Gaziantep'te okullarda Çocuk Suriyeli Öğrenci Sayısı, Çocuk Türk Öğrenci Sayısını Geçti! Gaziantep eğitiminde tehlike çanları! Gaziantep'te Çocukların Suriyeli Sığımacılar ile birlikte eğitim almasını ister misiniz? YORUMLAR

Gaziantep'te okullarda Çocuk Suriyeli Öğrenci Sayısı, Çocuk Türk Öğrenci Sayısını Geçti! Gaziantep eğitiminde tehlike çanları! Gaziantep'te Çocukların Suriyeli Sığımacılar ile birlikte eğitim almasını ister misiniz
Türk Eğitim-Sen Gaziantep Şubesi tarafından okullarda yapılan araştırmalar, eğitimin geleceği açısında yaşanacak tehlikenin boyutlarını ortaya koydu. Kent genelinde faaliyet göstere 25 ilkokul ve ortaokulda yapılan araştırmalarda, bazı okullarda eğitim gören öğrencilerin yüzde 80’lik kısmını Suriyeli öğrencilerin oluşturduğu görüldü. Türk Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, bazı sınıflarda 44 öğrenciden 32’sinin Suriyeli öğrencilerden oluştuğunu söyledi

Türk Eğitim-Sen  Gaziantep Şubesi tarafından okullarda 1,5 aylık süre içerisinde yapılan araştırmalar, eğitimin geleceği açısında yaşanacak tehlikenin boyutlarını ortaya koydu. Kent genelinde faaliyet göstere 25 ilkokul ve ortaokulda yapılan araştırmalarda, bazı okullarda eğitim gören öğrencilerin yüzde 80’lik kısmını Suriyeli öğrencilerin oluşturduğu görüldü.

MÜLTECİ ÖĞRENCİ SAYISI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR!

Konuya ilişkin Türk Eğitim-Sen Gaziantep Şubesi’nde gerçekleştirilen toplantıda, araştırma sonuçlar kamuoyu ile paylaşıldı. Araştırma sonuçlarına değinen Türk Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, “2011 yılında başlayan Suriye iç savaşından sonra ilimizde ve Ülkemizde savaştan kaçarak göçle gelen Suriyeli sığınmacıların sayısı sürekli artmıştır. Göçe gelen Suriyeli sığınmacılara bağlı olarak da Suriyeli öğrenci sayısı sürekli artmıştır. Suriyeli öğrenci sayısı Türkiye’nin birçok ilinde artarken Gaziantep’teki artış diğer illerden farklı olmuştur. Gaziantep’in bazı köyleri dışında neredeyse her okulunda Suriyeli öğrenciler eğitim görmektedir.”

Gaziantep'te okullarda Çocuk Suriyeli Öğrenci Sayısı, Çocuk Türk Öğrenci Sayısını Geçti! Gaziantep eğitiminde tehlike çanları! Gaziantep'te Çocukların Suriyeli Sığımacılar ile birlikte eğitim almasını ister misiniz? YORUMLAR

“MÜLTECİ ÇOCUKLAR MUTLAKA EĞİTİLMELİ”

Çocukların eğitimlerine karşı olmadıklarını kaydeden Avan, “Ülkemize göçle gelen Suriyeli sığınmacıların çocuklarının mutlaka eğitilmesi gerekmektedir. Eğitimsiz nüfusu Dünyanın hiçbir Ülkesi kabul etmemektedir. Eğitilmiş insanlar ise özellikle belli meslek grupları, Dünyanın her yanından davet almaktadır. Eğitilmiş Suriyeli öğrenciler kendilerine, ailelerine ve yaşadığı Ülkelere faydalı hale gelirler. Eğitilmeyen Suriyeli öğrenciler ise kendilerine ve yaşadığı topluma, Ülkeye olumlu katkı sağlayamazlar. Eğitilmemişler farklı grupların suça yönelik tezgahlarına alet olabilirler. Bunun örneklerini Ülkemizde görmekteyiz maalesef. Bunun için Suriyeli sığınmacıların çocukları mutlaka eğitilmelidir.”

