Tam Gitmişti; Her An Yeniden Geri Gelebilir: Covid-19’un O Ayda Yeniden Pik Yapması Bekleniyor; Aman Dikkat!

Bir süredir koronavirüs pandemisi kapsamında Covid-19 tedbirlerinin alınması nedeniyle soğuk havaların hastalığı olarak bilinen grip ve nezlelerde başlayan azalmalar, önlemlerin gevşetilmesiyle birlikte yeniden artmaya başladı. Bu hastalıklara karşı vatandaşları uyaran KLİMİK Başkanı ve İstanbul Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Covid-19’un her an yeniden pik yapabileceğini belirtti.

Soğuk havaların gelmesi ve önlemlerin kalkmasıyla birlikte salgın hastalıkların artabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Yavuz, “Covid-19 başladığından beri aldığımız birçok önlem vardı. Aşının yanında en başından itibaren aldığımız kişisel önlemlerimiz, diğer solunum yoluyla bulaşan virüsleri de oldukça azaltmıştı. Geçen yıldan itibaren bu önlemler azaltıldı ve bu yıl da tamamen kaldırıldığı için, aslında bu virüslerin yeniden ortaya çıkacağını bekliyorduk.
Geçen yıl kısmen önlemler devam ettiği için bir ‘patlama’ şeklinde olmadı ama bu yıl ölmemler tamamen kaldırıldığı için biraz daha şiddetli yaşayacağımızı ön görüyoruz, bilim çevirileri de böyle düşünüyor. Grip açısından bakarsak, Güney yarım kürede özellikle Avustralya'da, hızlı başladı grip. Onlar sezonun sonuna gelmiş durumdalar şu anda. Bir süre hızlı gittikten sonra, tekrar önceki yılların altında bir seviyede bitti grip sezonu.
Ama aynı şey burada da olursa, hızlı bir giriş olabilir gerçekten garip açısından. Çünkü şu an kişisel koruyucu önlemler, maske, kalabalıkların azaltılması vs. bunlar tamamen kalktı” açıklamalarında bulundu. Ardından grip, nezle gibi hastalıklar için vatandaşları uyaran Prof. Dr. Yavuz, “Önümüzdeki süreçte grip, nezle etkeni diğer virüsler, ki onlar da rinovirüs, parainfluenza, insan metapnömovirüsü, adenovirüsler ile ilgili artış bekleniyor. RSV mesela geçen yıl erken bir pik yapmıştı.
Ama influenza en çok korku yaratanlardan biri. Biz ülke olarak grip sürveyans (takip) sistemine dahil olan bir ülkeydik dünyada. Ama Covid-19 döneminde aksadı sürveyans. Şimdi o sistemin tekrar çalışır hale geçmesi gerekiyor ki grip sürveyansı yapılırken, aynı zamanda diğer sözünü ettiğimiz virüs etkenlerini de gözlemleyebiliyorduk. Nezle yapan virüsler de bazen bağışıklığı baskılanmışlarda ya da yaşlılarda, hatta bazen çocuklarda Kovid gibi ağır tablolara neden olabiliyor çünkü. O yüzden bunların da takip edilmesi gerekiyor. Bizim şu an aslında ülke olarak yapmamız gereken en acil şey, bu sürveyansı güçlendirerek devam ettirmek. Çünkü biz bu bilgilerle hareket edebiliyoruz” şeklinde konuştu.

Açıklamaları esnasında özellikle risk grubuna grip aşısı olması gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Yavuz, “İnfluenzada her sezon aşı olmak gerekiyor. O da bir RNA virüsü olduğu için, sürekli değişiklik gösteriyor. O yüzden mevsimi de geldi, özellikle risk gruplarına tanımlanmış durumda ve grip aşısı çıkmış olanların hiç beklemeden aşılarını olmaları gerekiyor.
Grip aşısı da aynen Covid aşısında olduğu gibi, hastalansa bile kişiyi ölümden ya da hastaneye yatış gerektiren ağır tablolardan koruyor. Bu kesin olarak gösterilmiş durumda. Diğer virüsler içinse mesela rinovirüs, nezle etkenlerin üçte birinden fazlasına sebep oluyor; elimizde herhangi bir aşı ya da ilaç yok maalesef.
Ama bu virüsler için de şöyle bir güzellik var, özellikle el hijyenine dikkat edersek, yani ellerimizi sık sık yıkarsak ve yakın temaslardan kaçınırsak ya da kapalı ortamlarda maske takarsak; bunu da azaltma şansımız var” diye konuştu.
PROF. DR. YAVUZ, COVİDİN YENİDEN PİK YAPACAĞI TARİHİ AÇIKLADI
Salgın hastalıklara ilişkin çarpıcı açıklamalar gerçekleştiren Prof. Dr. Yavuz, “Bu hastalıklar işgücü kaybına ya da hastanede iş yükü oluşturmada bizim Covid’den önceki dönemlerde en çok uğraştığımız konuların başında yer alıyordu. Aslında toplum sağlığı açısından baktığımızda çok da hafife alınacak hastalıklar değil. Bu nedenle hasta olan kişilerin kesinlikle işe ya da okula gitmemesi gerekiyor. Bu kış bu çok önemli olacak. Çünkü zaten sürveyans yapılmıyor, Covid için de yok.
O nedenle bunların ne kadar yaygın olduğu anlaşılmayabilir bu yıl. Hasta olanların evde kalması, birçok kişinin hastalanmasını da engeller” dedi. Ardından Covid-19’un yeniden pik yapacağı tarih beklentisini duyuran Prof. Dr. Yavuz, “Belki de işyerleri bunu teşvik etmeli, çünkü hasta kişilerin işe gitmesi, daha sonra daha fazla iş aksamasına neden olacaktır. Covid’de de sayıların arttığına dair veriler geliyor dünyadan.
Benim kaygım, önümüzdeki süreçle ilgili, özellikle önümüzdeki 1 ay içinde, Covid’le ilgili. Yeni pik ekim-kasım gibi bekleniyor dünyada. O yüzden 65 yaş üstündekiler, özellikle son aşılarının üzerinden 6 ay geçmiş olan kişiler, hatırlatma dozunu mutlaka yaptırmalı. Kalabalıklarda, kapalı alanlarda da maske takmalarını kesinlikle tavsiye ediyorum. Çünkü Covid hala solunum yolu hastalıklarında ölüme yol açan birinci patojen” diyerek, açıklamalarını noktaladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.