Gaziantep’te Meyve Lüks Oldu! 200 Liranın Altında Ürün Kalmadı
Gaziantep Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Hayri Sucu, bu yıl yaşanan iklim felaketlerinin meyve üretimini derinden etkilediğini ve meyve fiyatlarının artık düşmesinin imkânsız olduğunu söyledi. Hava koşulları nedeniyle birçok üründe üretimin neredeyse durduğunu belirten Sucu, “Bu saatten sonra kimse ucuz meyve beklemesin” dedi.
Don ve Kuraklık Gaziantep Hali’ni Vurdu
Gaziantep Hali’ne gelen meyve miktarının ciddi şekilde azaldığını belirten Sucu, özellikle kiraz, kayısı, vişne, elma ve üzüm gibi ürünlerde büyük kayıplar yaşandığını ifade etti. Üzüm üretiminin yarı yarıya azaldığını belirten Sucu, “Şeftali için ilaç alındı ama don nedeniyle kullanılamadı, üretici ilaçları bayiye geri verdi. Ürün zaten yok, gelen de çok az. Bu da fiyatlara direkt yansıyor” dedi.
Meyve Yok, Fiyat Çok: “200 Liradan Aşağı Ürün Kalmadı”
Sucu, meyve fiyatlarının neden bu kadar yüksek olduğunu şöyle anlattı:
“Bugün markete gidin, 200 liradan aşağı meyve bulamazsınız. Erik ve yeni dünya 200 lirayı geçti. Eğer don olmasaydı bu ürünlerin fiyatı 50 lira civarında olurdu. Ama ürün yok. Az olanın fiyatı düşmez, bu kadar basit. Halde satacak mal da kalmadı. Esnaf olarak perişan durumdayız.”
Sebzede Dalgalanma Var, Tek Umut Karpuzda
Meyve fiyatlarında düşüş beklenmezken, sebze fiyatlarının zaman zaman artıp azalabileceğini dile getiren Sucu, özellikle karpuzda fiyat düşüşü yaşanabileceğini ifade etti. “Bazı ürünler ikinci kez ekildi. Karpuz bunlardan biri. Belki birkaç gün içinde fiyatında gevşeme olabilir” dedi.
"Sürüm Yok, Kazanç da Yok"
Gaziantep Hal esnafının temel kazanç modeli olan sürüm satışlarının durma noktasında olduğunu belirten Sucu, şöyle konuştu:
“Biz yüksek kârla değil, sürümle kazanırız. Ama sürüm yoksa para da kazanamayız. Halin şu an tadı tuzu kalmadı. Esnaf umutsuz, vatandaş ise çaresiz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.