Web Sitesi Kurmak için Web Hosting Çeşitleri Nelerdir?

Web Sitesi Kurmak için Web Hosting Çeşitleri Nelerdir?
Eğer bir web sitesi hazırlamak istiyorsanız, farklı web hosting türleri arasında seçim yapabilirsiniz.

Eğer bir web sitesi hazırlamak istiyorsanız, farklı web hosting türleri arasında seçim yapabilirsiniz. Aşağıda profesyonel bir bağlamda en uygun olabilecek hosting seçeneklerini sizin için derledik:

Ücretsiz/reklam destekli hosting: En uygun fiyatlı olan bu hosting çeşidinden bahsetmemizin sebebi sadece tüm seçenekler hakkında sizi bilgilendirmek. Reklam destekli hosting tamamen ücretsizdir, fakat kullanıcılar, yapılandırma özgürlüğü ve performansı söz konusu olduğunda bazı önemli kısıtlamalarla karşılaşacaktır. Şirketlerin kendi web sitelerinde üçüncü tarafların reklamlarını göstermeleri uygun olmayacağından, bu hosting seçeneği profesyonel bağlamda iş sahipleri için uygun değildir.

Paylaşımlı hosting: Bu hosting seçeneği en yaygın olandır. Çok sayıda web hosting hesabı (web siteleri) tek bir sunucuda barındırılır. Donanım kaynaklarını ve sistem bant aralığını paylaşırlar. Bu durumda bir hesabın operatörleri, diğer hesapların verilerine doğrudan erişime sahip değildir. Bu hosting çeşidi hem profesyonel kullanıcılar hem de bireyler için uygundur ve ekonomiktir de. Paylaşımlı hosting, güvenlik sorunlarını gündeme getirir. Aslında veriler, üçüncü taraf şirketlerin verileriyle ortak bir sunucuya kaydedilir. Kaynaklar toplu olarak kullanıldığından performans da sınırlı olur. Eğer yüksek trafiği olan bir site yönetiyorsanız ve hızlı yüklenme süreleri sağlamak istiyorsanız, paylaşımlı yerine dedicated bir sunucu tercih etmelisiniz.

Özel Sanal Sunucu (VPS Hosting): Özel Sanal Sunucu daha yüksek bir güvenlik sağlar. Bu hosting çözümünde şirketler, sunucu donanımını paylaşır, ancak hesaplar ayrı ayrı sanal sistemler olarak oluşturulur. Genel olarak, VPS hosting kullanıcıları, bu hosting seçeneğinde paylaşımlı hostingden daha fazla yapılandırma olanağına sahiptir.

Bulut sunucu: Nispeten yeni olan bu hosting çeşidinde, web sitesi içeriği birbirine bağlı sunuculara (kümeler halinde) yerleştirilir. Bu da yükü daha iyi dağıtmaya ve paylaşımlı hostingin performans eksikliklerini bir dereceye kadar telafi etmeye yardımcı olurken, maliyetleri de makul seviyede tutar. Bulut sunucu çeşidinin verilerin koruması söz konusunda eleştirildiği de olur. Hosting sağlayıcısı, bu durumla ilgili herhangi bir güvenlik önlemi almadığında, hassas veriler kolayca yanlış kişilerin eline geçebilir.

Dedicated Sunucu: Bu hosting çözümünde, sanal sunuculara benzer bir şekilde, şirketin verileri de hosting sağlayıcısının diğer müşterilerinin verilerinden ayrılır ve tamamen kişisel bir fiziksel sunucuda depolanır. Bu, web sitenizde sistemin bant aralığının tamamını kullanmanıza izin verir. Ayrıca şirketler tam yönetici haklarına sahiptir ve sunucuyu istedikleri gibi yapılandırabilirler.

Yönetilen hosting sunucusu: Bu hosting çözümünde kullanıcının web sitesinin içeriği kendisine ait özel bir sunucuda bulunur. Ancak, bir dedicated sunucunun aksine, kullanıcının donanım üzerinde tam kontrolü yoktur. Yapılandırma olanakları daha sınırlıdır. Buna karşılık hosting sağlayıcısı, yönetim ve bakımdan sorumludur, bu da şirketin Bilgi-İşlem kaynaklarında bir müsaitlik yaratıp yer açar.

Colocation web hosting (Sunucu barındırma): Bu hosting çözümünde hosting sağlayıcısı, şirkete kendi sunucusu için alan sağlar. Yapılandırma, yönetim ve bakım tamamıyla şirket tarafından sağlanır. Bu hosting çeşidi, kendi donanımını kullanan fakat sunucularının profesyonel bir ortamda olmasını isteyen şirketlere yöneliktir. Colocation web hosting, yüksek fiyatlı bir hosting çeşididir.

Web hosting, depolama alanı sağlamak dışında ne gibi servisler içerir?

Seçilen hosting çeşidine göre web hosting, çeşitli öğelerden oluşur. Bir web alanı ve bir web sunucusunun sağlanması, yani domain (alan adı) ile web alanının ilişkilendirilmesi, hosting hizmeti sağlayıcıların en temel hizmetlerindendir. Ayrıca, kullanıcılar başka hizmetler ekleyebilir.

Paylaşımlı veya yönetilen hosting söz konusu olduğunda, e-posta hizmetleri ve WordPress, TYPO3 veya Joomla gibi tek tıkla İçerik Yönetim Sistemleri (CMS) kurulumları, farklı paketlerin bir parçası olarak veya ek bir ücret karşılığında sunulur.

Web hosting sağlayıcıların yaygın hizmetleri:

  • Domain transferi
  • Mail hizmeti
  • İçerik Yönetim Sistemi (CMS, Content Management System)
  • Yedekleme Hizmeti
  • Veritabanı artalanı
  • Yüksek müsaitlik
  • SSL sertifikaları
  • İstatistiksel analiz
  • Teknik destek
  • Gözetim
  • Sunucu sitesi seçimi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.