Bilim insanları uyardı: Göller küçülüyor, su kaynakları azalıyor!
![Bilim insanları uyardı: Göller küçülüyor, su kaynakları azalıyor! 1](https://www.olaymedya.com/d/gallery/2023/05/15069850/gol4.jpeg)
Science dergisinde yayınlanan bir makalede, 1992 ile 2020 yılları arasında dünya genelindeki göllerin yüzde 53'ünün küçüldüğü belirtildi. Bu su kaybının, ABD'nin en büyük rezervuarı olan 17 Meads Gölü'ne eşdeğer olduğu ifade edildi. Kuruma, Orta Asya'nın batısı, Orta Doğu, Hindistan'ın batısı, Çin'in doğusu, Avrupa'nın kuzeyi ve doğusu, Okyanusya, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada'nın kuzeyi, Afrika'nın güneyi ve Güney Amerika'nın büyük bölümü gibi kurak ve nemli bölgelerde görüldü.
Haberin devamı için diğer sayfaya geçiniz...
![Bilim insanları uyardı: Göller küçülüyor, su kaynakları azalıyor! 2](https://www.olaymedya.com/d/gallery/2023/05/15069850/gol2.jpg)
Araştırmacılar, son 30 yılda uydular tarafından çekilen görüntüler ve göllerin su seviyelerini gösteren kayıtlar kullanarak dünyadaki 1.972 göle ait 250.000 göl alanını analiz etti. Bu analizler sonucunda, göllerdeki su kaybının büyük bir kısmının insan etkilerine, özellikle insan tüketimine ve iklim değişikliğine bağlı olduğu ortaya çıktı.
Göller, tatlı suyun depolanmasından sorumlu olmasının yanı sıra milyonlarca insanın içme suyu ve tarımsal su ihtiyacını karşılıyor. Ancak göllerin kuruması, bu su kaynaklarının azalması anlamına geliyor. Uzmanlar, su yönetimi açısından büyük zorluklar ortaya çıkabileceğini ortaya koydu.
Yapılan araştırmada ayrıca, göllerin yeniden doldurulmasının bürokratik engellerle karşılaşabileceği ifade edildi. Uzmanlar, farkındalık, daha iyi izleme ve sağlıklı göl seviyelerini korumaya yönelik eylemler gibi çeşitli yönetim stratejilerinin uygulanması gerektiğini vurguladı. İklim değişikliği gibi büyük bir sorunla karşı karşıya olsak da, su yönetimi ve insan tüketimi üzerinde kontrol sahibi olduğumuzu belirttiler.
Haberin devamı için diğer sayfaya geçiniz...
![Bilim insanları uyardı: Göller küçülüyor, su kaynakları azalıyor! 3](https://www.olaymedya.com/d/gallery/2023/05/15069850/gol.jpg)
Bu bulgular, dünya genelindeki göllerin durumunun endişe verici olduğunu gösterirken, doğru su kaynaklarının yönetimi ve sürdürülebilir kullanımının önemini bir kez daha vurguluyor. Ancak, araştırmacılar iyi haberler de verdi. Örneğin, göllerin yüzde 24'ünde su depolama alanlarının arttığını keşfettiler. Bu artış genellikle Nepal'deki Tibet Platosu'nun iç kesimleri, ABD'nin Kuzey Büyük Ovaları ve Yangtze, Mekong ve Nil nehir havzaları gibi nüfusun az olduğu bölgelerde ve yeni rezervuarlara sahip bölgelerde gerçekleşti.
İklim değişikliği devam ederse, küresel ortalama sıcaklığın 2100 yılına kadar 2,7 derece artması bekleniyor. Bu da göl kuruma sorununun daha da kötüleşmesine neden olabilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.