Bitkiler dünyasına dair şaşırtan keşif! Kendi aralarında konuşuyorlar! Susuzluktan ve stres anında ortaya çıkıyor!
15
Uzun yıllardır bitkilerin de canlı olduğu ve kendi moleküllerini oluşturdukları herhangi bir odada bulunduklarında aslında her şeyi hissettikleri söyleniyordu. Fakat bu kadar detaylı bir araştırma ilk kez yapıldı. Tel Aviv Üniversitesi bilim adamları tarafından yapılan araştırma sonuçlarında bitkilerin, insanların duyamayacakları kendi aralarında bir frekansa sahip ses ile anlaştıklarını ortaya çıkardı.
Araştırma "The Cell" adı verilen bir yayında paylaşıldı. Yapılan araştırmada bu konuda uzmanlığı bulunan tüm botanik bilimciler bilinenin tam tersi aslında bitkilerin sessiz olmadıkları kendi aralarında bir lisanı olduklarını ortaya çıkardı.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
25
Araştırmayı yapma fikri ise Tel Aviv üniversitesi'nde dekan olarak görev yapan Lilach Hadany üstlenmişti. Böyle bir araştırmaya meyilli oluşunun sebebi olarak; “Sese yanıt vermeyen çok az organizma bulunuyor ve bitkilerin dilsiz ya da sağır olduğuna inanmayı doğru bulmadım” demişti.
6 yıl boyunca laboratuvarda özel olarak ultrasonik bir mikrofon kullanılarak kaktüsün sesi kaydedilmişti. Ardından kayıtların neye ait olduğunu kaktüsten mi yoksa farklı bir ses karmaşasında mı oluştuğundan emin olamamıştı.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
35
Bitkilerin titreşim yaydıkları da biliniyordu. Havada yayılan ses dalgasına dönüşerek gayet de onlara ait bir ses olduğu ortaya çıkarılmıştı. Özel bir yalıtımlı akustik kutu içerisinde çalışmalar sürdürüldü. Ardından 20 ile 250 arasındaki farklı KiloHertz değerine sahip seslerin rahatlıkla duyulabildiği bir ultrasonik mikrofon ortama alındı.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
45
Deneyin devamında bir bir kutu içerisine domates ve tütün fideleri alındı. Kutunun içerisine bu mikrofon yerleştirildi. Ardından deneyin en önemli aşamasına gelindi. Bitkilerin bir kısmı belirli noktalardan kesildi. Bir kısmı tamamen susuz bırakıldı. Bir kısmı hiçbir şekilde dokunulmadı. Ardından inceleme başlatıldı.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
55
İnsan kulağının asla duyamayacağı 40 ile 80 KiloHertz değerinde bir ses kaydına ulaşıldı. Ekipler bunu daha çok patlayan bir mısıra benzetti. Stres altında olan bitkilerin daha çok ses çıkardıkları da anlaşıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.