Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Depremin Ekonomik Etkisini Gözler Önüne Serdi: “Büyüme, -2 Puan Aşağı Çekilecek!”

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından 30 bini aşkın kişi yaşamını yitirirken depremden etkilenen 10 ilde de ciddi yıkımların yaşandığı gözlendi. Bazı mahallelerin yanı sıra bazı ilçelerinde nerede ise tamamen yok olduğu belirtilirken devlet kurumları hasar tespitlerini yapabilmek amacı ile çalışmalarına başladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yanı sıra Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından da hasarlara ilişkin önemli açıklamalar yapılırken facianın maliyeti uzman isim tarafından da değerlendirildi.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...

Ekonomi piyasalarına ilişkin yaptığı yorumlar ve tahminler ile adından sık sık söz ettiren Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, deprem felaketinin bilançosunu değerlendirdi. 10 ili direkt olarak etkileyen felaketin toplamda 13,5 milyon kişiyi kapsadığını ifade eden Memiş, felaketin ekonomiye olan etkisine de değindi.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...

Türkiye nüfusunun yüzde 15,7’lik kısmının deprem felaketinden etkilenmiş olduğunu ifade eden Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, deprem bölgelerinde yürütülen faaliyetlerin ülke ekonomisine getirisinin toplamda yüzde 4,7 olduğunu belirtti. Memiş ayrıca bu yüzde 15,7’lik kısmın GSYİH’deki payının da yüzde 9,3 olduğunu ifade etti.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...

Deprem felaketinin ekonomik yansımalarının 2 ay içerisinde daha net ortaya çıkacağını belirten İslam Memiş, büyüme rakamlarının bu felaket sebebi ile -2 puan aşağıya çekilebileceklerine dikkat çekti. Deprem felaketi ile birlikte birçok farklı alanda yüksek maliyetlerin ortaya çıktığını vurgulayan Uzman Memiş, ele alınacak olan maliyet tablosunun bir kısmının DASK başta olmak üzere deprem sigortası hizmeti veren diğer kuruluşlar aracılığı ile karşılanacağını belirtti.
Depremin etkisi altında olan 10 ilde felaketten önce yürütülen tarımsal faaliyetlerin durmak durumunda kaldığına dikkat çeken Uzman Memiş, bu durumun ürünlerin azalmasına ve dolayısı ile de enflasyonun artmasına sebep olabileceğini ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.