istediğimiz bir işimi var, ancak piyasa şartları ile devletin verdiği fiyatlar arasında uçurum var. Açıklanan rakamlar bugünün de çok gerisinde. Çimentoya 600-650 TL fiyat veriliyor ancak piyasada çimento fiyatları 1000 TL.” ifadelerini kullandı.

“YİKOB’DA DA DURUM AYNI”

Kılıç’ın ardından konuşan Vali Yardımcısı Karabiber, Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığının (YİKOB) da aynı sorunu yaşadığını söyledi. Karabiber, “Fiyatlar günü gününe arttığı için fiyat vermekten imtina ediyorlar. Belki Bölge müdürlerimiz, Bakanlıklar ile direkt temasa geçerek konuyu görüşebiliyorlar.  Bundan sonraki süreçte kamu ihaleleri için nasıl bir yol izleneceğinin konuşulması gerekiyor. Neredeyse haftalık bir düzenleme yapılması gerekecek gibi” diye konuştu.

BAKANLIKTAN FİYAT GÜNCELLEMESİ BEKLENİYOR

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkili ise ihaleler konusunda Bakanlıktan herhangi bir bilgi gelmediğini, Piyasada fiyatların değişkenliği nedeniyle müteahhitlerin ihalelere katılmadığını belirttiler. Fiyat Farkı Kararnamesine rağmen durumun böyle olduğu ifade edildi.

BÜYÜKŞEHİR’DEN EK BÜTÇE ÇIKIŞI

Toplantıda söz alan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi yetkilisi ise, Şubat ayında çıkan Fiyat Farkı Kararnamesi nedeniyle bütçede öngörülemez bir yük oluştuğunu, Şubat ve Mart ayı için fiyat farkı ödemeleri yapılacağını, bu nedenle ek bütçe yapmak durumunda kalacaklarını kaydederek, ek bütçe konusunda destek beklediklerini kaydetti.

KAMU YATIRIMLARINI BEKLEYEN TEHLİKE!

Vali Yardımcısı Karabiber ise, “Fiyat farkı nedeniyle böyle devam ederse tüm kurumlarda 3 ayda bir bütçe artırımı konusu gündeme gelecek gibi” ifadelerini kullandı.

İl Koordinasyon Toplantısında hemen her kurumun ana sıkıntısı haline gelen kamu ihalelerinde, piyasa şartlarında hemen her hafta değişen fiyatlar kamu yatırımlarının da aksamasına neden olacak gibi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.