Dikkat! Depremin Habercisi mi? Uzman isim anlattı: Depremden 3 saat önce hızla yükselme başlıyor!

Dikkat! Depremin Habercisi mi? Uzman isim anlattı: Depremden 3 saat önce hızla yükselme başlıyor!
Tektonik göllerin su seviyelerindeki artışların deprem habercisi olabileceğine dair iddialar, Türkiye'de deprem gerçeği ile yaşayan vatandaşlar için önemli bir konu.

Fırat Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy'un yaptığı araştırma, bu iddiaları destekler nitelikte. Aksoy'un araştırmasına göre, 2020 Elazığ depreminden önce Hazar Gölü'nde 14 santimetrelik bir yükselme yaşanmıştı.

ADIYAMAN’DAKİ AZAPLI GÖLÜNDE DİKKAT ÇEKEN SU SEVİYESİ

Adıyaman'daki Azaplı Gölü'nde de son zamanlarda yaşanan su seviyesi artışı, bu iddiaları yeniden gündeme getirdi. Gölün su seviyesi, tarım arazilerine kadar ulaştı.

‘HIZLI BİR YÜKSELME OLUYORSA DEPREM HABERCİSİ OLABİLİR’

ATV Haber’e konuşan Fırat Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy da tektonik göller ile deprem arasındaki ilişkiyi şu sözlerle anlattı:

“Anlık ölçmelerde görüyoruz ki depremden yaklaşık 3 saat önce hızlı bir yükselme başlıyor ve bu yükselme şöyle; bu kadar geniş bir alanda 14 santimetreyi buluyor. Yani bu çok hızlı. Kısa süreli seviye değişmelerine bakacağız ama anlık yani şimdi mevsimsel olarak azar azar bir yükselme var sürekli bu bir belirti değil. 3 saatte 5 saatte yükseliyorsa bunun bir sebebi olmalı, biriken enerji kayalarda küçük çatlaklar oluşturuyor ve o çatlaklardan yeraltında akifer dediğimiz su depolarından yer üstüne doğru çok büyük miktarlarda sular geliyor.Depremin büyüklüğünün fazla olması lazım ki yeraltı akiferlerindeki suyu yüzeye kadar getirecek çatlamaları, çatlakları, kırıkları harekete geçirebilsin. Yani çok küçük depremlerde 2.5 ila 3 büyüklüğündeki depremlerde bu böyle bir artışın olmasını beklemek de doğru değil”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.