“BAZI OKULLARDA SURİYELİ ÖĞRECİ ORANI YÜZDE 75’TEN FAZLA”

Kent genelinde 25 okulda araştırma yaptıklarını kaydeden Avan, “Gaziantep'teki eğitimi ele aldığımızda ise ilimizin birçok okulunda Suriyeli öğrenciler varken, özellikle de belli mahallelerde yoğunlaşan Suriyeli öğrenci sayısı diğer okullara göre okullarımızı ve eğitim sistemimizi maalesef olumsuz etkilemektedir. Gaziantep'te özellikle Şahinbey ilçemizde Düztepe ile Alleben deresi ve Beyazlar Mahallesi ile Şehreküstü arasında kalan dikdörtgen şeklindeki bir bölgedeki ilkokul ve ortaokullarda çok sayıda Suriyeli öğrenci bulunmaktadır. Bazı okullardaki Suriyeli öğrenci sayısı ise oldukça fazladır. Toplam öğrencilerinin yüzde 75’inden fazlası Suriyeli olan okullar bulunmaktadır. Okullardaki Suriyeli öğrenci sayılarının bu denli yüksek olması sınıf mevcutlarını da arttırmıştır. Şahinbey İlçemizdeki Cumhuriyet İlkokulu’nda sınıflardaki 42 öğrencinin 34’ü, Özel İdare İlkokulu’nda 44 öğrencinin 32’si Feridun Oral Aykanat Ortaokulu’nda 33 öğrencinin 26’sı Suriyeli öğrencilerden oluşmaktadır.”

“SURİYELİ ÖĞRENCİLERİN OKULLARA KAYDI YAPILIYOR”

“2019 yılında yaptığımız araştırmada bazı ilkokulların birinci ve ikinci sınıflarında sınıf mevcutlarının yüze 50’si Suriyeli öğrencilerden oluşmaktaydı. Yine o dönemde yaptığımız açıklamalarla yetkilileri uyarmıştık. Günümüzde ise birçok ilkokul ve ortaokulda okul ve sınıf mevcutları oranlarında Suriyeli öğrenci sayısı sürekli artmıştır. Suriyeli öğrencilerin dil ve kültür farklılığı nedeniyle eğitim sistemimizi olumsuz etkilememesi için 2019 yılına kadar hassasiyet gösterilmekteydi. 2019 yılı öncesinde Gaziantep’teki bazı okullarda normal ders süresi bittikten sonra kalan sürede okul ve derslikler Suriyeli öğrencilere tahsis edilmişti. O dönemde tamamının Suriyeli öğrencilerden oluşan sınıflarda Suriyeli sığınmacı öğretmenler aracılığıyla eğitim yapılmıştı. Yine 26 ilde yabancı uyruklu öğrenciler için PİKTES projesi kapsamında uyum sınıflarında dil eğitimi yapılmaktaydı ve bu proje halen de devam etmektedir. Son yıllarda ise Suriyeli öğrenciler için kaynaştırma modeli uygulanmaya başlandı. Suriyeli öğrenciler okullarımızdaki öğrencilerimizle aynı sınıfta birlikte eğitim-öğretim görmeye başladılar. Ancak bazı okullarda Suriyeli öğrenci sayıları olağanüstü artış gösterdi. Okul yöneticileri mevcut yetkileriyle bu durumu önleyemediler. Çünkü Suriyeli öğrenci velileri her okula kolaylıkla kayıt yaptırabiliyorlar, muhtarlıklardan okul bölgesi için gerekli işlemleri kolayca halledebiliyorlar. Suriyeli olmak neredeyse imtiyazlı hale gelmiştir. Okul yöneticileri Suriyeli öğrencileri kayıt yapmak zorunda kalmışlardır.”

“BAKANLIK VE YETKİLİLER NEDEN BİR ŞEY YAPMIYOR?”

Kentteki tablonun vahim olduğunu kaydeden Avan, “Gaziantep’te bu tablodaki okullar dışında okul ve sınıf mevcutlarının üçte bir’i, dörtte bir’i ve beşte bir’i Suriyeli öğrencilerden oluşan çok sayıda okul vardır. Suriyeli öğrenci sayısı belli bir oranın üzerine çıkan okullarda ise bizim öğrencilerimiz velileri çocuklarını alarak başka okullara göndermeye başlamışlardır. Buna karşılık Suriyeli sığınmacılar ise bu okullara kendi çocuklarını daha yoğun göndermeye başlamışlardır. Suriyeli öğrencilerin sayı olarak arttığı okullarda yaşanan bu problemlerle ilgili Milli Eğitim Bakanlığı, Valilikler ve kaymakamlıklar pek bir şey yapmadılar.

