Milyonlarca Vatandaşı İlgilendiren Detay: Enflasyon Verileri Açıklandı, Zam Oranı Şimdiden Yüzde 118’i Aştı!

Dünya genelinde enflasyon 40 yılın zirvesinde seyrederken Türkiye’de enflasyon rakamları, diğer birçok ülkenin çok üzerinde seyrediyor. Geçtiğimiz ay Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Temmuz ayı enflasyon verilerini açıklamış ve Temmuz’da enflasyon %79,60’a tırmanmıştı. Bu aşamadan sonra gözler Ağustos ayı enflasyon verilerine çevrildi ve Ağustos’ta da yıllık enflasyon %80’i aştı.

Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte milyonlarca vatandaşı ilgilendiren bir detay ortaya çıktı. Rakamlar sonrası yeniden değerleme oranı şimdiden %118,92 seviyesine ulaştı. Yani önümüzdeki aylarda enflasyon sıfır olsa bile, 2023 vergi ve ceza artışlarına esas teşkil edecek 2022 yeniden değerleme oranı %118,92 olacak. İşte detaylar…
TÜİK 5 Eylül Pazartesi günü Ağustos 2022 enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK verilerine göre TÜFE aylık bazda %1,46 oranda arttı ve yıllık enflasyon da %79,60’tan %80,21’e yükseldi. Genel piyasa beklentilerine TÜFE’nin aylık bazda %3 artacağı yönünde ve yıllık TÜFE’nin de %81,65’e yükseleceği yönündeydi. Veriler sonrasında çekirdek enflasyonda da artışın sürdüğü görüldü ve Ağustos 2022’de çekirdek enflasyon da %66,08’e yükseldi.

Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “1984’ten bu yana bir ilki ve tarihi bir rekoru yaşayacağız. Eylül ve Ekim ayında enflasyon ‘0’ dahi gelse 2022 yılı Yeniden Değerleme Oranı yüzde 118,92 olacaktır. Bu da önümüzdeki yıl vergi, harç ve cezalara en iyimser tahmin ile yüzde 118,92 zam demektir” ifadelerini dile getirdi. Peki yeniden değerleme oranı hangi vergileri, harçları ve cezaları etkiler?

Yeniden değerleme oranının etkilediği harç, vergi ve cezalar şöyle:
- Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Cumhurbaşkanı (CB) yetkisi var.
- Emlak vergisi, CB yetkisi var.
- Gelir Vergisi Kanunu, vergi tarifesi dilim tutarları vb., bazı istisna tutarları, CB yetkisi var.
- Veraset ve İntikal Vergisi: İstisnalar, CB yetkisi yok.
- Veraset ve İntikal vergisi: Tarife matrahları, CB yetkisi var.
- Damga Vergisi, CB yetkisi var.
- Harçlar, CB yetkisi var.
- Vergi Usul Kanunu’ndaki Cezalar, CB yetkisi var.
- Kabahatler Kanunu’na tabi idari para cezaları, CB yetkisi yok.
- Araç muayene ücretleri, CB 5 yılda bir %20 artırma ya da azaltma yetkisi var.
- Trafik cezaları, CB yetkisi yok.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.