Uzaydan Güneş enerjisi transferi: Japonya'dan yenilikçi bir teknoloji hamlesi!

Nikkei'nin haberine göre, bu ortaklık önümüzdeki yıllarda ilk denemesini 2025 gibi erken bir tarihte gerçekleştirmeyi planlıyor. Ancak maliyetler ve mikrodalganın etki alanının kısıtlı olması gibi zorluklar oluşmuş durumda.
Uzay temelli güneş enerjisi ilk kez 1968 yılında Çek asıllı NASA mühendisi Peter Glaser tarafından önerilmişti. Ancak o dönemdeki jeopolitik koşullar, 1970'lerin petrol krizine yol açarak yatırımın rafa kaldırılmasına neden olmuştu.
Ancak krizin sona ermesiyle birlikte, konsept tekrar gündeme geldi. Kyoto Protokolünün de ortaya çıkmasıyla birlikte Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), çalışmalara dahil oldu ve bu fikri gerçeğe dönüştürmek için yoğun bir çaba sarf etti.
Haberlerin devamı için diğer sayfaya geçiniz...

Bilim insanları, uzayda üretilen güneş enerjisini geri ışınlamak için mikrodalga dalgalarını kullanmayı planlıyor. Mikrodalgalar, bulut örtüsünden etkilenmeyen bir enerji transferi sağladığından güneş enerjisini alıcı istasyonlara geri iletmek için ideal bir yöntem olarak görülüyor.
Japonya, 1980'lerden bu yana bu alanda dünya lideri konumunda bulunuyor. 2009 yılında Kyoto Üniversitesi profesörlerinden Naoki Shinohara liderliğindeki bir araştırma grubu, uzaydan mikrodalga gücüyle bir cep telefonuna güç aktarımını başarılı bir şekilde gerçekleştirdi.
Haberlerin devamı için diğer sayfaya geçiniz...

Yıllar içinde teknolojiyi geliştirmek için çalışmalarını sürdüren ekip, hem yatay hem de dikey olarak mikrodalga güç iletimlerini gerçekleştirdi. Ancak şu anda yapılan iletimler sadece 160 feet (50 metre) gibi kısa mesafelere kadar etkili oldu. Araştırmacılar gelecekte bu mesafeyi 1.000 yarda (1 kilometre) ile 3 mil (5 kilometre) arasında değişen mesafelerde gerçekleştirmeyi hedefliyor.
Teknolojinin ticari uygulaması halen büyük bir zorluk teşkil ediyor. Mevcut güneş enerjisi teknolojileriyle kıyaslandığında, uzayda bir gigavatlık bir güneş enerjisi santrali kurmanın maliyeti oldukça yüksek olacak. Tahminlere göre, bu tür bir santral için uzunluk ve genişlik açısından 1,25 mil (2 kilometre) boyunca paneller kullanılması gerekecek ve bu da yaklaşık bir trilyon yen (7 milyar ABD doları) maliyetine denk geliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.