Adil Özberk, Vefatının 25. Yılında Anılacak

Adil Özberk, Vefatının 25. Yılında Anılacak
Merhum Adil Özberk Hoca vefatının 25. yılı dolayısıyla anılacak. Adil Özberk Hoca için 27 Nisan 2024 Cumartesi akşamı saat 19.30’ da Şehitkamil Kültür Merkezi’nde bir anma programı düzenlenecek.

Merhum Adil Özberk Hoca vefatının 25. yılı dolayısıyla anılacak. Özberk için 27 Nisan 2024 Cumartesi akşamı saat 19.30’ da Şehitkamil Kültür Merkezinde bir anma programı düzenlenecek.

Adil Hoca İlim Kültür ve Yaşatma Derneği'nin yanı sıra birçok sivil toplum örgütü ve dernek tarafından organize edilen ve Araştırmacı yazar Mehmet Ali Bulut'un'da konuşmacı olarak katılacağı proğramla anılacak...

ekran-resmi-2024-04-23-14-30-35.png

ADİL ÖZBERK HOCA'NIN HAYATI

Adil Özberk Hoca, 1934 yılında Gaziantep’te dünyaya gelir. İlkokulu bitirdikten sonra ilim tahsili için 1947 yılında Halep’e geçen Adil Hoca, orada 4 yıl hafızlık ve ilim tahsilinden sonra hocalarının tavsiyesi ile 1951 yılında o dönemde ilmin merkezi olan Kahire’ye seyahat eder. 1965 yılına kadar Kahire’de el-Ezher’e bağlı ortaokulu, liseyi okur ve lisansını da burada yapar. Ardından İslamî ve Beşerî Hukuk Fakültesinde ve “İslam Hukukunda Boşanma” isimli teziyle yüksek lisans eğitimini tamamlar. Devrin büyük alimlerinden; fıkıh, tefsir, hadis, kelam ve kıraat dersleri alan Adil Hoca, eğitiminden sonra 1965 yılında ülkesine döner. O yılda ülkemizde yaşanan “28 Şubat” sürecine benzer problemlerden ötürü diploma denklik sorunu yaşar. Bu sebeple o dönemde Türkiye’yle kültür anlaşması bulunan Bağdat’a gider. Bir yıl Bağdat Üniversitesinde denklik eğitimini tamamlayarak 1966 yılında yurda döner.

19 yıl aradan sonra ülkesine dönen Adil Hoca, askerlik görevine Tuzla Yedek Subay Okulunda başlar ve Kırklareli-Çorlu-Babaeski’de teğmen olarak görevini tamamlar. Gaziantep’e döndükten sonra Fransa İlahiyat Akademisine Muhammed Hamidullah ile birlikte ders vermek üzere davet edilir. Ancak Antep eşrafıyla yaptığı toplantıda davasını ve Antep’e yapmak istediği hizmetleri sunup, “Bu davamda ölünceye kadar benimle beraber misiniz?” diye sorup teyit alınca, “Allah bana ismimim başındaki unvanları sormayacak memleketime hizmetimi soracak.” diyerek Fransa’dan gelen teklifi reddeder. İlk icraat olarak Gaziantep’te ilim ve maneviyat yoksunluğunu gidermek adına hizmetlerine Alaybey, Hacı Nasır, İhsan Bey ve diğer muhtelif camilerde cuma ve pazar günleri halka açık sohbetlere başlar.

Adil Hoca, halk arasında kendisini tanımayanlar tarafından ulaşılması zor vakur bir görünüşe sahiptir; ancak o vakur görünümünün altında şefkat ve merhamet olduğuna, onu yakinen tanıyanlar şahitlik etmektedir. O her öğrencisi için bir abi ve baba, her arkadaşı için değerli bir dost, her el açan için şefkat ve fedakar bir kişiliğe sahip olma sıfatlarıyla sinelerde hâlâ yaşatılmaktadır. Yetim ve muhtaç öğrencilerin, halktan ihtiyaç sahiplerinin her an yanında olan ve ilmini yaşayarak talebelerine öğreten bir hocadır. Onun kişiliğinde; kuvvetli hafızlığı, hazır cevaplılığı, nüktedan kişiliği, hakkı haykırmadaki cesareti, fetvalarındaki tutarlılığı, tevazusu, cömertliği ve ileri görüşlülüğü ön plana çıkmaktadır.

1999 yılı Nisan ayına kadar, ilerlemiş yaşına rağmen içindeki ilim adamı yetiştirme aşkını yitirmeden hayatını Kur’ân hizmetine adayan Adil Özberk, yine bir gün talebesine Kur’ân dersi verirken, ömrünü uğrunda harcadığı Kur’ân-a başını yaslayarak ilme ve irfana olan vazifesini tamamlar.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.