İsviçreli bilim insanı depremden hemen sonra uyardı: “Bu kesinlikle tekrar olabilir…” Bölgeyi de tek tek anlattı
13
Kahramanmaraş’ta yaşanan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremin ardından devam eden artçı sarsıntılar, sadece depremzedeleri değil; bilim insanlarını da endişelendirmeye başladı. Bölgede yaşanan iki büyük deprem için kara tarihinin en büyük depremlerinden yorumunu yapan dünyaca ünlü bilim insanları, bu kez deprem sonrası aynı bölgede tekrar bir hareketlilik olup olmayacağını değerlendirmeye başladı. Bir değerlendirme de İsviçre Sismoloji Servisi Direktörü Stefan Wiemer’den geldi.
Yaşanan kayıpların her an arttığı 10 ili kapsayan deprem bölgesi, sadece Türkiye’nin değil; dünyanın da kamuoyu gündemine oturdu. Dünyanın yıldız isimleri deprem bölgesine yardım göndermek için harekete geçerken; bilim insanlarının gündemi de olası depremler olur hale geldi. Dünya kamuoyunun ‘Yüzyılın Felaketi’ olarak duyurduğu depremle ilgili konuşan İsviçre Sismoloji Servisi Direktörü Stefan Wiemer ise, deprem bölgesindeki vatandaşları uyardı.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
23
Tüm dünyadaki bilim insanların ortak görüşü, bu depremin çok nadir gerçekleşebileceği yönünde bu görüşlere katılan Direktör Stefan Wiemer, deprem sonrası şu açıklamaları gerçekleştirdi:
“Böyle büyük bir deprem gerçekten çok nadirdir. Dünyada yılda belki bir kez 8 büyüklüğünde bir deprem oluyor. Türkiye ile Suriye arasındaki bölgede 100 yılı aşkın süredir bu kadar büyük bir deprem yaşanmadı. Türkiye Arap levhasıyla Avrasya levhasının buluştuğu bir noktada bulunuyor.”
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
33
Ardından, on yıllar ve yüzyıllar boyunca iki levhanın birleştiği bölgelerde gerilimler oluşabildiğini ve bu gerilimlerin her zaman depremler ile boşalacağına dikkat çeken Stefan Weimer, “İşte burası, özellikle 7.7 büyüklüğündeki depremle gerilimlerin biriktiği ve boşaltıldığı Doğu Anadolu Fayı’dır” diyerek, bölgedeki faya dikkat çekti. Ardından artçı depremlerin devam edeceğinin altını çizen Wiemer, şu uyarılarda bulundu:
“Genellikle sayı ve yoğunluk olarak azalırlar. Kısa bir süre sonra 6 büyüklüğünde büyük bir deprem oldu. Bu kesinlikle tekrar olabilir. Böyle bir sarsıntı, buna dayanacak şekilde tasarlanmamış binaları feci bir şekilde çökertebilir. Bunlar zaten özellikle savunmasız olan binalardır. Yüzlerce, binlerce bina ağır hasar görecek. Bunlar artık bir artçı deprem olduğunda daha da savunmasız durumda kalıyor ve ölü sayıları bu şekilde artıyor.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.