“İDARECİLER ÇARESİZ”

“Bu şartlar altında sınıf mevcutlarının %30’u, %40’ı geçtiği okullarda kaynaşan Suriyeli öğrenciler değil, maalesef bizim öğrencilerimiz olmaktadır. Sınıf mevcutlarının %50’si, %60’ı %70’ ve %75’i Suriyeli öğrencilerden oluşan sınıflarda ise durum çok daha vahim. Okul ziyaretlerimizde sınıf mevcudunun çoğunluğunun Suriyeli öğrencilerden oluştuğu sınıflarda bizim çocuklarımızın Suriyeli öğrencilerin davranışlarını göstermeye başladıklarını öğrendik. Özellikle ortaokullarda Suriyeli öğrencilerle bizim çocuklarımız arasında gruplaşma, cepheleşme ve buna bağlı olarak ta kavgaların yaşandığı görülmektedir. Okullarda bazı yardımların sadece Suriyeli öğrencilere özel dağıtılması öğrenciler arasında çekişmeyi ve kavgayı arttırmaktadır. Öğretmenler çaresizlik içinde feryat ediyorlar. Okul idareleri yetkisiz ve çaresiz.”

“ÇOCUKLARININ MÜLTECİLER İLE BİRLİKTE EĞİTİM ALMASINI İSTER MİSİNİZ?”

“Vahim manzara karşısında soruyoruz, Sınıf mevcutları yüzde 30’u geçen okullarda Milli Eğitim Bakanlığı, Gaziantep Valiliği ve kaymakamlarımız neden çözüm üretmiyorlar? Türk Milli Eğitiminin amaçlarından uzaklaşılıp eğitim sistemimizin çökmesini daha ne kadar seyredecekler? Milli Eğitim Bakanlığımız ve yetkililer Suriye Eğitim Bakanlığından ödül mü bekliyorlar? Suriyeli öğrenci oranlarının yüksek olduğu okul ve sınıflarda anormal bir şekilde yapılan eğitim, “Marka Şehir Gaziantep” ideali ve hedefiyle örtüşüyor mu? Milli Eğitim Bakanımız, Gaziantep’teki siyasi partilerimizin milletvekilleri, Valimiz, kaymakamlarımız, belediye başkanlarımız, İş Adamlarımız sınıf mevcutlarının çoğunluğunu Suriyeli öğrencilerin oluşturduğu bu okul ve sınıflarda kendi çocuklarının eğitim-öğretim görmesini isterler mi?”

“ÇÖZÜM ÜRETSİNLER!”

“Onlar muhacir, biz ensarız” diyerek yıllarca reklamdan öteye gitmeyen sözleri söyleyenler bu sınıflarda kendi çocuklarının eğitim-öğretim görmesini isterler mi? Cevapları “evet” ise çıksın söylesinler. Şayet cevapları evet değilse derhal çözüm üretsinler! Sınıf mevcutlarının %30’u geçtiği okullardaki bizim çocuklarımıza ve yine bu okullardaki öğretmenlere yazık değil mi? Türk Eğitim-Sen Gaziantep Şubesi olarak yetkilileri uyarıyor ve göreve davet ediyoruz? Suriyeli öğrencilerin okul ve sınıf mevcutlarında yüzde 30’u geçtiği okullardaki Suriyeli öğrencilerin farklı okullara dağıtımı sağlanarak okullardaki eğitim normalleştirilmelidir. Öğrenci mevcudu oranlarıyla Suriye’deki bir okuldan farkı kalmayan, bizim çocuklarımızın Suriyeli öğrencilere kaynaştırıldığı bu okulların en kısa sürede Türk Milli Eğitiminin amaçlarına hizmet eder hale getirilmesini bekliyor ve yetkilileri göreve davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.