Gaziantep gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazı RUMKALE... Rumkale'nin Muhteşem Tarihçesi! Rumkale Neden Kurulmuş? Rumkale'ye Nasıl Gidilir

Gaziantephaberler.com'dan derlenen içeriğe göre; Bu yazıda, Rumkale'nin tarihçesinden, mimari özelliklerinden ve kültürel zenginliklerinden bahsedeceğim. Ayrıca, Rumkale'ye nasıl ulaşabileceğiniz konusunda da bazı ipuçları vereceğim. Rumkale, hem tarihi bir geçmişi hem de göz kamaştıran mimariye sahip olduğu için keşfedilmeye değer bir yerdir. Öyleyse, gelin beraber Rumkale'nin büyüleyici dünyasına doğru bir yolculuğa çıkalım.Rumkale'nin Tarihçesi
HABERİN DEVAMI İÇİN LÜTFEN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİN

Rumkale, tarihi ve mimari zenginlikleriyle ünlü olan önemli bir tarihi yapıdır. Ortaçağ'da bu kale, Fırat Nehri üzerinde stratejik bir konuma sahip olduğu için büyük bir askeri öneme sahipti.Fırat Nehri’nin üzerinde, etkileyici bir kaya oluşumu üzerinde kurulmuş olan bu kale, tarihin birçok döneminde farklı uygarlıklar tarafından kullanılmış. Rumkale ve çevresiyle ilgili antik kaynaklardaki ilk bilgi, Asur Kralı III.Salmanazar’ın MÖ 800’de ele geçirdiği “Şitamrat” yerleşimi olarak karşımıza çıkıyor. Antik dönemden günümüze kadar Şitamrat, Kal-a Rhomayta, Hromklay, Ranculat, Kal-at el Rum, Kal-at el Müslimin ve Kale-i Zerrin (Altın Kale) gibi bir çok isimle anılan Rumkale’deki günümüze ulaşan mimari kalıntılar Geç Roma ve Ortaçağ karakteri taşıyor. Aynı zamanda, Roma döneminde Hz. İsa’nın havarilerinden Yohannes’in Rumkale’ye gelip yerleşmesi nedeniyle, Rumkale Hıristiyanlık tarihinde de önemli bir role sahip.
HABERİN DEVAMI İÇİN LÜTFEN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİN

Kalede bugün görülebilen kalıntılar arasında Şair Aziz Nerses Kilisesi, Barşavma Manastırı, çok sayıda yapı kalıntısı, su sarnıçları, kuyu ve hendek sayılabilir. Rumkale’nin güneyinde yer alan Şair Aziz Nerses Kilisesi, 1173’te Şair Aziz Nerses tarafından yaptırılmış. 18. yüzyılda Rumkale’yi ziyaret eden Richard Peacock, yapıdan gotik tarzda küçük ama güzel bir kilise olarak bahsetmiş. Kuzeyinde yer alan Barşavma Manastırı ise 13. yüzyılda Yakubi Azizi Barşavma tarafında kendi adına inşa ettirilmiş. Birbirine bitişik iki yapıdan oluşan manastırın bazı bölümleri ayakta kalarak günümüze ulaşmış durumda.
HABERİN DEVAMI İÇİN LÜTFEN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİN

Rumkale’ye Gaziantep’in Yavuzeli ilçesine bağlı Kasaba köyünden ya da çok yakınındaki Halfeti’den kalkan teknelerle gidiliyor. Kasaba köyünden kalkan Halfeti tekneleriyle Rumkale’nin yakınına kadar gidebiliyorsunuz. Ancak Rumkale’ye güvenlik gerekçesi ve devam eden restorasyon çalışmaları nedeniyle gidilemiyor.
Gaziantep’ten Rumkale’ye gitmek için D850 Gaziantep – Adıyaman yolunu takip ederek, Kasaba köyüne ulaşmanız gerekiyor. Yol üzerinde çok sayıda Rumkale tabelası göreceksiniz, onları da izlemeyi ihmal etmeyin. Yolu asfalt olduğu için oldukça rahat. Gaziantep’ten Rumkale, 1 saat 15 dakika sürüyor.
Rumkale’ye otobüs ile ulaşmanızda mümkün. Gaziantep tren istasyonun önünden kalkan K70 no.lu belediye otobüsleri ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Haftanın her gün otobüs seferleri bulunuyor. Güncel saatleri Gaziantep Kart uygulamasını telefonunuza indirerekte takip edebilirsiniz. Rumkale’ye gideceğinizi söylerseniz sizi köye girmeden önce indireceklerdir. Oradan da tekne turlarının olduğu yere 10-15 dakikalık bir yürüyüş sizi bekliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.