Toplu sözleşmede memur maaşları için ilk aşama tamamlandı: Memurlar ne istiyor?

Temmuz ayında memur ve emekli vatandaşlar ile asgari ücrete zamlar yansıtıldı. Gelen maaş zamları sonrasında kamu çalışanları için gözler 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerine çevrildi. Kamu İşveren Heyeti, ilk teklifini 14 Ağustos’ta verecek. Memur tarafı aylık kira yardımı, memura uygulanan seyyanen zammın emeklilere de uygulanması gibi taleplere karşılık bekliyor.
Memur ve memur emeklilerinin 2 yıllık zam oranının belli olacak toplu sözleşme görüşmeleri devam ederken, görüşmeler ilk kez 1 Ağustos tarihinde başlamıştı. İlk aşamada sona gelinen görüşmelerde Memur-Sen ve bağlı sendikalar Kamu İşveren Heyeti’ne ilk teklifini sundu. 11 hizmet kolu teklifleri ve genele ilişkin teklifler görüşüldü ve komisyon çalışmalarında kamu çalışanlarının talep ve beklentileri tek tek incelendi. İşte detaylar…
Haberin devamı için diğer sayfaya geçiniz...

7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri 1 Ağustos itibariyle başladı. Kamu çalışanlarını ve memur emeklilerini mali ve sosyal haklar bakımından ilgilendiren görüşmelerin ilk aşamasında, komisyon çalışmalarında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik yer aldı. Memur-Sen tarafından sunulan genele ilişkin tekliflerin görüşülmesi ile birlikte toplantı sona erdi.
Haberin devamı için diğer sayfaya geçiniz...

İlk aşaması tamamlanan toplu sözleşme görüşmelerinin sonraki aşamasında neler olacağı merakla bekleniyor. Buna göre komisyon çalışmalarında ortaya çıkan raporlar kapsamında teklifler değerlendirilecek. Müzakere 9 Ağustos itibariyle başlayacak ve 12 Ağustos’ta sona erecek. 14 Ağustos’ta ise Kamu İşveren Heyeti’nin ilk teklifini sunması bekleniyor. 15 Ağustos tarihinde genele ilişkin tekliflerin müzakeresi gerçekleştirilecek ve ikinci teklifin de 17 Ağustos’ta sunulması bekleniyor.
MEMURLAR GÖRÜŞMELERDE NE TALEP EDİYOR?
Görüşmelerde Memur-Sen, 7. Dönem Toplu Sözleşmesi’ne ilişkin taleplerini geçtiğimiz hafta açıkladı. 2024 yılı için 3’er aylık süreçler itibariyle refah payı ilk 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda ise yüzde 10 artış talep ediliyor.
2025 yılı için sunulan talepte ise 6’şar aylık dönemler itibariyle refah payı dahil ilk 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam isteniyor. Ayrıca aylık 7.650 TL kira yardımı, memura yapılan seyyanen zammın emekliye de yapılması ve gelir vergisinin yüzde 15’te sabitlenmesi talepleri de bulunuyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.