Gaziantep’te aşure kazanları kaynadı! Maliyeti vatandaşın nabzını oynattı! Aşurenin maliyeti artık…
13
Türkiye'de ve Balkanlardaki Müslümanların ihya ettiği Aşure günü bu yıl 28 Temmuz Cuma (bugün) gününe denk geldi. Sabah saatlerinde başlayan Aşurelik alışverişi marketleri tıka basa doldurdu. Vatandaşlar alışveriş sırasında karşılaştıkları ürün fiyatlarına şaşıp kaldı. Aşure yapmanın maliyeti bu yıl hesapları şaşırttı. Geçtiğimiz yıl ile kıyaslandığında bir tencere (Ortalama 6 porsiyonluk) Aşurenin bu yıl maliyeti %250 oranında arttı.
23
Muharrem ayının 10.günü başlayan Aşure günü 16 Ağustos Perşembe gününe kadar devam edecek. Gaziantep'te yaşatılan Aşure geleneği birlik ve beraberlik mesajları ile karşılandı. Siyasi çevreden, meclis başkanlarından bu sabah saatleri itibariyle Aşure günü paylaşımı yapılmaya başlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Twitter hesabı üzerinden yapılan açıklamada şu sözlere yer verildi:
“Milletimizin ve İslam aleminin Aşure gününü tebrik ediyor, Muharrem ayının tüm insanlığa huzur ve bereket getirmesini Allah'tan niyaz ediyorum.”
Haberin devamı için diğer sayfaya geçiniz...
33
2023 yılı Aşure maliyeti ne kadar oldu? Aşurenin içinde bulunması gereken ana malzemeler üzerinden hesap yapılarak liste ortaya çıkarıldı. Aşurelik buğdayın kilosu geçtiğimiz yıl 4,5 TL iken bu yıl %22 oranında artışı yaşayarak 20.50 TL'ye yükseldi. Aşurede kullanılan bakliyat nohut için %125'lik artış yaşandı. Geçtiğimiz yıl 20 TL'ye satılan nohut bu yıl 49 TL'den alıcısını buluyor.
Aşureye lezzetini veren 5 kiloluk şeker fiyatı 2021 yılında 28 TL iken geçtiğimiz yıl 106 TL'ye ulaştı. Bu yıl ise 5 kiloluk şekerin fiyatı 142 TL'ye kadar yükseldi.
Aşurenin içinde kullanılan kuruyemişler arasında yer alan Antep Fıstığı 300 TL, İç fındık 200 TL, Kuru Kayısı 140 TL, yarım kilo ceviz 200 TL, yarım kilo badem ise 155 TL'den satışa sunuldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.