Gaziantep de Tetikte: Uyarılar Ulusal Gündemde! Gaziantep İçin Yeni Uyarı Var Mı?
Sarsıntılar Marmara genelinde hissedilirken, birçok kişi panik içinde sokaklara döküldü. Deprem Gaziantep başta olmak üzere tüm Türkiye’de yakından takip edildi. Çünkü sadece İstanbul değil, tüm büyükşehirlerde benzer senaryolar yıllardır gündemde.
Depremin ardından dikkatler hemen uzman açıklamalarına çevrilirken, Prof. Dr. Şener Üşümezsoy’un 20 gün önce yaptığı çarpıcı uyarı yeniden gündeme oturdu.
20 Gün Önceden Uyardı! “Kumburgaz ve Silivri'de 6 - 6.5 Deprem Olabilir”
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy’un, İstanbul’daki depremlerden tam 20 gün önce, Kumburgaz ve Silivri bölgeleri için 6.0 - 6.5 büyüklüğünde bir deprem ihtimali olduğunu ifade ettiği ortaya çıktı. Üşümezsoy, “Bu alanlarda heyelanlı bölgeler çalışabilir, dikkatli olunmalı” diyerek olası bir sarsıntıya işaret etmişti.
“Marmara'da Depremler Bitti” Açıklaması: Yeni Bir Risk Var Mı?
Dün yaşanan sarsıntıların ardından bir kez daha açıklama yapan Üşümezsoy, bölge için iç rahatlatan ifadeler kullandı:
“Başka bir deprem riski yok. Marmara’da depremler bitti.”
Bu açıklama, özellikle artçılar nedeniyle tedirgin olan vatandaşlar için moral verici oldu.
Gaziantep de Tetikte: Uyarılar Ulusal Gündemde
Her ne kadar merkez İstanbul olsa da, bu tür depremler Gaziantep gibi aktif fay hatlarına yakın şehirlerde de ilgiyle izleniyor. Uzmanlar, sadece Marmara değil, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri için de benzer bilinçlendirme ve yapı denetimi uyarılarını yineliyor.
Deprem uzmanlarının uyarıları arasında şu maddeler öne çıkıyor:
Fay hatlarına yakın illerde yapı stoku mutlaka denetlenmeli,
Kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandırılmalı,
Vatandaşlar deprem çantası ve acil toplanma alanlarını bilmeli,
Kamu binaları ve okullar dayanıklılık testlerinden geçirilmelidir.
Can Kaybı Yok, Ancak Panik Büyük
İstanbul’daki depremlerde herhangi bir can kaybı yaşanmamış olması sevindirici bir gelişme. Ancak bu olay, ülke genelinde deprem gerçeğiyle yüzleşilmesi gerektiğini bir kez daha hatırlattı. Uzmanlar, “depremi önleyemeyiz ama zararlarını azaltabiliriz” diyerek önlem alma çağrılarını sürdürüyor.
Gaziantep İçin Yeni Uyarı Var Mı?
Şu an için Gaziantep’e özel bir deprem uyarısı bulunmuyor. Ancak uzmanlar, bölgenin sismik yapısı nedeniyle her zaman hazırlıklı olunması gerektiğini vurguluyor. Özellikle Kahramanmaraş merkezli 2023 depreminden sonra bölgedeki zemin analizlerinin önemi bir kez daha ön plana çıkmıştı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.