Güneşin de bir ömrü varmış: O tarihte güneş yok olacak! Uzmanlar açıkladı

Hayatın var oluşu ve devamlılığı için vazgeçilmez olan güneş, bizim için sadece bir ışık ve ısı kaynağı değil, aynı zamanda ekosistemlerin işleyişinde temel bir etkendir. Peki, güneş ne zaman sönecek? "Güneşin ömrü ne kadar?", "Güneş ne zaman ölecek?" gibi soruların yanıtını bu yazımızda araştırdık.
Haberin devamı için diğer sayfaya geçiniz...

Güneş, dünyamızı milyarlarca yıl aydınlatan bir yıldız olarak varlığını sürdürmektedir. Güneşin oluşumu, enerjisi ve ne zaman öleceği konularında yapılan araştırmalara göre, 5-10 milyar yıl içerisinde güneşin öleceği ve tam anlamıyla söneceği belirtiliyor. Güneşin tahmini olarak 4,6 milyar yıldır var olduğu düşünülüyor.
Güneşin orta boy bir yıldız olduğunu, çapının dünyanın çapının 109 katı, hacminin 1,3 milyon katı ve ağırlığının 333.000 katı olduğunu biliyor muydunuz? Güneş, saatte 70.000 km hızla döner ve şiddetli bir manyetik alan oluşturur. Bu dönüşü enerji üretir ve her geçen gün enerji kaybetmeye devam eder.
Güneş sisteminin oluşumu, milyarlarca yıl önce toz ve gaz bulutundan başladı. Dönüşlerle oluşan kütle çekimi, hidrojen, helyum gibi gazları toplayarak bir ışık ve ısı kaynağı haline getirdi. Ağır kayalar ve yeryüzü parçacıkları ise güneşten uzaklaşarak karasal gezegenleri ortaya çıkardı.
Haberin devamı için diğer sayfaya geçiniz...

Güneşin bir ateş topundan oluştuğu düşüncesi yaygın olsa da, gerçek bunun ağır kütlesinin ortaya çıkardığı enerji olduğudur. Güneşe su dökülerek söndürülmesi gibi teoriler aslında gerçeği yansıtmaz. Her şeyin kütleye dahil olacağını ve bazı teorisyenlere göre güneşin ömrünü artırabileceğini bilmeliyiz.
Güneşin sıcaklık enerjisi, kütle çekimi, gezegenin dönüşü ve hidrojen çekirdeklerinin füzyona uğramasıyla oluşur. Güneşin enerji açığa çıkarması ve ömrünün ne kadar kaldığı, uzayda oksijenin bulunup bulunmaması ile ilgili değildir.
Güneşin yüzey sıcaklığı 5840 K olarak bilinmektedir. Güneşin yakıtının %73'ünü oluşturan hidrojen gazı, reaksiyonlarla helyuma dönüşür ve enerji çıkarır. Sürekli olarak yakılan hidrojen, boşlukları doldurur ve enerji devamlılığı sağlar. Güneşin yakıtının bitmesi, hidrojenin ortadan kalkmasıyla mümkündür.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.