Gaziantep’te Kurban Pazarı Hareketlendi! Diyanet yurt içi ve yurt dışı kurbanlık hisse fiyatları 2026 belli oldu mu?

Gaziantep 2026 kurbanlık fiyatları belli oldu! Büyükbaş ve küçükbaş kurban fiyatları ne kadar? Diyanet 2026 vekaletle kurban kesim bedeli ne zaman açıklanacak? İşte Antep kurban pazarlarındaki son durum ve merak edilen detaylar.
Gaziantep’te Kurban Pazarı Hareketlendi! Diyanet yurt içi ve yurt dışı kurbanlık hisse fiyatları 2026 belli oldu mu?

2026 yılı Kurban Bayramı için geri sayım sürerken, Türkiye’nin gastronomi başkenti Gaziantep’te kurban pazarlarında hareketlilik şimdiden nabız yükseltmeye başladı. 27 Mayıs Çarşamba günü başlayacak olan bayram öncesinde, özellikle Nizip ve Şahinbey gibi yoğun hayvancılık bölgelerinden gelen veriler, bu yıl kurbanlık fiyatlarının geçtiğimiz yıla oranla ciddi bir değişim göstereceğini kanıtlıyor. Gaziantepli vatandaşlar bir yandan pazardaki "sıkı pazarlıkları" beklerken, bir yandan da Diyanet’in vekalet bedellerine odaklanmış durumda.

Gaziantep Güncel Kurbanlık Fiyatları: Büyükbaş ve Küçükbaşta Son Durum

Gaziantep'teki yerel besicilerden alınan bilgilere göre, 2026 yılı kurbanlık piyasası netleşmeye başladı. Şehirdeki canlı hayvan pazarlarında büyükbaş kurbanlıkların fiyatı 165 bin TL’den kapı açarken, cinsine ve kilosuna göre 325 bin TL bandına kadar yükseliyor. Küçükbaş tercih edecek Antepliler için ise rakamlar 17 bin TL ile 23 bin TL arasında değişiyor. Besiciler, bayram yaklaştıkça talebin artacağını ve fiyatların bu seviyelerde stabilize olacağını öngörüyor.

Diyanet vekalet kurbanlık fiyatları 2026 belli oldu mu?

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2026 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedellerini henüz açıklamadı. Geçtiğimiz yıl Kurban Bayramı 6-9 Haziran tarihleri arasında idrak edilmişti. Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, 2025 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelleri 22 Nisan’da açıklamıştı.

Diyanet 2026 yurt içi ve yurt dışı vekalet kurbanlık fiyatları ne kadar oldu?

2026 Diyanet vekalet kurbanlık fiyatları henüz belli olmadı. Diyanet İşleri Başkanlığı, 2025 yılı vekaletle kurban kesim bedelini yurt içi 13.500 TL, yurt dışı 5.450 TL olarak açıklamıştı.

Vekaletle kurban kesimi nedir, uyulması gereken esas ve şartlar nelerdir?

Kurban ibadetinde esas olan, kişinin kurbanını kendisinin kesmesidir. Bununla beraber malî bir ibadet olduğu için vekâlet yoluyla da kestirilebilir. Günümüzde vekâletle kurban kesimi genellikle iki şekilde uygulanmaktadır:

Birincisi: Kurban kesmek isteyen kişinin ilgili kuruluşa kurbanlık alımı ve kesimi için umumi vekâlet vermesi, söz konusu kuruluşun da müvekkili adına taahhüt ettiği bu hayvanı alıp muayyen günlerde kesmesi şeklinde gerçekleşmektedir. İkincisi: İlgili kuruluşun, kurban kesmek isteyen kimselere belirli bir bedel karşılığında kurbanlık hayvanı ya da hisseleri satması ve kesim günü geldiğinde de müşteriden vekâlet alarak onun adına kesmesi şeklinde gerçekleşmektedir. Bu uygulamada, önce satım akdi yapılmakta, daha sonra da kesim için vekâlet alınmaktadır. Elde edilen etler de bazen kurbanı kestirene bazen de onun rızasıyla yoksullara ve hayır kurumlarına verilmektedir.

