Araç Muayene Ücretlerine İsyan! Yüzde 58,46'lık zammın kabul edilemez

Araç Muayene Ücretlerine İsyan! Yüzde 58,46'lık zammın kabul edilemez
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK), 2024 yılı için araç muayene ücretlerine yapılan yüzde 58,46'lık zammın kabul edilemez olduğunu belirterek, enflasyona karşı esnafın korunmasını istedi.

TESK'in Araç Muayene Ücretlerine Yapılan Zama Tepkisi

Esnafın enflasyona karşı korunmasını isteyen Palandöken, şunları dile getirdi:

"TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı açıklamada, araç muayene ücretlerinin yalnızca arıza tespitinden ibaret olduğunu ve bu kadar yüksek ücret alınmasının adil olmadığını söyledi. Palandöken, "Zaten araçların yıllık bakımları, sabit giderleri, her ay düzenli olarak sigortaya gelen zamlar, benzin, mazot, LPG gibi yakıtlardaki fiyat artışı ve lastik ücretleri gibi yüksek maliyetler esnafı zorluyor" dedi.

PALANDÖKEN "TİCARİ ARAÇLARA ÖZEL İNDİRİM SAĞLANMALI"

Bu yılki yüksek enflasyon ve maliyet artışları baz alınarak en azından yeniden değerleme oranının daha da altında bir zam yapılmalı. Yıllık muayene zorunluluğu olan ticari araçlara özel bir indirim sağlanmalı. Yüksek enflasyon ve artan maliyetlerle birlikte vatandaşlar ve esnaf araç muayene ücretlerini karşılamakta zorlanıyor. Bu yıl ekim sonu itibariyle trafiğe kayıtlı araç sayısı 28 milyonu geçti. Bu araçların yaklaşık 10 milyonunu ise ticari araçlar oluşturuyor.

"HER AY YÜZDE 5 FAİZ ALINIYOR"

Ulaşım sektöründe faaliyet gösteren taksi, kamyon, otobüs vb. gibi ticari araçlar ilk bir yıldan sonra her yıl araçlarını muayene ettirmekle yükümlü. 2023 yılında otobüs, kamyon, çekici ve tankerlerde muayene ücreti bin 554 TL, otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römorklar için bin 149,60 TL, traktör, motosiklet ve motorlu bisikletlerde ise 585,60 TL. Araç muayene ücretinin kredi kartı ya da banka kartı ile ödenmesi halinde bir de hizmet bedeli tutarı ekleniyor. Öte yandan muayene süresini geçiren araçlardan ise her ay yüzde 5 oranında faiz alınıyor."

Palandöken, ticari araçlara özel bir indirim yapılmasını da talep ederek, "Yüksek enflasyon ve artan maliyetlerle birlikte vatandaşlar ve esnaf araç muayene ücretlerini karşılamakta zorlanıyor" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.