Gökyüzü gelişmeleri devam ediyor! Gök canavarlarına dair yeni bilgiler herkesi şaşırttı!

Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalar hız kesmeden devam ediyor. Son olarak James Webb Uzay Teleskobu, Güneş’in sahip olduğu kütlenin neredeyse on bin katı büyüklükteki milyonlarca süper kütleli yıldızın, evrenin başlangıç anlarında gizleniyor olabileceğine dair ilk kanıta ulaştı.
Süper kütleli yıldızlar, büyük patlamadan 440 milyon yıl sonra meydana geldi. Bu yıldızlar, evrenin ilk defa ağır elementler ile nasıl meydana geldiğinin anlaşılması konusunda yardımcı olabilecek. Devasa gök yıldızlarına bilim insanları ‘Gök Canavarı’ ismini verdi. Araştırmacılar tarafından elde edilen yeni bilgiler ise Astronomy and Astrophysics isimli dergide yayınlandı.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...

İsviçre’de bulunan Cenevre Üniversitesi’nden Astronomi Profesörü ve yapılan araştırmanın baş yazarı olan Corinne Charbonnel, konuya dair şu açıklamalarda bulundu; ‘’Bugün, James Webb Teleskobu aracılığı ile toplanan veriler sayesinde, bu sıra dışı yıldızların mevcudiyetini gösteren ilk ipucuna ulaştığımızı düşünüyoruz.’’ Araştırmacılar, pek çoğu evrenimizde ortaya çıkan en eski yıldızlardan oluşan on binlerce ya da on milyonlarca sıkı sıkıya gruplanmış topluluğun yani küresel kümelerin içerisinde yer alan devasa yıldızlara ait kimyasal izlere rastlanması başardı. Samanyolu galaksimizi işaret eden neredeyse 180 küresel küme mevcut ve bu aşırı derecede yaşlı olduklarından, gök bilimcilere zaman içerisinde evrenimizin ilk yıllarına bakış imkanı tanıyan ipuçlarına sunabilecek.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...

Araştırmacılar, gök canavarı etrafında dağılmış haldeki kimyasal kalıntıları saptamak amacıyla, James Webb Teleskobu’nun kızılötesi kamerasını dünyaya 13,3 milyar ışık yılı mesafede bulunan ve şu ana dek keşfedilen en uzak ve en eski galaksilerden biri olan GN-z11’e çevirdiler. Farklı kimyasallar ışığı farklı frekanslarda emer ve yayar. Dolayısıyla gök bilimciler, GN-z11’de bulunan ve farklı küresel kümelerden gelen ışığı parçalayarak, yıldızların sadece sıkı sıkıya gruplaşma aldığını aynı zamanda, yüksek düzeyde azotlu sarılı bir halde olduğunu da keşfettiler. Corinne Charbonnel bu konuya dair ise şu bilgileri aktardı; ‘’Güçlü bir azot birikimi sadece süper kütleli yıldızların çekirdeklerinin erişebileceği düzeydeki aşırı sıcaklıklarda hidrojen yanmasıyla izah edilebiliyor.’’ Gökyüzü canavarlarına dair ilk ipuçlarına ulaşmalarının ardından bilim insanları, keşiflerinin diğer kümelerde de geçerli olup olmadığını gözlemlemek amacıyla daha fazla galaksinin yer aldığı farklı küresel kümeleri inceleyecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.