Türkiye Yeni Sıcaklık Rekorlarına Hazırlanıyor: Uzmanlar Uyardı, Tarih Verildi
Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, "eyyam-ı bahur" olarak adlandırılan bu dönemde ülke genelinde sıcaklıkların ciddi seviyelere ulaşabileceğini belirtti. Özellikle güney ve batı bölgelerde sıcaklıkların 40 ila 45 dereceyi bulması bekleniyor.
Prof. Dr. Türkeş, bu dönemin Kuzey Yarım Küre'nin en sıcak günlerine denk geldiğini vurgulayarak, Türkiye’nin hem Kuzey Afrika çöl sıcaklıkları hem de Orta Doğu ile İran üzerinden gelen tropikal hava dalgalarının etkisi altında kaldığını söyledi. Türkeş'e göre, bu birleşik hava etkileri nedeniyle birçok bölgede ekstrem sıcaklıklar yaşanabilir.
Sağlık ve Yangın Riski Artıyor
Yüksek sıcaklıkların sadece günlük yaşamı değil, sağlık ve güvenlik açısından da risk oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Türkeş, şu uyarılarda bulundu:
“Yüksek sıcaklık nedeniyle buharlaşma artıyor, özellikle kıyı bölgelerinde havanın nem oranı yükseliyor. Böyle bir atmosferde dışarıda bulunmak, yaşlılar, çocuklar, hamileler, kalp ve solunum rahatsızlığı olanlar ile açık alanda çalışanlar için büyük sağlık riski taşıyor. Ayrıca bu sıcak hava dalgası, orman yangınları açısından da tehlike oluşturuyor. Sıcaklıkların yüksek, rüzgarın ise şiddetli olduğu günlerde yangın riski belirgin şekilde artıyor.”
Deniz Suları Isınıyor, Kıyılar Daha Nemli
Türkeş, Türkiye’yi çevreleyen Ege, Akdeniz ve Karadeniz’in yüzey sıcaklıklarının da arttığını ve bu durumun kıyı bölgelerde nemi daha da yukarı çektiğini belirtti. "Yüksek nem ve sıcaklık birleşimi insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor" diyen Türkeş, buharlaşma miktarındaki artışın özellikle kıyı şehirlerinde hissedilen sıcaklığı daha da yükselttiğini ifade etti.
Yeni Rekorlar Yolda
Türkiye’de bugüne kadar kaydedilen en yüksek sıcaklık 49.5 derece ile 2023 yılında Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesinde ölçülmüştü. Prof. Dr. Türkeş, bu yaz bu rekorun bazı illerde geçilebileceğine dikkat çekti. “Türkiye genelinde ortalamaların 4 ila 8 derece üzerinde sıcaklıklar bekleniyor. En yüksek sıcaklıklar ise genellikle iç kesimlerde ölçülüyor, çünkü deniz etkisi kıyılarda sıcaklıkları bir miktar yumuşatıyor,” dedi.
Küresel Isınmanın Etkisi Büyüyor
Uzmanlar, bu tür sıcak hava dalgalarının yalnızca bölgesel değil, küresel ısınmanın sonucu olduğunu ifade ediyor. Türkeş, “Küresel ısınmanın etkisiyle aşırı sıcaklar artık sadece yaz aylarının bir parçası değil, giderek artan bir tehlike haline geliyor,” diyerek, bu yazın da iklim değişikliğinin etkilerinin net şekilde görüldüğü bir dönem olacağını belirtti.
Türkiye, önümüzdeki günlerde hem yeni sıcaklık rekorlarına hem de bu sıcaklıklara bağlı olarak artan sağlık ve çevresel risklerle karşı karşıya kalabilir. Uzmanlar, vatandaşları mümkün oldukça dışarı çıkmamaya, bol su tüketmeye ve serin alanlarda vakit geçirmeye davet ediyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.