Mutfağınızda zehir üretiyor olabilirsiniz: Sebze ve meyveleri doğru yöntemle yıkadığınızdan emin olun! Uzman isim tek tek anlattı

Pazar, manav ya da market fark etmeksizin alınan sebze ve meyveler, üretimden ulaşıma kadar pek çok faktörün yer aldığı dağıtım zinciriyle tüketiciye ulaşıyor. Bu zincir arttıkça sebze ve meyvelerin kirlenmesi de kaçınılmazken; özellikle patates gibi toprakta yetişen sebze ve meyveler, daha çok kir barındırabiliyor. Bu kirleri tüketmemek ve hijyenik olarak sebze ve meyve tüketebilmek için yıkama işlemi yapmak gerekiyor. Ancak uzmanlar, bu işlemin doğru bir şekilde yapıldığında amacına ulaştığını söylüyor.
Yıkama işleminin doğru bir şekilde yapıldığı an hijyenik olabileceğini söyleyen Uzman Diyetisyen Eda Balcı, sebze ve meyvelerin yanlış yıkanması halinde daha çok zehir üretebileceğine dikkat çekti. Bu sebeple, sebze ve meyvelerin üretiminde kullanılan zirai ilaçlarının bakterileri ortaya çıkarabileceğini söyleyen Eda Balcı, doğru sebze ve meyve yıkama rutinini anlattı. Peki sebze ve meyveler nasıl yıkanmalı? İşte sebze ve meyveleri yıkamanın püf noktaları…
Haberin devamı için diğer sayfaya geçiniz...

Sirkeli su da bekletmenin genellikle akla gelen ilk yöntem olduğunu söyleyen Eda Balcı, “Genelde insanların aklına ilk olarak bu yöntem gelmektedir. Sirkeli suda bekletilen sebzeler ve meyveleri gönül rahatlığıyla tüketmektedirler. Fakat sirkeli su, pestisit kalıntılarını yok etmede değil, mikroorganizma yükünü azaltmada etkilidir” diye uyarılarda bulundu. Bu nedenle sirkeli su yönteminin etkisini sanıldığı kadar çok olmadığını söyleyen Balcı, şu uyarıları da açıklamalarına ekledi:
“Yapılan bazı çalışmalarda sirkeli suda bekletilen sebze ve meyvelerde pestisitlerin büyük bir kısmının yok olmadığı gözlenmiştir. Yıkama suyuna sirke ilave edilmesinin temel amacı, asidik bir ortam oluşturarak yetersiz yıkama ihtimaline karşı gıda üzerinde bulunabilen muhtemel zararlı maddelerin uzaklaştırılmasıdır.”
Haberin devamı için diğer sayfaya geçiniz...

Sirkeli su yerine sebze ve meyvelerde tam hijyeni sağlamak için bir başka yöntem öneren Eda Balcı, karbonatlı suyun denenmesini tavsiye etti. Bu yöntemin çok daha hijyenik olduğunu savunan Balcı, önerdiği yönteme ilişkin olarak ise, şunları söyledi:
“10 gram kadar İngiliz karbonatı da denilen bikarbonat koyarak en az 10 dakika bu suyun içerisinde sebzeleri ve meyveleri bekletmek ve ardından da durulamak pestisit kalıntılarını gidermede en etkili yöntemdir. Eğer istenilirse karbonatlı sudan sonra sebze ve meyveler sirkeli suda da yıkanarak bakterilerden ve diğer tüm zararlılardan tamamen arındırılabilir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.