İngiltere, Amazon Ormanları'nın korunması için 2 milyon sterlin bağışladı

Duyurulan miktarla Birleşik Krallık, AmazonFACE'i desteklemek için 2021'den bu yana 7.3 milyon sterlin daha bağış yapmış oluyor. Brezilya hükümeti de Ulusal Bilim ve Teknoloji Geliştirme Fonu (FNDCT) aracılığıyla 32 milyon dolar yatırım yaptı.
AmazonFACE, yağmur ormanlarının küresel iklim değişikliğiyle mücadelede nasıl yardımcı olabileceğini ve küresel ısınmaya karşı hassasiyetini artırmanın uluslararası bilimsel topluluğa nasıl yardımcı olabileceğini daha iyi anlamalarına yardımcı olacak.
Haberin devamı için diğer sayfaya geçiniz...

AmazonFACE, iki ülke arasında önemli bir bilimsel iş birliği projesi. Birleşik Krallık, Brezilya'nın ikinci büyük bilim ve teknoloji ortağı ve son yedi yılda da en az 700 girişimde işbirliği yaptı. AmazonFACE, Amazon Ulusal Araştırma Enstitüsü (Inpa/MCDI) ve Campinas Eyalet Üniversitesi (Unicamp) bilim insanları tarafından İngiliz hükümeti ile uluslararası iş birliği içinde koordine ediliyor.
Bu projede, "İklim değişikliği Amazon yağmur ormanlarını, biyoçeşitliliği ve insanlığa sağladığı ekosistem hizmetlerini nasıl etkileyecek?" sorusuna cevap aranıyor. Bu amaçla, AmazonFACE ormanın artan karbondioksit oranına nasıl tepki verdiğini anlayarak, iklim değişikliği bağlamındaki rolünü anlamayı amaçlıyor.
Haberin devamı için diğer sayfaya geçiniz...

Test sırasında FACE (Free Air Carbon Dioxide Enrichment - Serbest Hava Karbondioksit Zenginleştirme) adı verilen bir teknoloji kullanılıyor. FACE teknolojisi ile bitkilere karbondioksit açısından zenginleştirilmiş hava salınıyor ve bitkilerin verdiği tepki izleniyor. Bakanlığa göre bu, Amazon ormanında artan karbondioksitin yapraklar, kökler, toprak, su döngüsü ve besin maddeleri üzerinde nasıl değişikliklere neden olduğunu anlamaya yardımcı olacak. Teknoloji 1990'lardan bu yana mevcut ve daha önce Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya ve Birleşik Krallık'taki ılıman ormanlarda da kullanıldı.
Bakanlığa göre, deneyi gerçekleştirmek için Amazon yağmur ormanlarında araştırma için belirlenen bir alanda devasa halkalar inşa ediliyor. Her bir halka, yaklaşık 50 ağacı çevreliyor. Bu halkalar 35 metre yüksekliğinde, 30 metre çapında ve 16 kuleden oluşuyor. Bu kuleler aracılığıyla karbondioksit yüklü hava salınıyor. Toplamda altı halka bulunuyor. Her halkada, bilim insanlarının malzeme toplamasına ve ağaçların üzerinde neler olup bittiğini gözlemlemesine olanak tanıyan yaklaşık 50 metre yüksekliğinde bir vinç bulunuyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.