Bilim İnsanlarından Korkutan Açıklama: Artık Geri Sayım Başladı!

Gökbilimciler, 1980’li yıllardan beri Satürn gezegeninin etrafında yer alan halkalardaki aşınmaları inceliyor. Satürn gezegeninin en iç kısmındaki buzul halkalarının, atmosferinin üst kısmına doğru aşındığı biliniyor. Ancak bu aşınmanın hangi hızda meydana geldiği hala araştırılmaya devam ediyor.
James Webb Uzat Teleskobu, Satürn gezegeni için yapılan bu araştırmada kullanılmaya başlandı. Satürn gezegeninin halkalarının ne kadar süre daha dayanacağına dair yapılan çalışmalar ile ilgili açıklamalarda bulunan Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı’ndan Gezegen Bilimci James O’Donoghue, aşınmanın ne kadar hızlı olduğunun hala anlaşılmaya çalışıldığını ifade etti.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...

Satürn gezegeninin halkalarının aşınma sürecine dair açıklamalarda bulunan Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı’ndan Gezegen Bilimci James O’Donoghue, Satürn gezegeninin halkalarının birkaç yüz milyon yıl daha gezegenin parçası olmaya devam edeceğini açıkladı. Yapılan araştırma dahilinde halkaları tehdit eden halka yağmuru fenomeninin nasıl dalgalandığı da inceleme altına alındı.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...

Yapılan araştırmalara göre tahminen şu anki hızla 300 milyon yılda halkaların tamamen yok olabileceği belirtiliyor. Bu zaman uzun bir dilim olarak görülse de kozmik zaman ölçülerinde nispeten hızlı bir ölüm anlamına geliyor. Satürn gezegenin 29,5 yıllık yörüngesinde güneş etrafında dönerken güneşe yaklaşıp uzaklaştığı ve bu durumun aynı şekilde halkaları için de geçerli olduğu belirtildi.
Oluşan bu eğimin halkaları ne kadar etkilediğinin bulunması Satürn’ün halkalarının ömrüyle ilgili bilgiler elde edilmesini de sağlayabilir. Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı’ndan Gezegen Bilimci James O’Donoghue açıklamalarında şu cümlelere yer verdi; ‘’Halkalar güneşle yan yana geldiğinde, halka yağmurunun yavaşlayacağından şüpheleniyoruz. Güneşe bakacak şekilde edildiklerinde halka yağmuru akışı da artacaktır.’’ Çalışmada da Satürn’de tam bir sezon boyunca hidrojen emisyonlarındaki değişimlerin izleneceği de belirtildi. Satürn'ün etrafındaki halkaların ise 4,5 milyar yıldan beri var olduğu gök bilimciler tarafından düşünülüyor
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.