Her iki durumda da aşağıdaki şartlara riâyet edildiği takdirde yapılan bu uygulamalar dinen caizdir:

1. Birinci uygulama esas alındığında kurban için ilgili organizasyona başvuran müşteriden, kurbanın alım-satım ve kesimi için umumi vekâlet alınması gerekir. İkinci uygulamada ise belirsizliğin oluşmaması için satıma konu olan hayvan müşteriye gösterilmeli ya da cinsi ve yaşı ile birlikte küpe numarası da belirtilmelidir.

2. Satıma konu edilen hayvan, kurbanlık hayvanda aranan şartları taşımalıdır.

3. Kurbanlık hayvana ortak olanların tamamının niyeti, ibadet olmalıdır.

4. Baştan umumi vekâletin alınmadığı uygulamada, hisse satıldıktan sonra veya satım akdi esnasında ilgili kuruluşun, müşterisinden hayvanı kurban etme vekâleti alması gerekir. Vekâlet, sözlü veya yazılı olarak verilebileceği gibi telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçları ile de verilebilir.

5. Hayvanı kesen kişi, kurban niyetiyle ve müvekkili adına kesmelidir.

6. Kurbanlıklar, mutlaka kurban kesim günleri içerisinde kesilmelidir.

7. Hayvan kesim ücretleri; kesilen kurbanlık hayvanların etleri, derileri veya sakatatından karşılanmamalıdır.
8. Her bir hissedar, kurban edilecek bir büyükbaş hayvanın en az yedide bir hissesine kaydedilerek belirlenmelidir. Kurban kesen kuruluşların hissedarlarını belirlemeden hayvanları topluca kesmeleri caiz değildir. Bundan dolayı her hayvanın hissedarları belirlendikten sonra kasaba vekâlet verilmelidir. Her bir hissedarın isminin kesim sırasında tek tek zikredilmesi zorunlu olmasa da şüpheden uzak olması açısından tavsiye edilmektedir.

9. Kurban edilecek hayvanın henüz kesimi yapılmadan önce hissedarların belirlenmesi gerekir. Buna göre önceden belirlenen hissedarlar adına kesilen bir hayvana kesimden sonra başkası ortak olamaz. Mesela altı kişi adına kesilen bir büyükbaş hayvana, kesimden sonra yedinci kişi dâhil edilemez.

10. Büyükbaş hayvan kesildikten sonra vekâlet veren yedi kişi için etleri eşit hisselere ayrılarak hazırlanmalı, isteğe göre sakatatı da eklenmeli ve vekâlet veren kişiye/kişilere teslim edilmelidir. Küçükbaş hayvan da bir kişi için kesilmeli ve sahibine teslim edilmelidir.
11. Hisseleri belirlendikten sonra kesilen kurbanlıklardan elde edilen etlerin karıştırılmaması ve her hissedara kendisi adına kesilen hayvanın etlerinden verilmesi gerekir. Çünkü bu hisseler, vekâlet verenlerin mülkiyetinde olduğundan yapılacak her türlü tasarruf onların izni ve onayına bağlıdır.

12. İlgili kuruluşlar, vekâletlerini aldıkları kişiler adına kesecekleri kurbanlıkların etlerinin tamamını hissedarlara ya da sahibinin rızasıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırmalıdır. Bunların bir kısmını et olarak satmamalı veya belirlenen kilogram üzerindeki et miktarlarını bir araya getirerek yeni bir hisse oluşturmamalıdır.

13. Hayvanın deri ve sakatatı hisse sahibine/sahiplerine ait olduğundan, bunların ya kendisine ya da kendisinin izniyle dinen bağışlanması caiz olan şahıs veya hayır kurumlarına ulaştırılması gerekir.

14. Kurban ibadetinin, et satın alımını çağrıştırmaması için belli kiloda et miktarının kurban sahiplerine verilmesi taahhüt edilmemeli, bunun yerine tahmini bir kilo aralığı belirlenerek çıkan et ne ise o teslim edilmelidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.