Gaziantep'te doğa yürüyüşü yapanlar dikkat: Her an başınız derde girebilir! Yılanla karşılaşınca yapılması gerekenler...

Solunum rahatsızlıklarından sindirim problemlerine, kardiyovasküler semptomlardan sancılı vücut ağrısına kadar farklı etkilere sebep olabilecek zehirli yılan vakalarına nasıl müdahale edilebilir?
Uzun doğa yürüyüşleri sırasında farkında olmadan maruz kalınan yılan ısırması sonucu tüm zehrini vücuda bırakan bu hayvanlardan nasıl korunabiliriz? Sıcak hava ile birlikte ortaya çıkan soğukkanlı bu hayvanlar aşırı nemli bölgelerde daha sık görülüyor. Sokma vakalarının daha çok fark edildiği Engerek cinsi yılan vahşi doğada zehirli sürüngenler arasında yer alıyor. Egzotik yılan olarak adlandırılan Engerekler sıcak havaların etkisiyle etrafta yayılım gösterebiliyor.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...

Her yılan ısırığı zehirli midir? Ne zaman endişelenmek gerekir? sorusunun en net cevabı uzman isimden geldi. Bazı yılan ısırığı “kuru ısırık” olarak adlandırılıyor. Bu durum lokal semptomlara neden olabiliyor. Genel belirtiler arasında organizmanın zehirin dozuna bağlı olarak gösterdiği bazı semptomlar görülüyor. “Tüm durumlara rağmen risk almadan acil servisi arayın” diyen uzman isim o semptomlara tek tek değindi. Yılan ısırması sonrası görülen işte o belirtiler:
- Kan basıncı hızla düşmeye başlar.
- Kalp ritminde bozukluklar görülür.
- Yılanın ısırdığı kişi nefes almada zorluk çekmeye başlar.
- Sindirim sisteminde başlayan hareketlilik ile kusma refleksi ortaya çıkar.
- Vücut dakikalar içinde solgun bir vaziyetin düşerek ödem ve ürtiker birikimi başlar.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...

Yılan sokması vakası ile karşılaşan bir kişinin cep telefonu üzerinden 112 acil servisi araması bu sırada beklerken sakinliği koruması gerekiyor. Ayakta durmak yılanın zehrinin yayılmasına sebep olabilir. Yanal bir güvenlik pozisyonunda beklemek gerekir. Isırılan bölgeyi şişirecek yüzük, ayakkabı, saat gibi sıkılaştırıcı her nesnenin çıkarılması önemlidir. Zehrin vücuda yayılmasını önleyebilmek için bölgeyi su ve sabunla yıkamak, antiseptik bir ilaç kullanmak ve uzvu hareketsiz halde tutmak önemlidir. Aşırı ağrı durumunda parasetamol kullanılmalı. Kanama riskine karşılık iltihap önleyici ya da Aspirin yutulmamalıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.