Gaziantep’te Özel Okullarda Yeni Dönem: İşte Detaylar
Bu kapsamda, Gaziantep başta olmak üzere tüm Türkiye’deki özel eğitim kurumlarında giriş-çıkışlarda yüz tanıma sistemlerinin kullanılması ve en az 90 gün geriye dönük kayıt tutma zorunluluğu getirildi.
Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi Mecburi
Yeni yönetmelikle, özel okullarda öğrencilerin ve öğretmenlerin ders devam takibi biyometrik kimlik doğrulama sistemi (BKDS) ile yapılacak. Bu sistem, kişilerin güvenli ve kesin şekilde tanımlanması amacıyla kullanılırken, ders takiplerinde BKDS üzerinde işlem yapmayan kurumlara ödeme yapılmayacak.
Giriş-Çıkışlarda Yüz Tanıma Sistemi
Kurumlara giriş ve çıkışlarda da yüz tanıma teknolojisiyle donatılmış kameralar kullanılacak. Bu kameralar, kişilerin net şekilde görüntülenmesini sağlayacak ve kayıtlar 90 gün boyunca saklanacak.
Kayıt Belgelerinde Güncelleme
Kurumlara kayıt sırasında istenen belgelerde de değişiklikler yapıldı. Özel eğitim değerlendirme raporu, varsa gelişim ve bireyselleştirilmiş eğitim programı (BEP), biyometrik fotoğraf, veli veya vasi muvafakatnamesi ve BKDS bilgilendirilmiş onam formu gibi belgeler talep edilecek. Ayrıca, kurumlarda kullanılan ölçme araçları için ücret alınmayacak.
Evde Destek Eğitimi ve Denetimler
Özel eğitim raporu ile durumları belirlenen öğrencilere evde destek eğitimi verilmesi mümkün olacak. Bu eğitimler yılda en az dört kez denetlenecek. Denetimlerde şartların yerine getirilmemesi halinde, brüt asgari ücretin beş katı tutarında idari para cezası uygulanacak. Aykırılık devam ederse ceza katlanarak artırılacak ve üçüncü denetimde eksiklikler giderilmezse kurumun açma izni iptal edilecek.
Uygulama Tarihi
Yeni düzenleme 1 Aralık 2025 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek ve özel okulların bu kurallara tam uyum sağlaması zorunlu olacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.