Neleri kapsayacağı merak ediliyordu: Gaziantep deprem bölgesi için verilen OHAL kararı, Resmi Gazete ile yürürlüğe girdi! Bazı maddelere dikkat

Geçtiğimiz pazartesi 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki deprem ile sarsılan Güneydoğu ve Akdeniz Bölgesi illerinde çok ağır hasarlar meydana geldi. Depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş’ın yanı sıra bölgede yer alan Hatay, Adıyaman, Diyarbakır, Malatya, Osmaniye, Kilis, Şanlıurfa, Gaziantep, Adana gibi illerin de etkilendiği depremde bugün itibariyle vefat eden yurttaşlarımızın sayısı 20 bini aştı. 80 bini aşan yaralı ortaya çıkan facia sonrası OHAL (olağanüstü Hal) ilan edilmesine karar verildi.
OHAL ilan edileceğini depremin ikinci gününe Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamuoyu ile paylaşmıştı. Devam eden arama ve kurtarma çalışmalarını hızlandırmak ve bölgedeki koordinasyonu artırabilmek için tüm deprem bölgelerini kapsayan bir OHAL tezkeresi ilan eden Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) dün OHAL’i onayladı. OHAL’in kararnamesi ise, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısı ile yürürlüğe sokuldu. İşte detaylar…
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...

TBMM’nin onayının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan da onayı alan OHAL kararnamesi, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi olarak Resmi Gazete’nin mükerrer sayısıyla yürürlüğe sokuldu. OHAL’in durduracağı işlemler ise, genelge ile birlikte ortaya çıktı.
Resmi Gazete’de yayımlanan OHAL kararnamesine göre; yargı alanındaki dava açma, icra takibi, başvuru, şikayet, itiraz gibi sürelerin tamamı 3 ay boyunca durduruldu. 6 Şubat 2023 tarihi itibariyle başlayan OHAL’in ek bir uzatma olmaması halinde 6 Nisan 2023 tarihine kadar devam edeceği öğrenildi.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...

Aslında OHAL yönetim şekline çok da uzak olmayan Türkiye Cumhuriyeti’nde aynı süreç, FETÖ’nün gerçekleştirdiği darbe girişimi sonrasında da yaşanmıştı. Merkezi kontrolün artırılabilmesi için gerçekleştirilen OHAL, gözaltı sürelerini değiştirmişti. Bu OHAL kararnamesinde de gözaltı sürelerine değinildi.
Bölgede emniyet güçlerinin işlerliğini kolaylaştırmak için gözaltı süresinin uzamasını öngören kararnamede, Cumhuriyet savcısının gözaltı süresini 3 güne kadar uzatılabileceği öğrenildi. Ancak, hırsızlık ve yağma suçlarında gözaltı süresine sınırlama getirildi. Bu süre yakalama anından itibaren 4 günü geçemeyecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.